Wat zijn de verschillen tussen een laptop, notebook en Chromebook?

Je bent voor school of werk een zoektocht gestart naar de beste draagbare computer, maar raakt verdwaald in opties als laptops, notebooks en Chromebooks. Wat zijn de verschillen? En welke optie past nou het beste bij wat jij zoekt? In dit artikel zetten we het voor je op een rij. 

Wat is een laptop?

De term laptop is de overkoepelende naam voor alle draagbare computers met een ingebouwd scherm en toetsenbord. Belangrijk daarbij is dat het toetsenbord aan het beeldscherm vastzit. Zo zijn er steeds meer nieuwe soorten draagbare computers, zoals tablets met touchscreen zonder toetsenbord en 2-in-1 hybride computers waarbij je het toetsenbord kunt draaien of zelfs los kunt halen. Deze vallen niet onder de noemer laptop. 

Wat techniek betreft, zijn de mogelijkheden van laptops eindeloos. Geheel afhankelijk van wat je nodig hebt. Een belangrijk onderscheid wordt onder andere gemaakt in het besturingssysteem. Zo kan je laptop draaien op Windows of macOS. Daarnaast kun je alle kanten op met de kracht, snelheid en kwaliteit van bijvoorbeeld de processor, videokaart, camera, ingebouwde speakers en het geheugen van je laptop. Ga daarbij voor jezelf na wat je allemaal met je laptop verwacht te doen en kijk wat daarin belangrijk is. Bij enkel internetten en mailen komen uiteraard minder vereisten kijken dan bij het draaien van zware grafische programma's of games. 

Wat is een notebook?

Vraag je je af wat het verschil is tussen een laptop en een notebook? Dan kunnen we daar een heel kort antwoord op geven: er is geen verschil. Doordat laptops met de nieuwste technologieën steeds dunner worden, krijgen ze steeds vaker de naam notebooks. Maar zowel een laptop als een notebook is (over het algemeen) een draagbare computer met een ingebouwd toetsenbord en beeldscherm van 13 tot 17 inch.

Vanwaar dan die andere naam voor een notebook? De naam laptop komt van het praktische feit dat deze computers op schoot (= lap in het Engels) gebruikt kunnen worden. In de loop der jaren werd de gemiddelde laptop echter steeds krachtiger en dat zorgde ervoor dat er meer warmte werd geproduceerd. Wat het gebruik op schoot vaak minder fijn maakte. Tegelijkertijd ontstond de trend waarin er ook kleine draagbare computers werden gemaakt om makkelijk notities te maken. En zo werd de term notebook geboren. Welke laptop, notebook of Chromebook past er bij jou? Bekijk hier het aanbod

Bekijk

Chromebook

De meest opvallende verschillen tussen een Chromebook en een laptop/notebook zijn het besturingssysteem en de prijs. Waar laptops op Windows of macOS draaien, gebruikt de Chromebook het besturingssysteem van Google: Chrome OS. Dat heeft zo z'n voordelen. Chrome OS is gebaseerd op Google Chrome en gaat uit van het principe 'internet eerst'. Zo voer je veel taken online uit waarbij je direct vanuit de internetbrowser werkt, maar je kunt ook Android applicaties installeren. Dat eerste maakt Chrome OS tevens erg licht en snel, waardoor je minder afhankelijk bent van de specificaties van je computer. En dat zorgt dan weer voor de aantrekkelijke prijs/kwaliteit verhouding van de Chromebook. 

Laptop versus Chromebook

Om de juiste keuze te maken spelen diverse factoren een rol. De belangrijkste vraag is: wat wil je allemaal kunnen? Zoek je alle opties, van een beetje internetten tot het gebruik van bijvoorbeeld de zwaarste games en grafische programma’s, dan biedt een laptop je de meeste vrijheid. Heb je echter voldoende aan de games die je kunt spelen via de apps uit de Play Store, dan voldoet een Chromebook bijvoorbeeld ook.

Wil je programma’s zoals Microsoft Word, PowerPoint of Excel gebruiken? Dan is een laptop met Windows of macOS besturingssysteem een vereiste. Heb je echter voldoende aan applicaties uit de Chrome Web Store en Google Play Store dan kun je heel goed uit de voeten met een betaalbare Chromebook. Zoek je een computer om foto’s en video’s mee te bewerken? Dan valt de Chromebook af, maar zijn ook niet zomaar alle laptops geschikt voor jou.

Kortom, ga voor jezelf na hoe jouw gebruikssituatie eruitziet. Wat wil je allemaal kunnen met jouw nieuwe draagbare computer en welk budget heb je om eraan uit te geven? Het is soms even een zoektocht naar de ideale optie, maar de juiste keuze draagt nog heel lang bij aan jouw studie- of werkplezier.