Smartwatch

Smartwatch met simkaart: bellen met je horloge

Sommige smartwatches bieden de mogelijkheid een simkaart te plaatsen. Het ligt voor de hand dat je dan kunt bellen met je smartwatch. Maar een smartwatch met simkaart biedt ook andere voordelen.

Een simkaart-slot in je smartwatch, het voelt wellicht als een wat onnodige toevoeging voor je smartwatch. Maar als je er bij stil staat, is het eigenlijk zo gek nog niet. Waarschijnlijk is het eerste waar je aan denkt de mogelijkheid om te kunnen bellen met je smartwatch. Dat is wellicht een leuke gimmick, maar niet essentieel. Bovendien biedt ook de Apple Watch de mogelijkheid om via je horloge met elkaar te praten met de Walkietalkie-functie - zonder dat hier een simkaart voor nodig is. Bellen met je smartwatch ziet er futuristisch uit, maar meer heb je er eigenlijk niet aan.

Omdat je smartwatch zijn eigen mobiele internetverbinding heeft is een koppeling met je smartphone ook niet meer noodzakelijk

Voordelen van een smartwatch met simkaart

Toch zijn er specifieke voordelen van een smartwatch met simkaart. Vooral als het aankomt op mobiel internet, je smartwatch is ook buiten wifi-bereik gewoon verbonden met 4G of 5G. Omdat je smartwatch zijn eigen mobiele internetverbinding heeft is een koppeling met je smartphone ook niet meer noodzakelijk. Natuurlijk, je kunt alsnog je smartphone koppelen om bijvoorbeeld meldingen te synchroniseren. Maar je smartwatch is niet afhankelijk, en je kunt dus ook makkelijk zonder telefoon op zak je horloge gebruiken. Handig bijvoorbeeld bij een smartwatch voor kinderen, of als je vaak geen smartphone op zak hebt.

Zo kun je je smartwatch ook bedienen zonder smartphone, bijvoorbeeld om apps te installeren. Om dit mogelijk te maken draaien sommige smartwatches met simkaart-slot op een bijgewerkte versie van Android. Het kan hierdoor wel een beetje onhandig pielen zijn op een klein scherm. Veel smartwatches, zoals een smartwatch voor kinderen, komen met voorgeïnstalleerde functies. Hierdoor kun je geen extra apps installeren. Let er overigens wel op dat een smartwatch voor kinderen ook beschikt over GPS. Zo kun je je kind in geval van nood makkelijker opsporen.

Smartwatch voor kinderen
Een smartwatch voor kinderen heeft baat bij een 4G-simkaart.

Smartwatch met e-sim

Een smartwatch is natuurlijk een vrij compact apparaatje. Om daar ook nog ruimte in te maken voor een plekje voor de simkaart, betekent dat de ontwerpers concessies moeten doen. Bijvoorbeeld in het formaat, waterbestendigheid en de aantrekkelijkheid van het ontwerp. Voor ontwerpers is daarom een smartwatch met e-sim een uitkomst. Dankzij e-sim hoef je geen fysiek simkaartje meer te plaatsen, maar zit dit als chip in je smartwatch ingebouwd. In de instellingen kun je vervolgens de e-sim aan je provider koppelen.

Er zijn op dit moment nog weinig apparaten met e-sim. De eerste smartphones die dit ondersteunen zijn intussen wel op de markt. Het is een kwestie van tijd voordat je ook een smartwatch met e-sim kunt kopen. Ben je daarom in de markt voor zo’n smartwatch met simkaart, dan is het wellicht interessant om deze ontwikkeling in de gaten te houden.

Klik hier voor meer informatie over smartwatches!


Bekijk alle smartwatches