Hoe maak je de lekkerste koffie?

Overal drinken mensen koffie. Logisch: het is warm, het smaakt lekker en je wordt er wakker van. Maar er zijn zoveel soorten koffie. Iedere cultuur heeft zo zijn eigen idee over hoe je het perfecte kopje koffie maakt. Hier leggen we kort uit hoe je de bekendste koffievarianten kunt zetten.

Snelfilter-koffie zetten

Voor het bekende koffiezetapparaat: wat is nu de juiste water koffie verhouding? Dat hangt helemaal af van je smaak. De regel: een schepje koffie voor elke kop, en dan nog een schepje erbij. Vinden mensen dat te sterk? Dan toch het laatste schepje eraf.

De lekkerste espresso maken

Een espresso heeft maar 7 gram koffiebonen en 30 milliliter water. Een espressomachine heeft die hoeveelheden meestal wel onder de knie. Je giet je koffie in espresso kopjes, en pronto! Ook als je een portiesysteem hebt, zijn alle espresso cups precies op die hoeveelheid afgestemd. Dat is helemaal makkelijk. Goed om te weten: ristretto en caffè corretto zijn ook espresso soorten.

Zo kun je een lekkere cappuccino maken

Het geheim van de perfecte cappuccino? Koffie, melk en schuim, in gelijke hoeveelheden. Maar hoe maak je dan zelf zo’n cappuccino? Melk opschuimen is niet moeilijk. Met een cappuccino apparaat is cappuccino maken een fluitje van een cent.

Latte macchiato maken

Een shot sterke espresso en tweederde warme melk, met daarbovenop een laag schuim: voilà, latte macchiato. Anders dan een koffie verkeerd, die voor de helft uit koffie bestaat en geen schuim heeft. Je schenkt een macchiato in hoge glazen met latte macchiato lepels. Geen zin om zelf de juiste verhoudingen te vinden? Er bestaan ook speciale koffiecups voor jouw portiesysteem.

Caffe lungo maken

Een caffe lungo is een soort espresso waarvoor twee keer zoveel water gebruikt wordt als voor een gewone espresso. De tijd dat het water door de espressomachine loopt, is dus langer dan bij gewone espresso. Daarom kan deze variant wat bitterder zijn. Kijken we naar caffe lungo vs americano, dan zien we dat een caffe lungo op een americano lijkt. Het verschil is dat bij een americano het water naderhand aan één kopje espresso (dat dus met een gewone doorlooptijd gezet is) wordt toegevoegd. Een americano is dus minder sterk.

Ristretto maken

Een ristretto (betekenis: beperkt) is een soort mini-espresso: een of twee slokken en klaar. De hoeveelheid koffie is hetzelfde, maar de hoeveelheid water verschilt – 15 tot 20 ml versus 30 tot 40 ml (ristretto vs espresso). Meestal zit ristretto in kleinere kopjes. Ken je al de leuke variant op de bekende tiramisu? De ristretto cheesecake. Het proberen waard!

Caffe corretto

Wat is caffe corretto? Een shot espresso met een scheutje likeur. Een vast caffe corretto recept is er niet. Vaak wordt er Grappa in gedaan, maar Sambuca of Brandy erbij is ook lekker.