Alles over zonnepanelen vergelijken

Inhoudsopgave

  1. Waar moet ik op letten?
  2. Is mijn dak geschikt?
  3. Verwachte opbrengst en kosten van zonnepanelen
  4. Salderingsregeling zonnepanelen
  5. Wat is de beste koop?

Zonnepanelen worden door steeds meer Nederlanders op hun dak geplaatst om zelf zonne-energie op te wekken. Door dalende prijzen zijn zonnepanelen tegenwoordig een erg aantrekkelijke investering en een prima alternatief voor stroom uit het net. De belangrijkste voordelen van zonnepanelen zijn een veel lagere stroomrekening en geen onzekerheid over toekomstige prijsstijgingen van energieleveranciers. Ook hoger stroomgebruik van bijvoorbeeld een warmtepomp of elektrische auto kan met zonnepanelen worden afgedekt. En zonne-energie is duurzame energie of groene energie!

Op Kieskeurig.nl kun je eenvoudig de prijzen van zonnepanelen vergelijken van lokale installateurs, op basis van je eigen dak. Zo zie je direct wat de beste koop is. Ook leggen we je graag uit hoe zonnepanelen werken, of je dak geschikt is, wat de verwachte opbrengst en kosten van zonnepanelen zijn en waar je op moet letten wanneer je zonnepanelen gaat kopen.


Op zoek naar zonnenpanelen? Start direct met vergelijken!

Jouw mogelijkheden

Waar moet ik op letten?

Zonnepanelen worden vaak geleverd als totaalpakket, bestaande uit de zonnepanelen, een omvormer en de installatiekosten. De hoeveelheid elektriciteit die je opwekt, hangt af van het aantal panelen en de geschiktheid (zonnepotentie) van je eigen dak. Normaliter wordt geadviseerd tussen de 8 en 16 zonnepanelen te kopen, al is dit afhankelijk van de beschikbare ruimte op je dak en je verwachte elektriciteitsverbruik. In het overzicht van Kieskeurig.nl kun je eerst naar de geschiktheid van je dak kijken en vervolgens de kosten van zonnepanelen vergelijken van lokale installateurs.

Is mijn dak geschikt?

Voor zonnepanelen heb je ruimte op je dak nodig. Voor een systeem van tussen de 8 en 16 panelen heb je 15 tot 30 m2 aan dakruimte nodig. Dakramen en dakkapellen beperken de ruimte. Normale dakpannen en platte daken lenen zich prima voor de installatie van zonnepanelen, al moet bij oudere huizen (van voor 1930) en dakkapellen of aanbouwen ook goed naar de constructie onder het dak gekeken worden.

Een dak richting het zuiden geeft een optimaal rendement. Daken op het oosten en westen geven een goed resultaat van ongeveer 80% ten opzichte van een zuidelijk dak, maar noordelijke daken krijgen te weinig zon. Pijpjes, schoorstenen en bomen in je tuin werpen een schaduw die de opbrengst van zonnepanelen kan verminderen. Goed advies over de geschiktheid van je dak is belangrijk voor het schatten van de verwachte opbrengst en het verwachte rendement van zonnepanelen. We geven je graag advies over de geschiktheid van je dak.

Verwachte opbrengst en kosten van zonnepanelen

De kosten van zonnepanelen zijn vooral afhankelijk van de grootte van het systeem. Zonnepanelen variëren in prijs van € 3000 voor 8 panelen tot € 5000 voor 16 panelen, compleet geïnstalleerd inclusief BTW. Op jaarbasis levert zo’n systeem tussen de € 500 en € 1000 op, wat een terugverdientijd is van ongeveer 5-6 jaar. Dit kan nog een jaar omlaag als je als particulier de BTW terugvraagt. De opgewekte elektriciteit kun je zelf in je eigen huis gebruiken gedurende de dag, of het vloeit automatisch via je stroommeter terug naar het net.


Benieuwd naar de kosten? Wat zijn je opbrengsten met zonnepanelen?

Lees meer

Salderingsregeling zonnepanelen

Door de huidige salderingsregeling kun je jaarlijks onbelast tot je eigen verbruik opwekken en zo flink wat energie besparen. Eenmalig wordt per jaar gekeken naar je verbruik, en daar wordt de met zonnepanelen opgewekte energie vanaf gehaald, zodat je (jaar) saldo overblijft. Zo kun je met behulp van zonnepanelen je elektriciteitsrekening tot een minimum terugbrengen. De salderingsregeling wordt vanaf 2023 met 9% per jaar versoberd. Dit houdt in dat het langzaam meer gaat uitmaken op welk moment je je stroom opwekt en gebruikt. Het zal hierdoor vanaf ongeveer 2028 interessant gaan worden om de stroom die je overdag overproduceert op te slaan in een thuisaccu of elektrische auto, om deze eigen stroom vervolgens ’s avonds weer te gebruiken in je huis.

Wat is de beste koop?

De juiste keuze voor het kopen van zonnepanelen is niet eenvoudig. Het is een combinatie van een goede prijs en een schatting van de elektriciteitsopbrengsten de toekomstige 25 jaren. Panelen met een lange productgarantie van een grote fabrikant, een omvormer met een goede levensduur en een betrouwbare lokale installateur geven meer zekerheid.

Via Kieskeurig.nl kun je tot drie gratis en vrijblijvende offertes van lokale installateurs aanvragen, zodat je op je gemak zonnepanelen kunt vergelijken en voor de beste koop kunt gaan.

Ook interessant voor jou:

Wat zijn de kosten?
Meer over lokale installateurs
Is mijn dak geschikt?
De juiste zonnepanelen