Testpanel: Jura S8

Jura S8 koffiemachines header


JURA S8: Digitale barista voor fijnproevers

Met vijftien verschillende koffiespecialiteiten, tien verschillende koffiesterkten, een tft-touchscreen en een Smart Connect-functie waarmee je vanaf je mobiel kunt koffiezetten, doet de JURA S8 waarschijnlijk niet onder voor de andere slimme apparaten in je huis. Of het écht allemaal zuivere koffie is, werd in de praktijk getest door 10 mensen die de JURA S8 in huis haalden.

Wij Nederlanders drinken de meeste koffie – gemiddeld bijna 2,5 kop per dag – en behoren tevens tot gelukkigste mensen op aarde. Een causaal verband is nooit aangetoond, maar feit is wel dat voor velen van ons goede koffie vrijwel onmisbaar is. En daarbij kiezen we ook steeds vaker voor espresso, ristretto of een heerlijke latte macchiato … het liefst ook nog gemaakt van ons persoonlijke favoriete koffieboontje.

Koffiebar aan huis
De JURA S8 Moonlight Silver belooft dat je voor een meesterlijk kopje koffie niet langer naar een koffiebar hoeft en dat je ook thuis niet hoeft te knoeien met losse maler, percolator, espressomachine of melkschuimer. Deze digitale premium volautomaat is zelfs voorzien van een bluetooth-module waarmee je – bijvoorbeeld vanuit bed of badkamer – met je smartphone een heerlijke koffie kunt laten bereiden. Hoe goed dat werkt en smaakt? We vroegen 10 testers om hun ervaringen te delen en de plussen en minnen van de JURA S8 op te sommen.

Aan de slag
Bij een machine in deze prijsklasse mag je niet alleen een heerlijk kopje koffie, maar ook de beste afwerking van het apparaat verwachten. De S8 stelt hier zeker niet teleur. Yvonne de Vroedt: “Een lust voor het oog, dit schitterende apparaat. Met mooie details, zoals de wat zwaardere RVS klep op het bonenreservoir waardoor de bonen luchtdicht zitten en dus vers blijven.” Pascal: “Het apparaat heeft bovendien een dusdanige omvang dat het prima op het aanrecht past, ook in de wat kleinere keuken.”

Wat ook opvalt is het 4,3 inch grote kleuren-aanraakscherm waarmee een koffieprogramma kan worden gekozen en waarop ook informatie verschijnt, bijvoorbeeld als het tijd is om het reinigingsprogramma te starten. “Hier worden ook gebruikersinstructies getoond”, zegt D. Onderwater. “Erg prettig omdat je niet elke keer de handleiding erbij hoeft te pakken.”

Marie adviseert om voor gebruik zeker even de video op YouTube te bekijken: “Dan heb je binnen 20 minuten je eerste bakkie koffie gezet!”

Smaken
Dat de JURA S8 heerlijke koffies maakt, blijkt uit de positieve feedback van de testers. Ook het ruime aanbod met verschillende smaken spreekt aan. Caroline de Jager-de Haas: “Cappuccino, latte macchiato, espresso, een gewoon kopje koffie (of twee tegelijk), het apparaat kan het allemaal.” Fam. De Graaf: “De schuimlaag die met het stoompijpje wordt gemaakt, is bovendien echt stevig.”

Het bedieningsgemak van de S8 krijgt van een aantal testers een pluim. Fam. De Graaf: “De hele bediening is kinderlijk eenvoudig. Ieder product wordt geïllustreerd met een mooie afbeelding en alles is bovendien individueel aan te passen naar smaak, sterkte en hoeveelheid. Het reinigen van deze JURA S8 gaat ook snel en gemakkelijk.”

Het valt de testers ook op hoe snel de S8 na inschakelen klaar voor gebruik is en dat er maar korte tijd nodig is om bijvoorbeeld een espresso uit te serveren. Ronald: “Als je de sterkte van je kopje koffie nog wilt aanpassen, moet je snel zijn. Anders is het te laat.”
Fam. De Graaf wijst daarnaast ook nog even op het feit dat je als gebruiker ook kunt instellen wanneer het apparaat zichzelf weer moet uitschakelen. “De instructies daarvoor krijg je weer via het mooie display.”

Smart connect
In een tijdperk waar steeds meer apparaten in huis met elkaar communiceren, is het Smart Connect-onderdeel van de JURA S8 een logische en interessante toevoeging. Het stelt je in staat om met behulp van de gratis JURA Coffee App (iOS/Android) vanaf smartphone of tablet op afstand een kopje koffie op maat te zetten. Koffiesterkte, temperatuur en hoeveelheid melk zijn te personaliseren, maar er kunnen ook eigen koffiecreaties worden gemaakt.

Maaike: “De Smart Connect-app werkt goed. Vanuit de woonkamer zet je snel en makkelijk koffie”. D. Onderwater: “Hij biedt ook nog wat andere functies, zoals productstatistieken, onderhoudsinformatie en apparaatgegevens. De werking is op zich prima, maar kan in mijn ogen nog wel wat verbeteringen gebruiken qua user experience en design.”

Pascal heeft ook een paar punten die wat hem betreft beter kunnen: “Helaas is het niet mogelijk om apparaat op afstand aan te zetten. Daarnaast moet je er toch altijd nog een kopje onderzetten, met het risico van spoelwater in je koffie.”

Conclusie
De meeste testers hebben na een paar weken gebruik een goed beeld gekregen van mogelijkheden en de voor- en nadelen van de JURA S8. Het nut van de app wordt niet door iedereen gezien en ook zijn er voor wat betreft het Smart Connect-onderdeel suggesties voor verbeteringen.

Over de volautomaat zelf is men over het algemeen zeer lovend, waarbij vooral mogelijkheden, bediening en snelheid hoog scoren. Maaike de Waard: “Het design is prachtig, het gebruiksgemak is top en de koffie is heerlijk.”

D. Onderwater: “Op basis van mijn ervaringen zou ik de JURA S8 zeker aanbevelen. Belangrijkste punten voor mij zijn de ruime keuze aan koffieproducten, instellingsmogelijkheden en vooral gebruiksgemak.”

Deze en andere reviews over de JURA S8 zelf bekijken? Je vindt ze door hier te klikken.

resultaat van de Jura S8


Plussen en minnen

+ Zeer fraai ontwerp
+ Makkelijk te bedienen via touchscreen
+ Uitstekende koffie
+ Goede schuimfunctie
+ Warmt snel op
+ Heetwaterfunctie voor thee

- App kan beter
- Bonenreservoir mag groter
- Frequentie reinigingsprogramma
- Niet direct aan te sluiten op waterleiding


Bekijk de prijzen