Zo kun je het diafragma instellen van je spiegelreflexcamera
Inhoudsopgave
Het komt vaak voor dat fotografie voor beginners een echte uitdaging is, omdat er zo veel technische instellingen bij komen kijken. Heel belangrijk is diafragma, maar: wat is diafragma eigenlijk, waarvoor gebruik je het en hoe kun je het diafragma instellen? In dit artikel vertellen we je alles wat je over diafragma moet weten, zodat jij straks nóg mooiere foto’s kunt maken.
Wat is diafragma?
In het objectief van je camera vind je een verstelbare opening. Deze opening wordt het diafragma genoemd. Door de opening groter of kleiner te maken, bepaal je hoeveel licht er op de sensor van de camera valt. Als je een foto maakt, kun je aan de f-waarde zien hoe groot of klein het diafragma op dat moment is. Een lage f-waarde (bijvoorbeeld f/1.4) staat voor een grote opening. Is het diafragma bijna volledig gesloten, dan gebruik je een hoge f-waarde (bijvoorbeeld f/8).
Het diafragma speelt een belangrijke rol bij het belichten van je foto. Je kunt het vergelijken met de pupil in je oog. In het donker wordt deze verder geopend, zodat er meer licht in je oog valt en je beter kunt zien in het donker. Overdag is je pupil veel kleiner, om je netvlies te beschermen tegen al het licht.
Daarnaast heeft het diafragma ook een extra effect. Het heeft namelijk ook invloed op de scherptediepte in een foto. Met een gesloten diafragma zorg je ervoor dat een groot gedeelte van je foto scherp is. Wanneer je het diafragma verder gaat openen, krijg je steeds meer onscherpte in de achtergrond.
De scherptediepte wordt dus steeds kleiner. Dat vinden we vooral bij portretfotografie erg mooi. Wil je een mooie portretfoto maken? Een van de beste portretfotografie-tips is dan ook om je diafragma te openen zodat de geportretteerde mooi loskomt van de achtergrond.
Zo kun je het diafragma instellen
Als je in je fotografie de achtergrond wilt vervagen, zul je def-waarde moeten laten zakken. De A- of AV-stand is hiervoor de meest handige methode. Je vindt deze stand op het keuzewieltje bovenop je camera. In deze stand bepaal je handmatig het diafragma, door aan het wieltje bij de sluiterknop te draaien. Je ziet de diafragmawaarde dan vanzelf veranderen op je display, of in de zoeker van je camera. Het verschil in scherptediepte zie je bij de meeste camera’s pas als je de foto hebt gemaakt. Je zult dus even moeten oefenen en verschillende foto’s moeten maken voor het beste resultaat.
Lees hier meer over de verschillende standen op je spiegelreflexcamera.