Wat is de beste tv onder 500 euro

Inhoudsopgave

  1. Schermformaat
  2. Full HD of 4K?
  3. HDR
  4. OLED?
  5. Scherpte
  6. Aansluiting
  7. Smart tv
  8. Kortingen
  9. Modellen van vorig jaar

Wil je een nieuwe TV, maar wil of kun je niet meer dan 500 euro uitgeven? Hoeft ook niet: met onze checklist vind je heel makkelijk de allerbeste budget-TV!

Schermformaat

Voor deze prijs kun je uiteraard geen 65 inch kopen. De meeste keuze zul je hebben in de schermmaten 40 tot 50 inch, met hier en daar een uitzondering van 55 inch. Bereken hier wat voor jouw kamer de ideale maat is.

Full HD of 4K?

Je kunt eventueel wat budget uitsparen door voor een Full-HD-model te kiezen. Vooral als je voor een wat kleinere TV gaat (zeg tussen de 40 en 46 inch), maakt het voor je kijkervaring weinig uit of je een Full-HD-model koopt of een 4K-TV. Soms kan een Full-HD-model even duur zijn als een Ultra-HD-model, maar meestal ben je met Full HD goedkoper uit.

HDR

Veel budget-televisies beschikken over HDR. De afkorting staat voor High Dynamic Range. Theoretisch betekent het dat films een groter kleurbereik hebben. Maar in de praktijk betekent het enkel dat ze deze formaten begrijpen. Om ze weer te geven op een manier dat je echt het HDR-effect ziet, heb je een TV nodig die minstens 500 nits helderheid levert en een voldoende groot kleurbereik. En op die vlakken scoren budget-TV’s vermoedelijk (veel) te laag. Echte HDR-prestaties vinden op een TV onder de 500 euro? Dat is een uitdaging!

OLED?

In dit prijssegment zijn sommige technologieën uitgesloten. Een ‘goedkope’ beeldbuis werkt tegenwoordig altijd met honderden led-lampjes die de miljoenen pixels vanaf de achterkant verlichten. Bij een OLED-TV geeft iedere pixel afzonderlijk licht, wat zorgt voor betere zwartwaarden. Maar OLED is, net als QLED, duur. In een budget-TV zul je die technologieën dan ook niet snel aantreffen.

Scherpte

Iets gelijksoortigs zien we bij bewegingsscherpte. Budget-televisies hebben over het algemeen een lagere hertz-waarde, namelijk 50 of 60 Hz. Bij deze modellen moet je accepteren dat er wat wazige randen zichtbaar zijn rond snel bewegende voorwerpen, of dat snelle bewegingen van de camera niet vloeiend getoond worden. Ook bewegingsscherpte hangt evenredig samen met de prijs. Wie uitstekend detail wil, is meer geld kwijt.

Aansluiting

Fabrikanten van budget-televisies bezuinigen nog wel eens op het aantal beschikbare aansluitingen. Let daarmee goed op! Zeker de aanwezigheid van meerdere HDMI-poorten is geen overbodige luxe. Drie is wat ons betreft het minimum (settopbox voor digitale TV, spelconsole, Blu-ray-speler), vier is ideaal.

Gebruik je een moderne receiver waarop alle audiovisuele bronnen via HDMI zijn aangesloten, dan heb je voldoende aan een enkele HDMI-ingang. Bedenk ook goed of je het televisiegeluid naar een versterker of soundbar wilt doorsturen. Dat kan bijvoorbeeld via HDMI, s/pdif (optisch) of een analoge uitgang. Ook een USB-poort is een interessante toevoeging, zodat je een externe schijf of USB-stick met videobestanden en foto’s kunt aansluiten.

Smart tv

Sommige erg goedkope modellen zijn niet uitgerust met Smart TV, of leveren enkel een beperkte versie. Als Smart TV belangrijk voor je is, dan moet je daar zeker op letten. Wil je wel smart kijken, maar niet de hoofdprijs betalen? Je kunt ook een Google Chromecast op een HDMI-poort aansluiten. Dit kleine apparaatje kost slechts 39 euro, terwijl je bent verzekerd van apps die up-to-date zijn

Kortingen

We blijven natuurlijk Hollanders, dus: let goed op acties en kortingen. Het is tegenwoordig het hele jaar uitverkoop! Ook rond de feestdagen, het vakantiegeld en op Black Friday kun je vaak een mooie aanbieding scoren, waarmee een duurder model net wél binnen je budget valt.

Modellen van vorig jaar

Wil je niet het nieuwste van het nieuwste? Kijk dan goed naar wat vorig jaar interessante modellen waren. Die zijn nu vaak iets goedkoper, terwijl ze niet per se minder functionaliteit of slechter beeldkwaliteit bieden.

Toe aan een nieuwe? Bekijk alle tv's op Kieskeurig.nl

Bekijk nu!