Koelkasten - Vergelijken & kopen

Een Amerikaanse koelkast, ook wel een side-by-side koelkast genoemd, is een dubbeldeurs koelkast die een stuk breder is dan normale modellen. Door de grote deuren kun je overal makkelijk bij en door te kiezen voor een inbouw kun je deze mooi wegwerken in het interieur. Of je nu een witte, zilveren of zwarte Amerikaanse koelkast zoekt: hier kun je alle modellen vergelijken!

Filteren

Samsung RS66A8101SL roestvrijstaal

Samsung RS66A8101SL roestvrijstaal
9,0 (8)

Samsung RF23R62E3B1/EG zwart, roestvrijstaal

Samsung RF23R62E3B1/EG zwart, roestvrijstaal

ETNA AKV578ZWA

ETNA AKV578ZWA Best Reviewed dec 2022
9,1 (121)
Best Reviewed dec 2022

Inventum SKV0178R roestvrijstaal

Inventum SKV0178R roestvrijstaal
9,0 (17)

Samsung RF23R62E3SR/EG roestvrijstaal

Samsung RF23R62E3SR/EG roestvrijstaal

Amerikaanse koelkast kopen

Side-by-side of French-door? Wil je een Amerikaanse koelkast kopen? In dat geval is het verstandig om eerst te bepalen welke van de twee types het best bij je wensen, smaak en keuken past. Grofweg kunnen we Amerikaanse koelkast in twee categorieën onderverdelen namelijk: side-by-side-koelkasten en French-door-koelkasten. Het verschil tussen beide modellen heeft te maken met de plaatsing van de deuren. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn het koelgedeelte en het vriesgedeelte bij een side-by-side-model naast elkaar zijn geplaatst. Bij de French-door-modellen, die hun naam danken aan zogenoemde louvredeuren, vind je het vriesvak daarentegen onder het koelgedeelte. Welke van de twee modellen jouw voorkeur heeft, is een kwestie van smaak én een kwestie van ruimte. Het grootste verschil is namelijk dat de deuren van een side-by-side-model helemaal openslaan en daarmee meer ergonomische ruimte in beslag nemen. Ook goed om te weten: de meeste Amerikaanse koelkasten zijn side-by-side-koelkasten.

Wat zijn de voordelen van een Amerikaanse koelkast?

Nu je je keuze voor een van de twee modellen hebt gemaakt, is het natuurlijk ook handig om te weten wat precies de voordelen van een Amerikaanse koelkast zijn. Het grootste voordeel is ook meteen het meest in het oog springend: de ruimte die de koelkast biedt. Met een capaciteit tot wel 600 liter is een Amerikaanse koelkast vaak de grootste optie. Ter vergelijking: bij andere soorten koelkasten gaat het vaak om een capaciteit van rond de 250 liter. In de extra ruimte die een Amerikaanse koelkast biedt, kun je natuurlijk veel meer producten opbergen. Ook doe je dat zonder kwetsbare etenswaren te hoeven pletten of kneuzen. En dat is een groot voordeel: wanneer je etenswaren gaaf blijven, kun je ze namelijk vaak langer bewaren. Ook beschikken veel Amerikaanse koelkasten over een dispenser voor ijsblokjes of koud water.

Handige tips voor je Amerikaanse koelkast

Heb je de knoop doorgehakt? Ga je daadwerkelijk een Amerikaanse koelkast kopen? In dat geval is het goed om na te denken over de plaatsing van het apparaat. Het is verstandig om bij het plaatsen van een Amerikaanse koelkast tien centimeter langs de zijkanten en vijf centimeter aan de achterzijde vrij te laten. Zo kan je nieuwe aanwinst zijn hitte kwijt tijdens het koelen van je boodschappen. Daarmee voorkom je problemen met de interne temperatuur van de koelkast, waardoor je energie en uiteindelijk dus ook geld bespaart. Een tweede tip heeft te maken met de dispenser voor ijsblokjes of koud water. Je kunt deze voor gebruik het beste even doorspoelen. Wanneer je dispenser niet is aangesloten op de waterleiding doe je er ook goed aan om ‘m regelmatig schoon te maken. Anders krijgt het water na verloop van tijd een muffe smaak. 

Wat is de beste Amerikaanse koelkast?

Wat de beste Amerikaanse koelkast is, hangt onder meer van de beschikbare ruimte af. Heb je een grotere keuken, dan heb je misschien wel ruimte voor een groot model. Maar pas op: een groter model verbruikt vaak wel meer stroom, zeker als je ‘m niet helemaal vol krijgt. Heb je geen maximale capaciteit nodig, dan is het veel verstandiger om een kleiner model te kopen. Een koelkast staat vaak pontificaal in je keuken en koop je voor de langere termijn. Kies daarom altijd voor een uitvoering waar je niet snel op uitgekeken raakt. 

Hoe duur is een Amerikaanse koelkast?

De kosten van een Amerikaanse koelkast variëren van zo’n 700 euro tot ver boven de 3000 euro. Houd daarbij ook rekening met de energiekosten, die vaak een stuk hoger zijn dan bij een kleiner model koelkast. Daarnaast is het ook goed om te weten dat sommige koelkasten aangesloten moeten worden op een waterleiding. Heb je geen waterleiding in de keuken, dan moet je er dus eentje laten plaatsen. Tot slot dan de transportkosten. Omdat Amerikaanse koelkast erg groot zijn, berekenen sommige leveranciers transportkosten voor het vervoer van je koelkast. 

Beste koelkasten
Populairste koelkasten