Zo kun je eenvoudig de vriezer schoonmaken

Inhoudsopgave

  1. Waarom een schone vriezer belangrijk is
  2. Zo kun je de vriezer schoonmaken

Kieskeurig.nl helpt je graag op weg met het vinden van de beste vriezer. Op onze website kun je talloze modellen vergelijken. Op die manier koop je altijd die ene perfecte én goedkope vrieskist of vrieskast. We geven je echter ook graag altijd nog wat extra tips mee. In dit artikel bespreken we hoe je het beste de vriezer schoonmaken kunt.

Voordat je aan het schoonmaken kunt beginnen, is het natuurlijk zaak je vriezer te ontdooien. Aan het vriezer ontdooien (ook wel diepvries ontdooien) wijden we een apart artikel. Het regelmatig ontdooien van je vriezer is namelijk erg belangrijk. Zo is het onder meer bevorderlijk voor het koelvermogen, waardoor ook je energieverbruik afneemt.

Als je vriezer eenmaal ijsvrij is, kun je aan de slag met het schoonmaken. Hoe je dat het beste doet, lees je hieronder.

Waarom een schone vriezer belangrijk is

De diepvries schoonmaken: veel mensen zien er enorm tegenop. En we geven toe: het is niet het leukste klusje ter wereld. Het goed schoon en ijsvrij houden van je vriezer kent echter wel een aantal belangrijke voordelen. Om te beginnen raak je natuurlijk simpelweg een gedeelte van je opslagruimte kwijt als je veel ijsvorming in je vriezer hebt.

Wat veel minder mensen weten, is dat je vriezer ook minder goed werkt als er ijs op de koelelementen zit. Het is zelfs zo dat een laagje ijs van enkele millimeters er al voor zorgt dat je vriezer zo'n 10 procent meer energie verbruikt. En dat is zonde voor het milieu en voor je portemonnee. Met het ontdooien en schoonmaken van je vriezer voorkom je ten slotte ook dat er schadelijke schimmels en bacteriën in het ijs kunnen gaan groeien.

Ook voordat mensen hun nieuwe vriezer in gebruik nemen, maken ze deze vaak even schoon. Dat geeft een lekker fris gevoel. Het wordt aangeraden je vriezer minstens één keer per jaar schoon te maken, ook als je alleen maar een kleine vriezer hebt. Hieronder zetten we uiteen hoe de diepvries schoonmaken in zijn werk gaat.

Zo kun je de vriezer schoonmaken

Nu je weet wat de voordelen van een schone vriezer zijn, is het tijd voor een stappenplan waarmee je gemakkelijk en snel je vriezer schoonmaakt. Daarbij gaan we ook nog kort in op het ontdooien van je vriezer. Het schoonmaken zelf neemt ongeveer een half uurtje in beslag. Zeker met onze tips voor snel poetsen! Voor het ontdooien kun je echter beter iets langer uittrekken. Afhankelijk van de grootte van je vriezer en de hoeveelheid ijs kan dit enkele uren duren.

Stap 1) Voordat je de vriezer gaat ontdooien, is het zaak de etenswaren, de diepvriesladen en/of roosters te verwijderen. Vervolgens moet het ijs smelten. Een vriezer snel ontdooien doe je bijvoorbeeld met een plantenspuit met heet water. Resterende stukken ijs krab je voorzichtig weg. Het smeltwater vang je op met een bak of theedoeken.

Stap 2) Nu je vriezer leeg en ijsvrij is, kun je aan de slag met het schoonmaken. Maar welke schoonmaakmiddelen heb je nodig? Er zijn speciale schoonmaakmiddelen, die specifiek geschikt zijn voor het schoonmaken van vriezers. Een sopje maken doe je echter ook heel simpel met water en soda of afwasmiddel. Dit sopje kun je zowel voor de binnenkant als de buitenkant van je vriezer gebruiken. Je kunt beter geen schuurmiddelen of bijtende middelen gebruiken. Daarmee kun je je vriezer namelijk beschadigen.

Stap 3) Maak met je sopje de binnenkant van de vriezer schoon. Gebruik hiervoor het liefst een zachte doek, zoals een microvezeldoek. Pas op met harde sponsjes: die kunnen de binnenkant van je vriezer beschadigen. Hierna neem je de binnenkant af met warm water. Vergeet ook niet je vriezer goed af te drogen.

Stap 4) De buitenkant van je vriezer kun je schoonmaken met een speciaal schoonmaakmiddel of het hierboven beschreven sopje. Kies ook nu weer voor een zachte doek. Daarmee poets je ook vlekken en vingerafdrukken weg. Controleer meteen ook of alle roosters stofvrij zijn. Zo niet, dan maak je deze schoon met een zachte borstel of gebruik je de stofzuiger. Stof heeft namelijk een nadelig effect op het koelvermogen en het energieverbruik van je vriezer.

Stap 5) Nu de binnen- en buitenkant van je vriezer schoon zijn, is het tijd om de diepvriesladen en roosters die je eerder verwijderd hebt schoon te maken. Kies wederom voor een lauw sopje met milde schoonmaakmiddelen en een zachte doek. Ten slotte noemen we nog het deuren schoonmaken. De deuren en de rubbers worden namelijk vaak vergeten, terwijl deze juist vaak het meest vies zijn.

Stap 6)Nu je vriezer weer schoon is, plaats je de diepvriesladen en/of roosters terug. Stop vervolgens de stekker van je vriezer weer in het stopcontact en wacht totdat deze weer goed is afgekoeld. Daarna kun je al je etenswaren weer terugleggen. Pas echter op met ontdooid voedsel. Dat kun je beter niet opnieuw invriezen.

No Frost technologie

Tegenwoordig worden veel diepvriezers of koel- vriescombinaties op de markt gebracht waarbij zogenaamde 'No Frost' technologie is toegevoegd aan het vriesgedeelte. Deze technologie zorgt ervoor dat er geen ijsaanslag aan de binnenkant van je vriezer ontstaat. Deze ijsvorming ontstaat namelijk doordat de wanden van je diepvries vocht opnemen uit hetgeen dat je wil invriezen of uit de lucht als de deur opengaat. 

De No Frost technologie zorgt ervoor dat er meer luchtcirculatie plaatsvindt waardoor eventueel vocht sneller afgevoerd kan worden. Zo hoef je dus nooit meer de vriezer te ontdooien en wordt het schoonmaken ervan een fluitje van een cent!

Toe aan een nieuwe? Bekijk alle vriezers op Kieskeurig.nl

Bekijk nu!