De beste goedkope koptelefoon onder de 100 euro
Inhoudsopgave
Ben je van plan om een goedkope koptelefoon te kopen? Voor een bedrag van onder 100 euro vind je al interessante on-ear- en over-ear-modellen van bekende audiomerken. Je hebt hierbij keuze tussen bekabelde en draadloze hoofdtelefoons die via bluetooth werken. Wie even goed de tijd neemt om online te speuren, vindt voor minder dan honderd euro zelfs een exemplaar met actieve noise cancelling. Je hoort dan nagenoeg geen omgevingsgeluid.
Veel modellen hebben daarnaast een ingebouwde headset. Handig voor wie tijdens games wil kletsen met medespelers! Zoek je de beste hoofdtelefoon voor je kind? Er bestaan speciale koptelefoons met een modieus kleurtje en volumebegrenzer voor het voorkomen van gehoorschade. Kortom, ook in het laagste prijssegment is er volop keuze!
Dure koptelefoon vs goedkope koptelefoon
De kunst is om een goedkope koptelefoon te kopen die ook nog eens goed klinkt en comfortabel zit. Bij duurdere modellen mag je ervan uitgaan dat de fabrikant hoogwaardige audiodrivers (speakertjes) in de oorschelp gebruikt. Die zorgen voor een prima audiokwaliteit, waarin zowel hoge, midden als lage tonen goed hoorbaar zijn. Ben je bereid om een hoge prijs te betalen, dan is het dus niet zo moeilijk om een koptelefoon met een uitstekend geluid te vinden.
Uitdagender is om een goede hoofdtelefoon van onder 100 euro te scoren die aan al je wensen voldoet. Het vergelijken van verschillende producten bij diverse (web)winkels loont. Let hierbij ook op overjarige producten, want die zijn vaak in de aanbieding! Tegelijkertijd is het belangrijk om te weten op welke eigenschappen je het beste kunt letten, zodat je niet betaalt voor functies die je toch niet gebruikt.
Ieder onderdeel dat een audiomerk in een hoofdtelefoon stopt, kost geld. Zoek je een spotgoedkope hoofdtelefoon met bluetooth, noise cancelling en een ingebouwde microfoon (headset), dan is de kans groot dat de fabrikant bezuinigt op de kwaliteit van de audiodrivers. Logisch, want er blijft tenslotte voor dit onderdeel minder budget over. Stel dus vooraf prioriteiten.
Ga je voor de beste geluidskwaliteit of geniet je graag van allerlei (draadloze) functies, waarbij je genoegen neemt met een iets minder sprankelende geluidsweergave? Voor een bedrag van pakweg honderd euro zijn er prima bekabelde modellen van A-merken als Sennheiser, Sony, Teufel en AKG verkrijgbaar, zonder allerlei toeters en bellen. Je investeert hiermee dus in een optimale audiokwaliteit.
Draadloze koptelefoon of bedraad?
Zowel bekabelde als draadloze hoofdtelefoons zijn in een on-ear- en over-ear-pasvorm verkrijgbaar. Bij een draadloze koptelefoon met bluetooth zijn er nogal wat onderdelen in het apparaat verwerkt. Naast een bluetooth-ontvanger bevat de hoofdtelefoon een versterkermodule en accu. Deze batterij kun je met de meegeleverde usb-kabel opladen, zodat je onderweg urenlang van muziek geniet. Kies bij voorkeur voor een product met een lange luistertijd, want het is vervelend als de accu onderweg leegraakt.
Een groot voordeel van een draadloze koptelefoon is dat je geen last hebt van een hinderlijke kabel. Tijdens het sporten zit er dus geen ‘dansend’ snoertje in de weg. Bovendien overbrug je moeiteloos een afstand van zo’n tien meter, terwijl je met een bekabelde hoofdtelefoon noodgedwongen altijd ergens in de buurt van een smartphone, tablet, laptop, pc, receiver of muziekinstrument bivakkeert. Speel je vanuit je luie stoel graag computerspelletjes tegen online vrienden, dan is een draadloze hoofdtelefoon een uitkomst!
Toch zijn bekabelde hoofdtelefoons nog lang niet afgeschreven. Als je honderd euro in een bedraad exemplaar investeert, klinkt deze hoofdtelefoon hoogstwaarschijnlijk beter dan dat je hetzelfde bedrag aan een draadloos model spendeert. Hiervoor zijn verschillende redenen. Allereerst past bluetooth compressie toe op de muziek, waardoor de liedjes inleveren op audiokwaliteit. Overigens gebruiken elektronicamerken wel steeds betere bluetooth-standaarden (aptx) voor hun audioproducten, maar nog lang niet alle smartphones, tablets en receivers kunnen hiermee overweg.
Daarnaast is een bekabelde hoofdtelefoon goedkoper om te produceren. Er blijft dus meer budget over om hoogwaardige audiodrivers te integreren. Let bij de aanschaf van een hoofdtelefoon op welke connectors de fabrikant meelevert. Een kabel met een 3,5mm-aansluiting is het meest gangbaar. Wil je het luisterapparaat ook op de hoofdtelefoonuitgang van een versterker of receiver aansluiten, dan vereist dat doorgaans een kabel met een 6,3mm-plug. Hiervoor zijn eventueel ook tegen een bescheiden bedrag specifieke adapters te koop.
Noise cancelling
Wat is noise cancelling eigenlijk nou precies, is een veelgehoorde vraag. De Nederlandse benaming ruisonderdrukking zegt het eigenlijk al. Ongewenste achtergrondgeluiden houdt een koptelefoon met noise cancelling zoveel mogelijk buiten de deur. Denk bijvoorbeeld aan luid telefonerende medereizigers in de trein of kletsende mensen in de sportschool.
Er bestaan twee vormen van ruisonderdrukking. Veruit de meeste over-ear-hoofdtelefoons maken gebruik van passieve noise cancelling. Vanwege het gesloten ontwerp met geïsoleerde oorkussens bereikt omringend geluid minder gemakkelijk je oren. Koptelefoons met actieve noise cancelling zijn daarentegen een stuk effectiever. Piepkleine meetmicrofoons registreren nauwkeurig het omgevingsgeluid, waarna een speciale chip tegenovergestelde audiofrequenties genereert.
Een slimme techniek, waarbij ‘botsende geluidsgolven’ omgevingsgeluiden voor de luisteraar grotendeels opheffen. Houd er wel rekening mee dat verreweg de meeste hoofdtelefoons met actieve ruisonderdrukking meer dan honderd euro kosten.
Gelukkig produceren merken als JVC, Sony en JBL ook geschikte producten die maar net boven of zelfs iets onder deze limiet zitten. Hoofdtelefoons met noise cancelling hebben voornamelijk in drukke omgevingen een meerwaarde, maar hierin schuilt ook meteen een gevaar.
In het verkeer kan geluidsonderdrukking namelijk gevaarlijke situaties opleveren, bijvoorbeeld wanneer je een rondje gaat hardlopen en auto’s niet hoort aankomen. Gelukkig heeft de oorschelp in de meeste gevallen een knopje waarmee je deze functie direct uitschakelt.
De beste koptelefoon voor kinderen
Ook voor kinderen kun je een goedkope koptelefoon kopen. Verwacht hierbij niet de beste audiokwaliteit, want deze producten zijn niet zo duur. Zo koop je al voor zo’n twee tientjes een exemplaar van JVC, JBL of Trust.
Naast kleinere oorschelpen en een kortere hoofdband heeft een kinderhoofdtelefoon vaak ook een volumebegrenzer. Kinderen kunnen het geluid dan niet luider zetten dan 85 decibel. Net als bij volwassenen bestaat het aanbod uit on-ear- en over-ear-hoofdtelefoons. Verder werken ze bijna allemaal met een 3,5mm-kabel, al zijn er ook snoerloze modellen te koop.
Tot slot bevatten de betere hoofdtelefoons ook een ingebouwde headset. Handig voor jeugdige gamers! Veel kinderkoptelefoons zijn overigens beschikbaar in de favoriete kleur van je kind, bijvoorbeeld knalroze of felrood.