Tips voor een geweldig schone was

Het ene wasje is het andere niet. Door goed te kiezen voor het juiste wasprogramma, de juiste temperatuur en het juiste wasmiddel krijg je je kleding elke keer weer perfect schoon. In dit artikel geven we je tips over waar je op moet letten en hoe je altijd de beste keuze maakt. 


Kleine wasjes, grote wasjes Bekijk hier het huidige aanbod

Bekijk

Wasprogramma’s

Het wasprogramma is vaak een ondergeschoven kindje, terwijl het vaak handig, en soms zelfs ontzettend belangrijk is. Vooral delicate stoffen als wol of lingerie kunnen niet zomaar in een normaal wasprogramma ronddraaien. In de handleiding van je wasmachine staat precies waar de verschillende programma’s voor bedoeld zijn. Lees ‘m goed door en zorg dat je je was goed sorteert voor je het in de machine stopt. Dat scheelt een hoop kapotte of verwassen kleding.

Temperatuur

Ook de temperatuur is ontzettend belangrijk. Doorgaans geldt dat hoe hoger de temperatuur, hoe schoner de was, maar kijk daar wel mee uit. Katoenen of polyester shirts kunnen boven de 30 graden al gaan krimpen. Handdoeken en hoeslakens kun je best op 90 graden wassen, maar dat is dan weer niet zo goed voor het milieu, en 60 graden volstaat prima. De oplossing voor al je problemen vind je gewoon in het label van je kleding of de verpakking.

Wasmiddel doseren

Hoe meer wasmiddel, hoe beter? Nee, zeker niet! Niet voor niets wordt wasmiddel geleverd met een doseercup, gebruik die ook! Te veel wasmiddel kan leiden tot vetluis in je wasmachine, waardoor er niet zo fijne luchtjes ontstaan en je kleding niet goed meer schoon wordt. Wees ook weer niet té zuinig, want met te weinig wasmiddel wordt je kleding ook niet helemaal schoon. Check goed de verpakking van je wasmiddel, daar staat alles op.

Na het wassen

Als je wasmachine klaar is, hang de was dan zo snel mogelijk op, of stop het in de droger. Wasmachines hebben vaak een uitstelfunctie, zodat hij nog een beetje blijft draaien en je was niet naar begint te ruiken. En het klinkt misschien overbodig, maar zorg dat je waslijn of wasrek en vooral ook je wasknijpers schoon zijn. Niemand houdt van vlekken op z’n kleding die er nog niet zaten toen het brandschoon uit de wasmachine kwam.