Drone regels: wat mag wel en niet in Nederland?
Inhoudsopgave
Vliegen met een drone doe je niet zomaar. Naast een goede voertuigbeheersing is het belangrijk dat je de drone regels voor recreatieve gebruikers kent. Zo mag je volgens de Nederlandse ‘drone wetgeving’ niet hoger vliegen dan 120 meter, aangezien een modelvliegtuig de reguliere luchtvaart in geen geval mag belemmeren. Verder is het verboden om in het donker te vliegen en moet je als drone-bestuurder je drone altijd kunnen zien. Belangrijk is daarnaast de vraag: Waar mag je vliegen met een drone?
De drone no fly zones: Drone kaart Nederland
Weet je niet precies waar je wel en niet met een drone mag vliegen? Gebruik vooral je gezonde verstand! Op iedere plek waar er ook maar een geringe kans is op lichamelijk letsel of ernstige materiële schade mag je géén minihelikopter laten opstijgen. Zo is het bijvoorbeeld verboden om boven mensenmassa’s, spoorlijnen, wegen, havens en stedelijke gebieden te vliegen. Vanzelfsprekend blijven dronepiloten ook ver uit de buurt van luchthavens en zweefvliegvelden. Een openbaar weiland of verlaten recreatiegebied zijn bijvoorbeeld wél geschikte locaties om te vliegen.
Zoek je een actuele drone kaart Nederland? Op de website van het Kadastervind je een duidelijke overzichtskaart. Zoom in om een bepaalde regio nader te bestuderen. Ga je binnenkort met een drone vliegen? Kaart-gebieden met een groene markering, zoals het IJsselmeer, de Noord-Hollandse duinen en de Oostvaardersplassen,zijn hiervoor niet altijd geschikt. De provincie hanteert voor deze zogeheten Natura 2000-gebieden namelijk strikte regelgeving. Richt je je daarom tot de betreffende provincie om hierover definitief uitsluitsel te krijgen. Meestal vereist het vliegen boven een beschermd natuurgebied een vergunning, omdat je broedende vogels en andere dieren niet zomaar mag storen. Daarnaast is het gebruik van een drone in oranje gemarkeerde gebieden beperkt toegestaan. Merk op dat deze plattegrond nogal wat roodgekleurde gebieden bevat, zoals bij helihavens, zweefvliegvelden en grote luchthavens als Schiphol. Vanzelfsprekend blijven dronevliegers hiervan ver uit de buurt.
Steeds meer dronefabrikanten helpen dankzij hun ingebouwde dronekaart bekeuringen en ongelukken voorkomen. De mobiele app van de Chinese marktleider DJI ziet bijvoorbeeld wanneer een dronepiloot zich in een zogeheten drone no fly zone begeeft, waarna er een zeer duidelijke waarschuwing verschijnt. Twijfel je of deze melding wel klopt? Misschien is er een nabijgelegen vereniging voor zweefvliegtuigen of heliport die je niet kent. Wie ondanks een droneverbod tóch besluit om te vliegen, riskeert een boete tot maximaal 7.800 euro. Bovendien neemt de politie de drone mogelijk in beslag.
Verdere drone regel- en wetgeving
Zeker wanneer je een relatief dure drone wilt kopen, is het belangrijk om je grondig in de Nederlandse drone regelgeving te verdiepen. Een moderne drone heeft namelijk allerlei vliegskills die je in de praktijk niet mag gebruiken. Vergelijk het met een auto waarbij je het gaspedaal ook niet in de hoogste versnelling volledig mag intrappen. Veel drones kunnen bijvoorbeeld kilometers ver en honderden meters hoog vliegen. Welke limieten gelden er hiervoor?
De drone wetgeving is erg duidelijk. Je kunt met een drone vliegen in het vrije deel van het luchtruim dat de luchtverkeersleiding niet controleert. Dat betekent in de praktijk dat je niet hoger dan 120 meter boven land of water mag vliegen. De betere drones laten in een mobiele app de actuele hoogte zien. Vaak kun je een limiet instellen, waardoor je nooit per ongeluk deze regel overtreedt. Veel dronemerken melden enthousiast dat hun product wel zeven of acht kilometer ver kan vliegen, maar in Nederland heb je daar weinig aan. Een kilometerslange vlucht is namelijk met een drone verboden. Het is tenslotte een regel dat je het luchtvoertuig met het blote oog op ieder moment moet kunnen zien. Zorg er dus voor dat je als dronepiloot altijd een klein zwart stipje in de lucht waarneemt.
Er bestaan nog meer regels voor (toekomstige) dronepiloten. Het luchtvoertuig mag bijvoorbeeld niet zwaarder wegen dan 25 kilo. Geen probleem, want drones voor consumenten hebben vrijwel altijd een laag gewicht. Hoewel veel minihelikopters fraaie verlichting aan boord hebben, is vliegen in het donker verboden. Houd bij het maken van opnames verder rekening met de privacy van andere personen. Ga je iemand filmen, dan vraag je hiervoor toestemming.
Hoewel je een drone in de praktijk alleen op afgelegen plekken gebruikt, kun je onverwacht toch een ander luchtvoertuig tegenkomen. Denk bijvoorbeeld aan een luchtballon of zweefvliegtuigje. Geef andere luchtvoertuigen altijd voorrang! Zodra je een ander luchtvoertuig waarneemt, dien je direct te landen. Maak in geval van een (verkeers)ongeluk ook geen opnames vanuit de lucht, want wie weet zit je een naderende trauma- of politiehelikopter in de weg. In de regels staat bovendien dat er binnen laagvlieggebieden altijd iemand met je moet meekijken. Diegene kan je dan voor aankomende luchtvaartuigen waarschuwen. Ben je op een plek waar vliegtuigen geregeld laag vliegen, neem dan altijd iemand mee!
Voordat je besluit om met een drone te vliegen, check je eerst de voorwaarden van je aansprakelijkheidsverzekering. In hoeverre vergoedt de verzekeraar schade die door een drone is veroorzaakt? Stap zo nodig over naar een andere polis met een betere dekking. Overigens is een verzekering voor recreatief dronegebruik niet verplicht. Bedenk wel dat bij een ongeval het slachtoffer de dronevlieger aansprakelijk kan stellen voor schade en verwondingen. Dit schadebedrag kan oplopen tot duizenden euro’s. Wees daarom verstandig en neem een geschikte aansprakelijkheidsverzekering.
Ga je op vakantie en wil je de drone graag meenemen? Begrijpelijk, maar bedenk wel dat er in het buitenland weer heel andere regels gelden. Zo is de Belgische dronewetgeving behoorlijk streng. Weegt je drone minder dan één kilo, dan geldt er een hoogtelimiet van slechts tien meter. Bij een gewicht tot vijf kilo mogen dronevliegers maximaal 45 meter de hoogte in. Voorkom dit soort verassingen rondom de lokale drone-regelgeving en lees je vooraf grondig in.
In juni 2020 komen er nieuwe Europese regels voor dronevliegers. De bedoeling is dat dronepiloten van wie het luchtvoertuig zwaarder weegt dan 250 gram of die vliegen met een drone waarop een camera zit zich volgend jaar registreren. Het registratienummer is hierbij duidelijk zichtbaar op de drone. Verder bedraagt de minimale leeftijd voortaan zestien jaar. Opvallend is dat de Europese regels het dadelijk wel toestaan om in het donker te vliegen, terwijl dat momenteel met de Nederlandse wetgeving is verboden. Tot slot dienen dronevliegers voor gebruik van een drone zwaarder dan 250 gram volgend jaar een theorie-examen af te leggen. Bij drones van meer dan 900 gram geldt er een uitgebreider theorie-examen.