Verschillende soorten koffiezetapparaten

Inhoudsopgave

  1. Koffiezetapparaat waar ook kopjes onder kunnen
  2. Filterkoffie met vers gemalen bonen
  3. Filterkoffieapparaat met instelbare koffiesterkte
  4. Slimme koffiezetapparaten

Als je koffiezetapparaten gaat vergelijken, dan is de keuze uit verschillende soorten koffiezetapparaten enorm. Denk onder andere aan een filterkoffiezetapparaat, cup- en padmachine, volautomatische espressomachine of een koffiezetapparaat met bonenmaler. Wat voor soort koffiemachine je aanschaft, hangt natuurlijk af van jouw persoonlijke smaak. De ene houdt van een milde koffie terwijl de ander liever gaat voor een sterk bakkie. En gaat jouw voorkeur uit naar koffie zetten met cups of koffie van vers bereide bonen? Vergelijk daarom diverse koffiemachines met elkaar. Wij zetten tips voor verschillende soorten koffiezetapparaten op een rij, zodat je een weloverwogen keuze maakt.

Koffiezetapparaat waar ook kopjes onder kunnen

Wil je dat de koffie direct in je kopje loopt in plaats van dat je het uit een kan schenkt? Dan is een koffiezetapparaat waar ook kopjes onder kunnen geschikt voor jou. Met één of twee drukken op de knop zet je meerdere kopjes koffie tegelijk. Met een koffiezetapparaat voor 2 kopjes zet je helemaal snel koffie. Bijna elke volautomatische koffiemachine heeft deze mogelijkheid. Natuurlijk zijn er ook modellen waarbij dit niet gaat; oriënteer je dus goed. Een volautomatische koffiemachine valt wel vaak groot uit. Zoek je een koffiezetapparaat dat iets minder ruimte inneemt, kijk dan voor een klein koffiezetapparaat. 2 kopjes zetten zijn hier wel de max. Een klein koffiezetapparaat voor 2 kopjes is ideaal voor op een klein kantoor of kleine eengezinswoning.

Filterkoffie met vers gemalen bonen

Met filterkoffie bepaal je zelf de sterkte van je koffie. Verzadigde vetten zoals kahweol en cafestol (cholesterolverhogend) blijven achter in de filter. Ook behoud je met filterkoffie de intense koffiesmaak. Houd jij van koffie die bereid zijn met vers gemalen bonen? Kies dan voor een bonen koffiezetapparaat. Je doet de bonen in het koffiezetapparaat en deze worden automatisch gemaald als je de koffie zet. Of kijk voor een filter koffiezetapparaat met bonenmaler. Je schaft dan een los koffiebonen-apparaat - oftewel bonenmaler of koffiemolen - aan als je een filterkoffiezetapparaat koopt. Met een bonenmaler bepaal je zelf hoe grof je de koffiebonen maalt voor jouw filterkoffie. Dit heeft weer invloed op de sterkte van de koffie. Eigenlijk geldt: hoe fijner de koffiebonen gemalen zijn, hoe sterker jouw bakkie troost.

Filterkoffieapparaat met instelbare koffiesterkte

Een bonenmaler aanschaffen bij jouw filterkoffieapparaat is natuurlijk niet verplicht. Wil je een sterke koffie zetten met filter om zo de optimale smaak te behouden, dan voldoet een ‘gewoon’ filterkoffiezetapparaat ook prima. Ga je filterkoffie zetten, kijk dan goed naar de verhouding van water en koffie zodat je tot jouw perfecte kop koffie komt. Houd voor het gemiddelde rekening met 12 gram vers gemalen koffie op 200 milliliter vers water. Als je kijkt naar schepjes, is het gemiddeld 1 afgestreken schepje per kop koffie. Wat jouw ideale sterkte voor filterkoffie is, zul je moeten uitproberen. Experimenteer en proef er dus vooral op los met jouw filterkoffiezetapparaat.

Slimme koffiezetapparaten

Een stuk prijziger dan een filterkoffiezetapparaat, een cup- of padmachine of een volautomatische koffiemachine, maar zeer eenvoudig in het gebruik is een slimme koffiemachine. Zo’n smart koffiezetapparaat wordt niet voor niets ‘slim’ genoemd. Dit apparaat doet namelijk veel meer dan alleen koffie maken. Zo beschikt een slimme koffiemachine over wifi, waardoor hij in verbinding staat met andere apparaten. Zet bijvoorbeeld vanaf de bank eenvoudig koffie met de app op je smartphone of smartwatch. Een smart koffiezetapparaat kun je ook instellen op GPS, zodat onderweg naar huis jouw kop koffie alvast wordt bereid. Ook maak je met de bijbehorende app van de slimme koffiemachine profielen aan voor iedereen uit je huishouden. Per profiel stel je de sterkte, temperatuur en hoeveelheid van de koffie in. Elk lid van het huishouden vindt met de app nu snel zijn eigen koffie ‘recept’ en heeft met één druk op de knop zijn favoriete kopje koffie.

Zoals je ziet heb je genoeg keuze uit verschillende soorten koffiezetapparaten. Oriënteer je altijd goed welke soorten en bijbehorende opties er zijn. Zo kom je tot een weloverwogen keuze voor het soort koffiezetapparaat dat past bij jouw wensen.