Kwaliteit en formaat:
Wat een fantastische TV! Vooraf had ik mijn twijfels bij deze TV. Zou hij niet te groot zijn? Is het scherm echt wel zo scherp als ik verwacht? Zijn de kleuren echt wel zo helder en diep als wordt beweerd bij OLED?
Het merendeel van deze vragen kan ik nu beantwoorden met JA!
Ja, de TV is groot! Maar of hij te groot is, is natuurlijk vooral ook afhankelijk van hoe ver je er van zit. Zelf zitten wij er op ruim drie meter vandaan en dan is het scherm al goed te doen. Verder er vanaf kan zeker ook, dichterbij zou ik niet doen, dan krijg je een beetje het zelfde idee als op de voorste rij van de bioscoop (daar wil ook niemand zitten 😉 )
Scherm:
Een TV beoordeel je in eerste instantie natuurlijk op het scherm. Dat is bij dit LG model meer dan fantastisch. Het beeld is scherp (ik heb gekeken met een Ziggo Next box, Netflix, Disney+, Videoland, Amazon Prime, Plex, AirPlay en Apple TV), de kleuren zijn diep en levendig en het scherm is vanuit iedere hoek erg goed te bekijken.
De LG heeft een aantal scherm modi die je kunt gebruiken. (Levendig, Standaard, Eco, Bioscoop, Sport, Game, Film, Expert(Helder en donker)) Door deze verschillende modi te gebruiken afhankelijk van wat je krijgt, krijg je de beste kijk ervaring. Ik vond deze instellingen allemaal erg prettig. Ze doen wat ze beloven waarbij de Film modus echt heel goed is bij het kijken van films (op Netflix, Plex en Amazon), de sport modus van ik het minst goed werken aangezien de kleuren voor mij dan te fel worden.
Bij het kijken van Formule 1 zie je echt dat het scherm mega scherp is. Ongelofelijk om te zien, hoe bijna ieder detail op de F1 auto’s scherp op het scherm komt. Het is echt een mega genot om deze snelle sport op dit scherm te kijken.
Wat me verder op valt is dat zwart ook (zoals door LG geopperd) bij dit OLED scherm ook echt diep zwart is. Heel mooi en rustig aan je ogen.
Afstandsbediening:
Persoonlijk vind ik het heel fijn dat je de afstandsbediening van je Ziggo Next en van het LG scherm allebei kunt gebruiken om alles te bedienen. Bij de installatie van de TV vraagt de LG of je deze koppeling wil maken, dit gaat heel soepel en eenvoudig.
De afstandsbediening is heel modern. Er zitten een aantal voorkeuze knoppen op voor (Netflix, Amazon Prime, Disney+, Rakuten TV, Alexa, Google Assistent). Dit maakt het opstarten van deze Streaming diensten heel eenvoudig. (Alexa en Google Assistent werken niet in NL op deze TV) Wat de afstandsbediening zeer gebruiksvriendelijk maakt is dat je niet hoeft te zoeken maar dat je hem met spraakcommando’s kunt bedienen. Je houdt de microfoonknop ingedrukt en zegt wat je wil doen. Dan volgt de TV dit op. Echt super handig.
Verder is de afstandsbediening ook een soort van pointer muis op je TV scherm. Door de afstandsbediening naar het scherm te richten, krijg je een soort muis pijl op het scherm die je kunt gebruiken om zaken “aan te klikken”. Heel handig! Daarnaast bevinden zich alle normale knoppen zich op de afstandsbediening behalve een play/pause knop.
Geluid:
Het standaard geluid dat uit het scherm komt is meer dan voldoende, met 20w maakt hij voldoende herrie! 😉 Aangezien ik een Sonos ARC heb, heb ik deze ook aan de LG gekoppeld. Deze koppeling gaat via een HDMI ARC (Audio Return Channel) aansluiting en verloopt zeer eenvoudig waarna je ook de audio bedient via dezelfde afstandsbediening.
Smart apps en functies:
Deze tv heeft echt een groot aantal smart functies aan boord. Alle grote streaming services kunnen worden bereikt, het WebOS heeft vele apps waar je je hele TV mee vol kunt zetten. Een groot aantal is al voor geïnstalleerd en daar hoef je alleen maar op in te loggen (wel een abonnement voor nodig natuurlijk).
Ik heb thuis een Synology NAS staan, daar heb ik mijn DVD’s naar geconverteerd zodat ik ze eenvoudig via Plex af kan spelen. Ook dat werkt prima op deze TV. App installeren, juiste login toevoegen en je speelt de films prachtig af. Overigens moest ik de app wel een keer verwijderen en daarna weer opnieuw installeren voordat het echt goed werkte.
Het afspelen van films (via Netflix, Prime etc) doe je overigens het beste met de beeldscherm modus “Filmmaker” wat er voor zorgt dat de tv films weergeeft op de manier zoals de maker van de film het bedoeld heeft. Blijkbaar worden de eigenschappen van de originele film of serie in stand gehouden. Zo blijft de beeldverhouding precies zoals het door de makers bedoeld is, net als de frame rate (het aantal beelden per seconde) en de kleurweergave. Dit geeft een heel puur gevoel bij het bekijken van films.
Design:
Natuurlijk is deze TV ook een prachtig apparaat om te bezitten. De bovenste helft van het scherm (wat echt alleen scherm is) is flinterdun, de onderste helft van het scherm is wat dikker aangezien daar alle aansluitingen etc. op zitten. Aangezien dit scherm ook de mogelijkheid heeft om aan een beugel aan de muur te hangen, kun je hem zeer mooi weg werken en hoeft hij niet op een tafeltje te staan.
Airplay:
Aangezien wij hier in huis veel Apple producten gebruiken was ik zeer benieuwd naar de AirPlay functionaliteit. Op de een of andere manier kreeg ik dit niet altijd voor elkaar om te gebruiken. Wel via mijn telefoon maar dan weer niet via mijn iPad. Aangezien ik ook nog een losse Apple TV bezig, heb ik deze aan een vrij HDMI poort gehangen en op die manier alsnog content van mijn iPad gestreamd maar dit zou toch eenvoudiger moeten kunnen via Airplay. Wellicht dat het aan mijn instellingen heeft gelegen dat het niet goed ging.
Conclusie:
Natuurlijk is het geen goedkope TV. Maar je krijgt wat mij betreft echt waar voor je geld. Alle nieuwste features zitten er op, het scherm is fantastisch, de bediening zeer intuïtief en daarmee in totaliteit zeer eenvoudig in gebruik.
Pluspunten
- Helderheid scherm
- Bedieningsgemak
- Veel apps standaard geinstalleerd
- Afstandsbediengin met muis en spraak
- Plug and Play installatie
Minpunten
- Airplay werkt niet altijd