Hyundai IONIQ 6 Long Range AWD - overig
Hyundai IONIQ 6 Long Range AWD - overig
Comfortabele, snelle, stille en zuinige streamliner!
Sinds maart heb ik nu deze gigant! Wat een ‘bak’! “Een beest” zei mijn dochter toen ik hem ging ophalen. En daar ben ik het wel mee eens. Of iets mooi is bepaalt iedereen zelf. Het hangt ook er een beetje vanaf vanuit welke hoek je de bolide bekijkt.
Vanaf dag 1 geniet ik elke dag van deze auto. Eigenlijk van elk aspect. De rij-eigenschappen uiteraard. De auto rijdt als op rails, is comfortabel maar zeker niet soft. Er zijn mensen die een hekel hebben aan alle piepjes en rijhulpsystemen. Ik ben er inmiddels aangewend en vind de rijhulpsystemen ‘fantastisch’! ACC icm automatisch sturen is geweldig. Remmen met de flippers gaat ook prima.
Zijn er dan geen verbeterpunten?
Weinig, wat mij betreft! Het infotainment-menu doet, met z’n licht blauwe icons, wat jaren ‘80 MS-Dos achtig aan. Geen draadloos Apple Carplay kan eigenlijk niet meer anno 2024. Maar na 14 maanden, met nul terugroep acties of langs de weg stilstaan, vergeef ik dat Hyundai (als ze het maar snel aanpassen;-) en geef ik ze een groot compliment voor de afgeleverde kwaliteit. Als ik dan op Youtube lees over de problemen met Porsches Taycan dan denk ik: Heel blij met deze Koreaanse Porsche🥳
Pluspunten
- Mooi! Gestroomlijnd!
- Snel (rijden en laden!)
- Stil
- Zuinig en range
- Betrouwbaar
- Comfortabel
Review Hyundai Ioniq 6
Als elektrische auto is de Ioniq 6 een goed product is mijn conclusie na ruim een half jaar. Dit komt met name door het 800 volt systeem waardoor het snelladen bijzonder snel gaat. Met de routeplanning houdt het navigatiesysteem rekening met het inbouwen van laadstops. Dit werkt erg goed.
Het exterieur blijft bijzonder en zorgt vaak voor reacties en het interieur ziet er verzorgt uit.
De adaptieve cruise control in combinatie met line assist werkt goed, maar de overige veiligheidssystemen piepen erg veel. Dit kun je uitzetten, maar dit moet iedere rit opnieuw.
Het rijbereik met de standard range varieert tussen de 300 en 400 kilometer en is voor mij in de praktijk ruim voldoende. Hierbij maak ik voor mij werk relatief veel kilometers. Ook een reis voor wintersport in Oostenrijk is goed bevallen, waarbij je iedere 2 uur ongeveer 20 minuten pauze hebt om te laden.
Pluspunten
- Snelladen
- Routeplanning rekening houdend met snelladers
Minpunten
- Piepende veiligheidsystemen
- Adaptieve cruise control werkt niet met aanhanger/fietsendrager
Een beetje te groot
We hebben 3 jaar de Ioniq 5 gehad en hebben er 30.000 km meegereden, tot aan de Franse Riviera heen en weer.
De Ioniq 6 hebben we van september 2023. Er staat nu 9,449 km op. De auto is goed gestroomlijnd wat te merken is aan het verbruik. Voor grote mensen ( tegen de 2 meter) geeft de bestuurderskant geen problemen, ook niet aan de passagierskant. De snufjes die aanwezig zijn in deze auto kennen we al van zijn voorganger. Heel irritant in deze versie zijn de constante piepjes die je hoor. Ook raar is dat de voice van de navigatie helemaal links van de bestuurderskant te horen is. De radio is wel aan beide kanten te horen. We hebben al 2x in een paar maanden tijd een lege kleine accu gehad. De servicedienst is snel met het regelen van de wegenwacht ( ANWB) maar irritant blijft het als je weg moet. De kleine accu is doorgemeten door de dealer maar alle rapporten waren goed. De auto is vrij groot wat uiteindelijk problemen kan opleveren met het parkeren. De oudere parkeerplaatsen zijn echt te klein voor deze auto, ook in een parkeergarage mag je hopen dat de beschikbare ruimte geschikt is voor dit formaat. Dat is dan een kwestie van vantevoren de reviews lezen. Ook dit jaar willen we weer naar de Franse Riviera, we zijn nu op de hoogte wat we uiteindelijk kunnen verwachten daar als we met deze auto aankomen. De stoel- en stuurverwarming wordt het meest gebruikt. Ook het vooraf instellen van de temperatuur is heel fijn, ruiten krabben is verleden tijd, de buitenspiegels zijn verwarmd dus daar heb je ook geen omkijken naar. Het ontbreken van een ruitenwisser op de achterruit is niet storend, door de achterruitverwarming blijft de achterruitverwarming sowieso droog. Via de dealer hebben we wel een batterijtje geregeld voor de afstandsbediening zodat men niet ongeoorloofd onze auto kan stelen, sleeping Battery Keyless Entry
Pluspunten
- Groot actieradius
- Goed aerodynamisch design
Minpunten
- Erg groot
- mag wel wat kleiner
- Irritante piepjes voor van alles en nog wat