Beamer kopen: tips en info voor je projector

Wil je een beamer kopen en wil je weten waar je op moet letten? Hier vind je de informatie en tips die je nodig hebt. Vergelijk op Kieskeurig.nl!

Direct beamers vergelijken? Bekijk en vergelijk
Projecteer beeld op groot formaat

Projecteer beeld op groot formaat

Zodra je hebt besloten dat je een beamer wilt aanschaffen, heb je eigenlijk het ideaalplaatje al in je hoofd: je wilt op groot formaat beeld kunnen projecteren. Dan is het alleen nog een kwestie van de details invullen. Daarbij is het van groot belang dat je weet hoe je de projector gaat gebruiken. Is het een zakelijke investering voor presentaties of wil je samen met je vrienden naar sportwedstrijden of films kunnen kijken? Het type beamer dat je hiervoor nodig hebt kan behoorlijk verschillen.

Waar moet je eigenlijk op letten als je een beamer kopen wilt? En welke opties zitten er op een projector? Dat zijn de vragen die we voor je beantwoorden op deze pagina. Zodat jij de beste keuze kunt maken voor jouw situatie.

Direct beamers vergelijken

Eigenschappen

De features van een goede beamer

Resolutie

De resolutie van een beamer wordt bepaald door het aantal pixels (beeldpunten) waaruit het beeld is opgebouwd. Als stelregel kun je aanhouden: hoe hoger de resolutie, des te beter de beeldkwaliteit. Sommige beamers kunnen zelfs 4K Ultra HD (4096 x 2160 pixels) weergeven.

Lichtopbrengst

De lichtopbrengst is de helderheid van een beamer. Om dit aspect aan te geven, wordt het aantal ANSI lumen gebruikt. Een projector met een lichtopbrengst van 1500 tot 2000 ANSI lumen zou meestal voldoende moeten zijn. Maar als je in een lichte omgeving gaat projecteren, is een goede lichtopbrengst onmisbaar.

Contrastratio en levensduur

Als je een beamer koopt met een hoge contrastratio, kan hij heel goed zwart, wit en de tussenliggende stappen weergeven. Vooral in een donkere ruimte is dit belangrijk. De levensduur van de projectorlamp verschilt per beamer. De meeste lampen gaan minimaal 2000 uur mee. Laat de beamerlamp na gebruik trouwens goed afkoelen voor je hem vervoert.

Ventilator en geluid

Vind je het belangrijk dat de ventilator van de beamer tijdens het projecteren niet teveel geluid produceert, koop er dan eentje met maximaal 35 dB.

Soorten

Soorten beamers

We kunnen de projectoren onderverdelen in drie soorten: DLP beamers, LCD beamers en LED beamers. Elk type heeft zijn voor- en nadelen, dus welke het beste bij je past, ligt aan jouw wensen en situatie. We zetten de bijzonderheden per type voor je op een rij.

DLP beamer

De afkorting DLP betekent Digital Light Processing. In deze beamers zitten tot wel 1,3 miljoen pixels in de vorm van miniatuurspiegels die omhoog of omlaag klappen en zo het geprojecteerde beeld creëren. Een sneldraaiend transparantwieltje met rood, groen en blauw zorgt voor de weergave van kleuren.

Digitale bioscopen gebruiken ook DLP beamers, dus je kunt je voorstellen dat de kwaliteit van deze projectoren hoog is. De pixels staan dicht bij elkaar, waardoor je geen raster eromheen ziet. De contrastwaarden van DLP beamers zijn erg hoog en de apparaten gaan lang mee. Ook zijn ze kleiner dan LCD beamers.

Toch zijn er ook nadelen te vinden aan DLP beamers. Wil je deze beamer kopen, dan zul je moeten nadenken over het regenboogeffect dat hier soms ontstaat doordat de beelden per kleur afzonderlijk geprojecteerd worden. Dat zie je vooral bij heldere objecten en witte ondertitels. Verder is de prijs ook hoger als je voor hogere kwaliteit kiest.

LCD beamer

De naam Liquid Crystal Display, afgekort LCD, vertelt je al hoe dit type beamer gemaakt wordt: door middel van vloeibare kristallen in drie LCD panelen. Via de rode, groene en blauwe panelen worden alle bestaande kleuren geprojecteerd. De contrastratio is vrij goed, die zit gemiddeld rond de 10.000:1.

LCD beamers staan bekend om heldere, scherpe en natuurlijke kleuren. Ze zijn bovendien vaak voordeliger dan DLP beamers. En dat terwijl de ANSI lumen bij LCD beter uit de verf lijken te komen dan bij DLP. Ook heb je hier geen last van het regenboogeffect.

Een nadeel van LCD beamers is de zichtbare rastervorming om de pixels die geprojecteerd worden. Ook is de contrastwaarde vaak lager dan bij andere projectortypes, is de techniek gevoeliger en hebben de panelen een kortere levensduur.

LED beamer

Je wist misschien al wel dat de afkorting LED staat voor light-emitting diode. Maar wist je ook dat LED beamers naast dit lichttype ook gebruikmaken van laser? Daardoor worden de beelden nog krachtiger geprojecteerd. LED beamers hebben door deze gecombineerde technologie een lichtopbrengst van minimaal 4.000 ANSI lumen en hun contrastratio kan wel 20.000:1 zijn, Bovendien gaat een LED beamer tot wel 20.000 uur mee.

Naast deze voordelen kun je rekenen op levensechte kleuren en zeer diepe zwartwaardes. Dat maakt de kijkervaring voor films, series en sportwedstrijden nog intenser. Een LED beamer is ook nog eens beter voor het milieu dan de andere types. Er zit immers geen beamerlamp met kwik in. Dat scheelt je ook nog eens aan onderhoudskosten, want LED gaat lang mee. En dan is dit type projector ook nog eens relatief voordelig in de aanschaf.

Natuurlijk heeft een LED beamer ook nadelen. Je kunt bijvoorbeeld de lamp niet zomaar vervangen. Als deze dus defect is, dan is je projector waardeloos geworden. Verder is de lichtopbrengst nog relatief laag ten opzicht van andere varianten. Doordat LED beamers nog niet zo lang bestaan, zijn er ook nog geen praktijkcijfers over hun duurzaamheid.

Beamer versus tv

Het (letterlijk) grote voordeel van een beamer ten opzichte van een tv is de grootte van de projectie die je hiermee kunt creëren. Natuurlijk kun je ook een tv van 100 inch of meer kopen, maar dan ben je heel wat meer kwijt dan bij een projector. Een dergelijke tv is daarentegen wel kwalitatief hoogwaardig. De keuze is aan jou.

Projecteren op de muur of juist niet?

Het gebeurt vaak dat mensen na aankoop van een beamer het beeld op een (witte) muur projecteren. Uit kostenoogpunt is dit een slimme keuze, maar als je echt voor kwaliteit wilt gaan, dan is een projectiescherm een beter idee. Daarmee voorkom je dat je oneffenheden van de muur ziet in de projectie.

Keuzehulp

Welke beamer moet ik kopen?

Bedenk allereerst hoe belangrijk je de beeldkwaliteit van de projector vindt. Mocht je topkwaliteit willen, dan hoort daar ook een bepaald prijskaartje bij. Heb je daar het budget niet voor, bepaal dan welk onderdeel je het belangrijkst vindt.

Wil je de beste kleuren en het mooiste zwart, dan is een LED beamer perfect voor jou. Gaat het je vooral om de lichtopbrengst, dan kom je vanzelf bij een LCD beamer uit. Wil je een scherp beeld met hoge contrastwaarde, dan kies je voor een DLP beamer.

Als je antwoord geeft op deze vragen, kun je voor jouw situatie de juiste beamer kopen.

Klaar om je keuze te maken?
Bekijk dan ons brede aanbod beamers!
Bekijk en vergelijk
Technologieën

De toekomst van projectoren

Vooral op het gebied van LED beamers wordt er behoorlijk aan de weg getimmerd. Zo zijn fabrikanten druk bezig om de lichtopbrengst van deze types te vergroten, waardoor ze nog beter kunnen concurreren met andere projectortypes.

Voor elk beamertype geldt dat fabrikanten altijd streven naar een hogere contrastwaarde, beter lichtopbrengst en meer ANSI lumen. De beeldkwaliteit en de lampen worden steeds beter. Mocht je dus nog ontevreden zijn over de kwaliteit van de huidige generatie beamers, dan is het een kwestie van tijd voor je overtuigd bent.

Beste beamers
Populairste beamers