Deze mooie, innovatieve machine hebben we nu een weekje in gebruik.
Hoewel het apparaat in de winkel veel kleiner leek, vergt het toch wel enige plaats op onze bescheiden aanrecht. Maar daar krijg je dan ook wel heel veel lekkers voor terug. De machine is stil, heel erg stil. De heerlijke koffie-specialiteiten die we nu ook 's morgensvroeg (4.45 uur) vóór ons werk kunnen maken, halen onze buren niet meer uit hun slaap door de ratelende maalschijven van onze vorige machine. Dit apparaat heeft een zeer goede geluidsisolatie. Niet alleen bij de molen maar ook in de behuizing.
Wij raden aan om eerst verschillende soorten en merken koffiebonen uit te proberen. Smaken verschillen en de ene koffieboon is de andere niet. Heb je de juiste bonen voor jou gevonden? Dan merk je dat meteen aan de heerlijke, intense smaak van je espresso of, met een eenvoudige draai aan de knop, voor een van de vele andere koffie- of melkspecialiteiten die deze machine voor jou kan bereiden.
Zelfs heet water voor een kopje thee staat, met één druk op de knop, in een mum van tijd tot je beschikking.
De koffie is goed warm, hoewel het melkschuim voor een cappuccino of latte-machiato wel iets warmer had mogen zijn. Gebruik daarom lang houdbare volle melk zodat deze buiten de koelkast, in het melkreservoir, bewaard kan worden. Dat scheelt zeker een aantal graden dat het melkschuim of warme melk warmer wordt. Het melkschuim is daarentegen (met volle melk) lekker romig en stevig. Het bereiden van twee melkspecialiteiten tegelijk, duurt best wel lang, maar...TIP: Met een scheutje hazelnoot-, karamel- of vanillesiroop is dit het wachten meer dan waard. Of probeer een koffiesiroop naar jouw eigen smaak te vinden. Deze zijn in elke supermarkt te koop.
Maak van dat eenvoudige 'bakkie pleuh' gewoon een extra verwenmomentje voor jezelf, want daar is dit 'sieraad' in je keuken uiteindelijk toch voor bedoelt?
Pas de sterkte van de koffie, de precieze hoeveelheid van de koffie en het melkschuim aan voor het bestemde kopje of glas. Maak elke specialiteit precies op de door jouw gewenste smaak en hoeveelheid en deze machine doet voor jou de rest. Vergeet zeker ook niet de verschillende gebruikersprofielen voor 6 verschillende gezinsleden in te stellen. Zo heeft elk gezinslid, met slecht één druk op de knop, zijn of haar favoriete smaakbeleving zonder de instellingen steeds weer apart, voor elk persoon, opnieuw in te stellen.
Gebruik ook eens chocolademelk i.p.v. gewone melk voor de zoetekauwen onder ons. Ook dát is mogelijk. Dat geeft de cappuccino of latte-machiato nét dat extra lekkere, zoete smaakje. De verhoudingen kun je zelf aanpassen per koffiespecialiteit. Heerlijk en zeker als deze bereid zijn met deze zeer uitgebreide machine. Zelfs sojamelk maakt van elk kopje koffie met deze machine een waar feestje met romige sojamelkschuim.
Met een melkreservoir van 1 liter en een waterreservoir van 2,3 liter, hoef je niet steeds water of melk bij te vullen. Echter, door het automatisch spoelen wat deze machine vaker doet, is de lekbak wel snel vol om weer geleegd te worden.
Experimenteer met de koffie- en melkverhoudingen en laat ook úw gaten steeds weer versteld staan van de heerlijke, intense, volle smaak waarmee deze machine je keer op keer weer verrast.
Onze vorige machine van een ander merk was de helft voordeliger in aanschaf maar de mogelijkheden, het gebruiksgemak en de smaak van de vele koffievarianten van deze Siemens EQ9 S300, is de investering meer dan waard en zullen jouw verwachtingen, en die van je gasten, zeker doen overtreffen.
Pluspunten
- Stille machine
- Veel variatiemogelijkheden
- Eenvoudige bediening met slechts één draaiknop
- 2 melkspecialiteiten tegelijk bereiden
- Duidelijk en helder kleurendisplay
Minpunten
- Melkschuim of warme (chocolade)melk iets te lauw
- 2 melkspecialiteiten tegelijk bereiden duurt lang
- Vergt veel plaats op het aanrecht
- Zwart plastic pianolak voorfront oogt goedkoop