Meest populaire keuze
Bekijk product 7.0(3)
BOHLT X200BL Elektrische Vouwfiets - Zwart - 20" - Lithium-Ion (Li-Ion) - Elektrische fietsen
Interessante vouwfiets met haken een ogen
Een vouwfiets testen. Vaak heb ik er al over nagedacht om eens een vouwfiets te kopen voor gebruik naast het Openbaar Vervoer. Nu kan ik er één testen. De kleur valt op: mooi oranje. De eerste indruk is positief. Een nette afwerking, goede opstap en gemakkelijk in- en uit te klappen. De fiets heeft een mooi weggewerkte accu en ook de stelmogelijkheden van stuur en zadel zijn meer dan voldoende.
Dan het rijden. Het display en de bediening is eenvoudig en biedt voldoende instelmogelijkheden voor de ondersteuning. De ondersteuning zelf is erg wennen. De motor zorgt ervoor dat, zodra je begint met trappen, de fiets autonoom wordt aangedreven. Enkel de trappers bewegen is voldoende, ga je daadwerkelijk meetrappen, dan fietst het minder fijn en is het vermoeiend. Het went na enkele dagen gebruik, maar het blijft een minder fijne manier van ondersteuning.
De bediening van de versnellingen is prettig en werkt soepel. De fiets is makkelijk van en op de standaard te zetten en het op en afstappen is gemakkelijk door het lage frame. De fiets heeft een vast voorlicht en een los gemonteerd achterlicht. Dat laatste vind ik jammer. Er is voldoende mogelijkheid om een goed achterlicht te monteren die vanuit de accu gevoed zou kunnen worden.
Het opladen is niet vaak nodig omdat de accu een prima capaciteit heeft. Dat is prettig. Het laden zelf gaat gemakkelijk. Het is eenvoudig plug & play.
Na inklappen rust de fiets op een extra wieltje. Dit maakt het transporteren in ingeklapte toestand eenvoudig en het gewicht is laag genoeg om de fiets even te tillen. Al met al een fiets die prima kan voldoen, maar waar je wel flink aan moet wennen. De een zal dat een nadeel vinden, voor de ander biedt het ongetwijfeld gemak. Ikzelf vind het minder prettig.
Pluspunten
- Gemak van in- en uitklappen
- Nette afwerking
- Zadel en stuur goed in te stellen
- Goede fietsafstand op lading
Minpunten
- Ondersteuning is autonoom
- Los achterlicht
- Gemakkelijk beschadiging aan lak op scharnierdelen
- Bewegen van bekabeling bij inklappen zorgt ervoor dat rem regelmatig gesteld moet worden.
Stoere, krachtige vouwfiets met uitstekende prestaties
Wat een gave vouwfiets is die BOHLT X200 zeg! Als fervente fietser was ik meteen enthousiast over het stoere, oranje uiterlijk en het robuuste magnesiumframe. Dit ding straalt kracht en sportiviteit uit. Maar het is niet alleen de looks die indruk maken.
Ik heb de fiets flink getest, ook onder barre omstandigheden met regen. Ondanks de nattigheid voelde ik me heel veilig dankzij de stevige banden en uitstekende schijfremmen. Zelfs op ruiger terrein als bospaadjes, gravelwegen en wat gras schuwde deze stoere e-bike het niet. Wel jammer dat het achterspatbord niet optimaal werkt, waardoor mijn jas nat werd van opspattend water.
Wat me verder opviel is het heerlijke fietscomfort. Met die relatief grote 20-inch wielen en geveerde zadelpen rijdt hij een stuk soepeler dan een doorsnee vouwfiets. De directe en wendbare stuureigenschappen maken het geheel af. En dan hebben we de krachtige 250W achterwielmotor nog niet eens gehad! Die geeft je echt een flinke duw in de rug, waardoor grotere afstanden geen probleem zijn. De ideale fiets voor mij als pendelaar.
Over de gebruiksvriendelijkheid als vouwfiets was ik wat minder te spreken. Het in- en uitklappen ging niet heel soepel. De fiets wordt bij elkaar gehouden door magneten die niet krachtig genoeg zijn. Daardoor had ik moeite om de opgevouwen fiets bijeen te houden, zeker bij het tillen. En dat tillen zelf was al een behoorlijke klus met 22 kilo aan gewicht! Ik zag mezelf niet elke dag de trappen op en af gaan met zo'n zware vouwfiets. De draagbaarheid heeft zijn grenzen met dit gewicht, ook al kon ik hem wel in mijn auto krijgen.
Wat de motorondersteuning betreft heeft de X200 drie standen: een lage (max 12 km/u), gemiddelde (max 18 km/u) en hoge stand (max 25 km/u). Ik vond het in het begin wat lastig om de juiste cadans te vinden - de meest efficiënte beenomwentelingen in combinatie met de snelheid. In de hoogste stand fiets je eigenlijk te licht om echt kracht te zetten. Het schakelbereik is daardoor wat beperkt. Maar eenmaal gewend aan de fiets kon ik goed uit de voeten met deze drie standen.
Maar wat een looks! Eén blik en je bent verkocht door het stoere, oranje design. Weg lullige vouwfiets, dit is een prachtig afgewerkte fiets waar je trots op kunt zijn. De afwerking is uitstekend, tot in de details.
Al met al een fantastische vouwfiets die zich onderscheidt van de massa door zijn stoere looks en sportievelingen. De rijprestaties en het comfort zijn uitstekend. Enige minpuntje is de wat beperkte draagbaarheid door het hoge gewicht. Maar voor mij is de X200 een echte aanrader voor de avontuurlijke fietser die ook wat verder wil kunnen rijden!
Prima elektrische vouwfiets!
Voor Kieskeurig.nl heb ik deze vouwfiets mogen testen. Mijn eerste indruk was: 'wow, wat een gave een niet-alledaagse fiets'. Het design ziet er erg strak uit en de oranje kleur is niet te missen.
Verheugd ben ik de fiets gaan ontdekken. Het was even wennen om op de vouwfiets te zitten (normaal gesproken fiets ik op een regulier model), maar al snel merkte ik dat fietsen zelf niet zoveel verschilde. De fiets is makkelijk in gebruik. Het display werkt goed en is duidelijk. Opladen gaat ook makkelijk en snel.
Uiteraard kun je de fiets opvouwen. Dit is even uitzoeken, maar wanneer je het een keer hebt gedaan is het een makkie. Ik vond het prettig dat de magneet alles bij elkaar hield. De fiets zelf aan de zware kant voor een vouwfiets, maar het is te doen qua gewicht.
De motor is erg krachtig, je vliegt weg. Dit is een lekker gevoel, zeker met tegenwind. Echter voelde de trapondersteuning niet heel natuurlijk aan en stopte deze soms ietwat abrupt wanneer ik de 25k/m grens bereikte. Wanneer je fietst in stand 3, zijn de versnellingen niet zwaar genoeg, waardoor je lucht aan het trappen bent. Bij stand 1 & 2 werkt het prima. Doordat de motor zo krachtig is, heb ik de lichtere versnellingen bijna niet gebruikt.
De accu is erg goed. Ik kon er aardig wat afstand mee afleggen. De 50 KM actieradius die gecommuniceerd wordt, klopt aardig!
Al met al een prima elektrische vouwfiets!
Pluspunten
- Makkelijk opvouwbaar
- Krachtige motor
Minpunten
- Spatbord achter werkt niet optimaal
- Trapondersteuning niet super natuurlijk