In maart 2022 heb ik een Amslod elektrische fiets met Bafang voorwielmotor gekocht. Helaas heb ik daarvan heel veel spijt.
In de brochure wordt gesproken over ondersteuningsniveaus. Maar deze term is onjuist. Bij ondersteuningsniveaus denkt je aan weinig, gemiddeld en maximaal. Zo was het ook bij de vorige twee fietsen met voorwielmotor. Hoe hoger het niveau, des te meer ondersteuning bij het fietsen.
De Amslod fiets met Bafang voorwielmotor doet het anders. De fiets heeft een rotatiesensor, welke ziet of de trappers bewegen. Zodra de trappers bewegen komt de motor in actie en brengt de fiets op volle ondersteuning naar de maximumsnelheid binnen het ondersteuningsniveau / de versnelling. Meer of minder ondersteuning is niet mogelijk. Zodra de trappers bewegen geeft de fiets 100% ondersteuning.
De fiets heeft 5 ondersteuningsniveaus/versnellingen. Niveau 1 tot 12 km per uur, niveau 2 tot 14 km per uur, niveau 3 tot 18 km per uur, niveau 4 tot 21 km per uur en niveau 5 tot 25 km per uur. Dit zijn dan ook de snelheden die de fiets kan maken. Als de fiets de maximumsnelheid van het gekozen ondersteuningsniveau / de gekozen versnelling heeft bereikt stopt de ondersteuning volledig; ja de fiets gaat tegenwerken en zorgen dat er niet harder gefietst kan worden. Een snelheid ónder de maximumsnelheid is niet mogelijk; zodra de trappers rondgaan zal de fiets naar de maximumsnelheid gaan. Zet ik de fiets in stand 4 en beweeg ik de trappers dan gaat de fiets naar 21 km per uur. Het is niet mogelijk om 19 of 20 km per uur te fietsen.
Omdat de snelheid niet in kleinere stappen regelbaar is, is samen fietsen met een ander alleen mogelijk als de ander zich aanpast aan mijn snelheid. Want mijn fiets kan alleen de 5 genoemde snelheden. Dat betekent dat de ander het ene moment veel meer beenkracht moet geven dan het andere moment om naast mij te blijven fietsen. Als ik de snelheid wil aanpassen moet ik of een ander ondersteuningsniveau kiezen of de trappers stilhouden. Het wordt dan fietsen met ’horten en stoten’.
Amslod heeft ons dit tijdens het verkoopgesprek niet duidelijk gemaakt. Tijdens een korte testrit is dit ook niet duidelijk geworden. Pas toen ik met een ander ging fietsen werd dit pijnlijk duidelijk. Deze eigenschap, voor mij een groot probleem, is bij Amslod bekend. Er is volgens Amslod echter niets aan te doen. Zo is de fiets nu eenmaal; zo heb je hem gekocht en daar moet je het mee doen. Helaas is Amslod ook enkel tegen een absurd hoge bijbetaling bereid om de fiets om te ruilen; aan het ongedaan maken van de koop wil Amslod niet meewerken.
Ik heb contact opgenomen met de leverancier van de motor, Bafang. En de volgende vragen gesteld:
- Is het mogelijk de programmering zodanig aan te passen dat de maximale snelheden bijvoorbeeld 17, 19, 21, 23 en 25 km per uur worden?
- Is het mogelijk de programmering zodanig aan te passen dat de ondersteuning niet volledig maar slechts ten dele wegvalt bij het bereiken van de maximumsnelheid van het gekozen niveau? Ik snap dat de ondersteuning stopt bij het bereiken van 25 km per uur; dat zou ik ook niet aangepast willen hebben.
Het antwoord van Bafang was duidelijk (vertaald uit Engels).
De functies die je noemde zijn mogelijk, maar de softwarefunctie is door Amslod beslist en aangevraagd. U kunt uw opmerking naar Amsold sturen en zij kunnen u misschien helpen. Excuses voor het ongemak.
Dit ook aan Amslod doorgegeven. De reactie van Amslod: Helaas kunnen wij vanuit amslod deze instellingen echt niet wijzigen. Zoals eerder is aangegeven hebben wij daarvoor de mogelijkheid niet. Onze excuses voor het ongemak
Excuses genoeg, maar geen oplossing. Een geval van kastje en de muur. En een ontevreden klant die door de leverancier niet serieus wordt genomen.
Dus: overweegt u een Amslod fiets met Bafang voorwielmotor te kopen, denk dan goed na of dit kenmerk wel bij u past. Fiets u altijd alleen, dan is dit geen probleem. Fietst u samen met anderen, kies dan geen Amslod met Bafang voorwielmotor.