De gemiddelde beoordeling is gebaseerd op 2 goedgekeurde reviews die zijn achtergelaten voor de Nikon Z5 II - Body op Kieskeurig. Deze beoordeling wordt berekend door de som van de reviewscores te delen door het aantal reviews.
De Nikon z5 II was voor mij de eerste systeemcamera die ik heb gebruikt. Ik zie mezelf dan ook echt als een beginner met deze camera. Maar ook voor mij was de camera goed te gebruiken. Alhoewel je heel veel handmatig kan instellen, kan je ook nog veel automatisch laten gebeuren.
De camera kan snel foto’s achter elkaar maken, waardoor die goed werkt voor actie- of sportfoto’s. Daarbij helpt ook mee dat de autofocus ook goed en snel werkt. Al met al zorgt dat voor een enorm fijne fotografie-ervaring.
Het scherm dat op de camera zit werkt ook erg prettig, heeft een touchscreen en ziet er goed uit.
Ten slotte is het voor een beginner zoals ik prettig dat je bij het handmatig scherpstellen op het scherm of in de zoeker te zien krijgt op hoeveel meter het object op de foto ongeveer zou moeten zijn om een scherpe foto te krijgen.
De Nikon Z5 II heeft mij positief verrast. De 24,5 MP full-frame sensor levert scherpe, gedetailleerde foto’s en de beeldstabilisatie tot 7,5 stops maakt dat ik zelfs bij weinig licht zonder statief scherpe resultaten krijg. Voor sport en actie is de camerasnelheid indrukwekkend: 20 fps in RAW en 60 fps in JPEG geven ruim voldoende keus in een serie. Dankzij de onderwerpdetectie (mensen, dieren en voertuigen) met 3D-tracking blijft de autofocus nauwkeurig volgen. Ook de pre-release capture is erg handig; zo mis ik geen enkel belangrijk moment meer.
Voor video biedt de Z5 II veel mogelijkheden: 4K/30p zonder crop, 4K/60p met crop en 120p in Full HD voor slow-motion. De interne 12-bit N-RAW geeft veel speelruimte bij nabewerking. De Picture Control-knop gebruik ik regelmatig om snel een creatieve stijl te kiezen.
Een punt van kritiek is het instellen van de Nikon-cloud. Dat proces is omslachtig, vereist verbinding met hetzelfde wifi-netwerk en vraagt meerdere stappen en veel tekst. Als het eenmaal werkt, is het wel fijn dat foto’s direct online worden opgeslagen en dat er extra filters beschikbaar zijn.
Al met al is dit een veelzijdige en krachtige camera die uitstekend presteert voor fotografie én video, met als enige echte minpunt de ingewikkelde cloud-setup.
Pluspunten
Haarscherpe foto’s dankzij 24
5 MP full-frame sensor
Beeldstabilisatie tot 7
5 stops
Supersnelle bursts (20 fps RAW / 60 fps JPEG)
Betrouwbare autofocus met 3D-tracking en onderwerpdetectie