De Bosch elektrische heggenschaar op accu komt in een prima doos, zonder onnodig verpakkingsmateriaal. In de handleiding wordt aangeraden voor het eerste gebruik de accu volledig op te laden. Dat de accu ook op de andere Bosch machines te gebruiken is, lijkt mij erg handig. Wel duurt het opladen van een lege accu maar liefst 2 uur. Helaas is er geen indicatie lampje op de accu om te zien hoe vol deze nog is tijdens het snoeien.
De heggenschaar is niet groot en makkelijk hanteerbaar. Weegt maar een paar kilo en past makkelijk in een kast. De bescherming om de zaagbladen vind ik er iets goedkoop uitzien, maar ‘t doet z’n werk.
De taxushaag krijgt als eerste een snoeibeurt. We hebben heel wat meters heg hier in de tuin staan, dus ik kan mijn lol op. De Bosch heggenschaar gaat pas aan nadat beide handvatten ingeknepen worden, wat de veiligheid enorm verhoogd, aangezien het apparaat eigenlijk geen andere delen heeft om ‘m vast te houden. Wat mij tegenvalt is dat ik, met mijn wat kleinere vrouwenhanden, best hard moet knijpen in de handvatten. Anders gaat die beveiliging aan en valt meteen de motor stil.
Tijdens het gebruik valt meteen op dat er weinig lawaai is. Moeiteloos snijdt hij door de takken, zowel de jonge scheuten, als de stugge oude takken. Ook het snoerloos werken is erg prettig. Verder gaan de snoeibewegingen soepel en de accu houdt het lang vol. Zo lang zelfs dat ik ‘m niet leeg krijg na ruim een uur, maar moe ben ik wel! De accu heeft van mij gewonnen.
De keer erop is de beukenhaag aan de beurt. Deze heeft in dit seizoen nog alleen oude, dorre takken waar de accu heggenschaar zich karig doorheen hapt. Door de snelheid waarmee de snoeibladen schuiven, schudden de takjes nauwelijks. Hierdoor is de snede niet grof en wordt het een net geheel. Pas bij een echte dikkere tak stoppen de snoeibladen er even mee. Takje verwijderen en door!
Pas na totaal ongeveer 2 uur snoeien is de accu toe aan een oplaadbeurt.
Samenvattend vind ik het een prettige, lichtgewichte heggenschaar. Ik had niet verwacht dat snoerloos zó fijn zou werken! Weinig lawaai, en een krachtige accu met lange werkduur. Het valt mij wel zwaar dat mijn handen en onderarmen echt moe worden van het knijpen in de handvatten.
Pluspunten
- weinig lawaai
- krachtige accu
- goed snoeiresultaat
Minpunten
- hard knijpen in handvatten