Financiële voordelen zonnepanelen

In 2013 was het nog mogelijk om subsidie te krijgen van de overheid voor de aanschaf van zonnepanelen. Nu de subsidiepot leeg is, kan dat niet meer. Wel krijg je belastingvoordeel als je kiest voor zonnepanelen.
 

De overheid had een speciaal potje voor Nederlanders die besloten zonnepanelen te installeren. Op die manier stimuleerde de overheid milieubewuste keuzes. De subsidiepot is inmiddels leeg. Tot december 2013 maakten 900.000 huishoudens gebruik van de subsidieregeling.

Btw op zonnepanelen terugvragen

Nu de subsidiepot leeg is, kun je niet langer gebruikmaken van dit voordeel. Wel is er een ander voordeeltje waarvan je kunt profiteren als je kiest voor zonnepanelen. Dat voordeeltje komt van de Belastingdienst.
 

Je kunt namelijk de btw (omzetbelasting die je betaalt voor de aanschaf van producten) terugvragen. Dat terugvragen kan nog met terugwerkende kracht tot 20 juni 2013. Kocht je dus na die datum zonnepanelen, dan kun je de btw alsnog terugvragen. Op de website van de Belastingdienst vind je hierover meer informatie.

Lokale voordelen

En er is meer. Want soms zijn er lokale initiatieven waarvan je gebruik kunt maken als je zonnepanelen koopt. Zoals vanuit de gemeente. Op die manier stimuleert de lokale overheid milieuvriendelijke keuzes van consumenten. Vraag dus altijd even na bij jouw gemeente of er regels zijn waar je gebruik van kunt maken!

Beter betaalbaar

Sowieso hoeft geld geen dealbreaker meer te zijn als het gaat om zonnepanelen. De afgelopen jaren is de prijs van zonnepanelen flink gedaald. Zo zijn zonnepanelen ook zonder subsidie beter te betalen. Hoe veel zonnepanelen je nodig hebt, hangt af van hoe veel energie je wilt gaan opwekken en van bijvoorbeeld de grootte van je dak.

Kosten delen

Woon je in een appartementencomplex? Dan kun je de kosten voor zonnepanelen delen met je mede-bewoners door ze bijvoorbeeld via de VvE aan te schaffen. Er zijn tegenwoordig ook allerlei manieren om de opgewekte energie eerlijk te verdelen over de bewoners van een appartementencomplex.
 

Laat je altijd goed informeren over de mogelijkheden en vraag meerdere offertes van installateurs op zodat je de beste keuze kunt maken.

Bekijk hoeveel jij kunt besparen

Naar energie vergelijken