Wat is het verschil tussen een systeemcamera en een spiegelreflexcamera?

Inhoudsopgave

  1. Wat is een systeemcamera?
  2. Waarom moet je een systeemcamera kopen?
  3. Optische zoeker versus elektronische zoeker
  4. Welke camera kies je? Spiegelreflexcamera of systeemcamera?

Wil je de beste camera kopen, met een hoge beeldkwaliteit en veel camera-instellingen? Tot voor kort was de keuze redelijk eenvoudig. Je kocht gewoon een spiegelreflexcamera. Nu is daar de systeemcamera bijgekomen en is kiezen en vergelijken voor de beste koop ineens lastiger geworden. Wat zijn de verschillen en wanneer kies je voor een DSLR of voor mirrorless?

Wat is een systeemcamera?

De systeemcamera mag je zien als de opvolger van de spiegelreflex. Het wordt ook wel een mirrorless camera of een spiegelloze spiegelreflex genoemd. Die naam omschrijft meteen het grote verschil tussen de beide camerasoorten. Want in een systeemcamera is de opklapbare spiegel die in een spiegelreflex nodig is om het licht naar de zoeker of de sensor te sturen, eindelijk verdwenen. Om de eenvoudige reden dat deze spiegel in moderne camera’s helemaal niet meer nodig is.

Toch heb je op een systeemcamera behalve het scherm achter op de camera nog steeds een zoeker waar je doorheen kijkt. Hoe kan dat? Ditmaal is het geen optische zoeker, maar een digitale zoeker. Dus je kijkt niet rechtstreeks door de lens naar de buitenwereld. Bij een systeemcamera wordt het licht altijd rechtstreeks van het objectief naar de sensor gestuurd, waardoor er dus geen spiegel meer nodig is.

In de zoeker zie je het beeld zoals de sensor dat opvangt. Geen optische beeld dus, maar een gedigitaliseerd beeld. Alsof je naar de foto kijkt die je straks pas gaat maken. Vandaar dat het een digitale zoeker heet. Een andere naam hiervoor is EVF, Electronic View Finder. Straks vertellen we je alles over de voordelen hiervan.

Omdat het mechanisme van de opklapbare spiegel ontbreekt, is de behuizing van een systeemcamera een stuk compacter en lichter. Ook zitten er handige nieuwe features op die je niet snel op een DSLR tegenkomt. Je werkt nog steeds met een verwisselbare lens, dus mirrorless is wat betreft objectieven net zo veelzijdig als een spiegelreflex. Een systeemcamera is dus echt een spiegelreflex in een moderner jasje.

Waarom moet je een systeemcamera kopen?

Spiegelreflexen blijven heus nog wel een tijdje te koop, maar toch kan het slim zijn om voor een systeemcamera te kiezen. Door het ontbreken van een spiegel en enkele andere componenten zijn deze camera’s kleiner en lichter dan vergelijkbare spiegelreflexcamera’s. Compact en minder gewicht betekent extra draagcomfort. Zeker als je jouw camera vaak bij je hebt, of als je van vliegreizen, hiken, fietsen of wandelen houdt en nauwlettend op gewicht let.

Elke keer dat je foto’s maakt, moet bij een spiegelreflex eerst de spiegel wegklappen en weer terugvallen. Dat gaat best snel, maar kost wel elke keer een beetje tijd. En dus vertraagt het jouw camera. Bij een systeemcamera ben je deze vertraging volledig kwijt. De snelheid waarmee je fotografeert gaat hierdoor flink omhoog en je kunt ook nog eens meer beelden per seconde vastleggen. De kans dat jij een mooi moment mist is daarmee kleiner. Denk aan snelle sport- en actiemomenten, of een mooie blik of oogopslag bij een portretfoto.

Optische zoeker versus elektronische zoeker

Een belangrijk verschil tussen een systeemcamera en een spiegelreflexcamera is dus de zoeker. Waar je bij een DSLR nog door een optische zoeker kijkt, is dat bij mirrorless een digitale zoeker. Bij een camera met optische zoeker lijkt het net of je door een raam kijkt. Want je kijkt rechtstreeks door het objectief naar de buitenwereld. Bij een camera met digitale zoeker is het alsof je naar een riante breedbeeldtelevisie kijkt. Dat klopt ook, want het is een scherm binnenin de zoeker. Wat je ziet is een digitaal beeld, dus dat wat de beeldsensor van de camera vastlegt. Dit heeft een aantal grote voordelen.

Want hierdoor zie je met een digitale zoeker de foto nog voordat je hem genomen hebt. Je weet dus vooraf al of jouw foto te licht of te donker wordt, of de kleuren kloppen en of het hoofdonderwerp echt scherp in beeld is. Zodat je waar nodig snel nog even opnieuw kunt scherpstellen of de belichting aanpassen. Wysiwyg wordt dat genoemd: what you see is what you get. Een digitale zoeker werkt enorm intuïtief. Omdat je continu ziet wat er gebeurt, is het eenvoudiger om de camera bij te sturen. Daardoor lukken je foto’s vaker.

Omdat je toch naar een beeldscherm kijkt, wordt meteen alle nuttige camera-informatie bovenop het beeld geprojecteerd. Zoals de belangrijkste instellingen, een histogram om de belichting te controleren, een waterpas, of een afstandsmeter. Net als bij liveview achterop de camera, maar dan direct in de zoeker. Zelfs het menu bedien je met de zoeker en ook al je gemaakte foto’s kijk je erin terug. Dat werkt zeer comfortabel.

Anders dan bij een spiegelreflex, hoef je niet elke keer je camera te laten zakken om al turend op het scherm te controleren of alles nog wel goed gaat. Het kan dus nooit meer gebeuren dat je pas na bijvoorbeeld twintig opnamen ontdekt dat een instelling verkeerd stond en je weer helemaal opnieuw moet beginnen.

Ook scherpstellen werkt bij mirrorless snel en nauwkeurig. Autofocus is even snel en soms zelfs sneller dan bij een traditionele spiegelreflex. Het scherpstellen gaat ook zeer nauwkeurig. Daarnaast hebben systeemcamera’s steeds vaker razendsnelle gezichtsherkenning aan boord. Vaak kun je zelfs aangeven op welk oog het toestel voor je moet scherpstellen, links of rechts.

Welke camera kies je? Spiegelreflexcamera of systeemcamera?

Of je beter een spiegelreflexcamera of een systeemcamera kunt kopen is best een lastige keuze. Want dat mirrorless momenteel sterk in opkomst is, wil niet zeggen dat de spiegelreflex meteen heeft afgedaan.

Heb je al een DSLR met verwisselbare lenzen? Dan is het een overweging om toch een nieuwe spiegelreflex te kopen. Systeemcamera’s zijn relatief nieuw en het lenzenaanbod moet nog groeien, dus op deze manier kun jij rustig afwachten tot ze volwassener zijn voordat je overschakelt.

Stap je over van een smartphone of compactcamera, dan heb je geen verzameling objectieven om rekening mee te houden. Je begint met een schone lei en dat kan met zowel een spiegelreflex als een systeemcamera. De beste koop is een systeemcamera als je van de voordelen van de nieuwste en hipste technologieën wilt profiteren, zoals de digitale zoeker en het razendsnelle scherpstellen. Het is dan een kwestie van kijken en vergelijken om de voor jou beste systeemcamera te vinden en te kopen.

Terwijl een spiegelreflex weer de beste koop is als je specifieke eisen en wensen hebt. Denk bijvoorbeeld aan een eigenschap van een DSLR zoals de optische zoeker of de extreem lange accuduur. Ook als je een leuke aanbieding tegenkomt en je niet zo nodig het nieuwste van het nieuwste hoeft te hebben is een spiegelreflex interessant.

Zelfs als je al een spiegelreflexcamera hebt die je wilt vervangen, is het mogelijk om nu al over te schakelen naar een systeemcamera. Je huidige objectieven kun je namelijk gewoon blijven gebruiken dankzij een adapter. Vaak mogen dat ook lenzen van andere merken zijn. Dus je bent niet beperkt tot het aanbod van nieuwe lenzen die speciaal zijn ontwikkeld voor systeemcamera’s, maar kunt ook objectieven die oorspronkelijk voor spiegelreflexcamera’s zijn gemaakt erop zetten.