All-in-one printer kopen: tips voor de beste printer

Inhoudsopgave

  1. Wat is een all-in-one printer?
  2. De verschillende afdruktechnieken
  3. Welke functies heeft een all-in-one printer?
  4. Welke merken maken de beste all-in-one printers?

Bij de aanschaf van een nieuwe printer heb je de keuze uit een flink aantal modellen. Wil je een eenvoudige, goedkope printer die alleen in zwart-wit print, of juist de beste all-in-one printer met scan- en kopieerfuncties? Dan is het vooral een kwestie van specificaties en prijzen vergelijken. Er is altijd wel een printer aanbieding. Zo hanteren veel fabrikanten zogeheten cashback-acties, waarbij je na de aanschaf van de printer een deel van het aankoopbedrag terug kunt krijgen, of bieden ze je gratis een extra voorraad inkt. De beste all-in-one printers bieden alle mogelijke kopieer- en scanopties, kunnen in kleur printen en bieden ondersteuning voor een groot aantal apparaten, zoals tablets en smartphones en natuurlijk pc’s. Met behulp van onze tips maak je de beste keuze.

Wat is een all-in-one printer?

Een all-in-one printer is een afdrukapparaat dat meerdere functionaliteiten bevat. Naast het gewoon printen van documenten vanaf je computer kun je er ook documenten mee inscannen en kopiëren. Op deze 3 in 1-printers kun je met de ingebouwde scanner een document vervolgens direct afdrukken of als een digitaal bestand opslaan of versturen naar een e-mailadres. Dit noem je e-mail printing. Die handelingen kun je bij de meeste all-in-ones direct op de printer zelf uitvoeren, maar sommige printers leveren speciale software mee voor pc’s of smartphones, waarmee je diverse taken via een druk op de knop op afstand kunt uitvoeren. Zo’n combinatie van printer en scanner kan veel taken voor je uit handen nemen.

De verschillende afdruktechnieken

Een all-in-one printer is in de basis natuurlijk een gewone printer met extra functionaliteit. De toegepaste afdruktechnieken zijn dus gelijk aan die van ‘gewone’ printers. Er worden drie printtechnieken toegepast: laser, LED en inkjet.

Bij een laserprinter wordt het printpapier door een aantal rollen geleid, verwarmd en wordt speciale poeder (de zogeheten toner) via een laser op een magnetische drum gezet. Door het papier langs deze drum te laten lopen, wordt de afdruk door verwarming op het papier gezet. Dit proces verloopt zeer snel, maar een laserprinter moet vaak nog even opstarten en opwarmen voordat het daadwerkelijke afdrukproces begint. Eenmaal opgewarmd kan een laserprinter wel snel een grote printopdracht met veel pagina’s verwerken.

Een afgeleide printtechniek van laser is LED. In plaats van een laser wordt een cluster van LED-lampjes gebruikt om het beeld op de drum te projecteren. Een LED-printer is zuiniger, vaak sneller en heeft minder bewegende onderdelen. Er zijn echter nog maar weinig fabrikanten die LED-printers fabriceren, dat zijn op dit moment alleen printers van Brother en Xerox.

Bij een inkjet printer wordt gebruikgemaakt van inktcartridges met echte inkt. Een spuitkop in de printer is gemonteerd op een rails en print alle lijntjes van links naar rechts wanneer het papier er door de rollen doorheen wordt getrokken. Een inkjet is door dit proces een stuk langzamer dan een laserprinter. Een laserprinter is duurder in de aanschaf en ook de tonerdrums kosten relatief veel geld, maar een laserprinter kan overweg met standaard papier; kleureninkjetprinters kunnen zelfs gebruikt worden met speciaal fotopapier (glanzend).

Van zowel laserprinters als inkjetprinters zijn kleurenprinters en zwart-witprinters te koop. Een kleurenprinter is in de regel wel wat duurder dan een model dat alleen in zwarttinten kan afdrukken.

Mobiele printers die tevens een all-in-one zijn, zijn schaars. Vanwege de functionaliteit die een all-in-one biedt zijn ze verre van draagbaar, maar HP heeft een OfficeJet 250 All-in-one die toch aardig wat functies bevat, terwijl je hem ook relatief eenvoudig kunt meenemen. Bovendien werkt deze kleine printer op een accu, waardoor je ‘m zelfs onderweg kunt gebruiken.

All-in-one printer kopen

Welke functies heeft een all-in-one printer?

All-in-one printers hebben naast de standaard afdrukmogelijkheden ook functies om documenten in te scannen en fotokopieën te maken, en sommige modellen kunnen ook worden gebruikt als faxapparaat. Vrijwel alle all-in-ones beschikken over een automatische document-feeder, waarbij automatisch vellen papier door de printer worden opgepakt om af te drukken. Bij grotere modellen kun je ook een stapel in te scannen of te kopiëren documenten op het deksel leggen, die vervolgens ook automatisch worden ingelezen en gescand.

De grotere modellen hebben bovendien een eigen glasplaat waarop je documenten kunt leggen en in kleur kunt inscannen. De afdruksnelheid is afhankelijk van het document dat wordt afgedrukt. Documenten met kleurentekst of hoge resolutie foto’s duren doorgaans langer om af te drukken dan een standaard zwart-witdocument. All-in-ones zijn in de meeste gevallen echter gewoon net zo snel als een normale printer zonder extra functionaliteit.

Afdrukken vanaf een smartphone of tablet is, al dan niet via een aparte app, mogelijk. De meeste all-in-ones kunnen namelijk fungeren als draadloze wifi-printer, maar ook gewoon als netwerkprinter.

Er zijn grotere modellen all-in-one die ook geschikt zijn voor het afdrukken van A3. Ben je van plan om een A3-printer te kopen, let er dan op of het papier in de lengterichting van de printer of in de breedterichting van de printer wordt ingevoerd. Dat bepaalt namelijk waar en hoe je de printer kunt neerzetten. Als je de all-in-one bijvoorbeeld in de breedterichting tegen of vlak bij een muur wilt zetten en de invoerbak staat juist in die lengterichting, dan krijg je problemen bij het invoeren en afdrukken op A3-formaat, omdat het grotere formaat papier dan waarschijnlijk niet helemaal door de printer heen getrokken kan worden.

De iets duurdere modellen all-in-ones kunnen ook dubbelzijdig printen. Bij dergelijke apparaten wordt dan het papier ofwel twee keer door de printer gehaald ofwel direct dubbelzijdig bedrukt door middel van een extra drum.

Welke merken maken de beste all-in-one printers?

Vandaag de dag is er een beperkt aantal fabrikanten dat zich nog bezighoudt met het ontwikkelen van all-in-one printers. Merken als Brother of Epson zijn gespecialiseerd in printers, waardoor een Epson of Brother printer meestal geen miskoop is. Als je vaak foto’s afdrukt kun je weer beter bijvoorbeeld een Canon printer overwegen. Een aantal fabrikanten van computers of computeronderdelen hebben ook printers in het assortiment, waardoor je ook een HP printer of Samsung all-in-one printer kunt aanschaffen. Een aantal van deze fabrikanten hebben meerdere modellen in het assortiment zitten. Alle fabrikanten maken degelijke modellen die voornamelijk van elkaar verschillen in de gebruikte printtechniek, de grootte van de papierbak en de duurzaamheid: hoeveel afdrukken kun je met een volle cartridge of toner maken? Kijk bij het vergelijken vooral dus ook naar hoe zuinig ze met inkt omgaan: vaak kunnen printers spotgoedkoop zijn, maar betaal je een flinke prijs wanneer je een losse cartridge moet kopen.