Black Friday: online betalen

iDEAL, PayPal, creditcard: alles over online betalen

Inhoudsopgave

  1. iDEAL
  2. Creditcard
  3. PayPal
  4. Cadeaubonnen/Tegoedbonnen
  5. Achteraf betalen
  6. Overschrijving
  7. Acceptgirokaart
  8. Eenmalige machtiging
  9. Rembours
  10. Veilig shoppen: zo doe je dat

We kopen steeds meer online – en op een dag als Black Friday al helemaal. Hoe betaal jij op internet? Kieskeurig.nl heeft de belangrijkste online betaalmethodes op een rijtje gezet, mét voor- en nadelen.

iDEAL

iDEAL is de meest bekende én meest gebruikte manier om online te betalen. Het is makkelijk en snel. Je betaalt via de mobiel bankieren-app of internetbankieren van je eigen bank en juist daarom wordt het beschouwd als een veilige manier om te betalen.

Voordelen:

- Je hoeft geen apart account aan te maken

- Je hoeft zelf geen rekeningnummer in te tikken; gegevens worden voor je ingevuld (wel goed controleren natuurlijk!)

- Je betaalt binnen de omgeving van je eigen bank, dus veilig (zolang je zorgvuldig omgaat met je wachtwoorden en pincodes voor je app of online bankaccount natuurlijk)

- Je ziet meteen of je betaling geslaagd is

- De iDEAL-betaling staat meteen in je rekeningoverzicht

Nadelen:

- Als je met iDEAL betaalt, betaal je eigenlijk altijd vooraf

- iDEAL kun je voornamelijk in Nederland gebruiken

- Je kunt een iDEAL-betaling niet terugdraaien (iets wat bijvoorbeeld met een eenmalige incasso wel kan). Krijg je een product niet geleverd, dan ben je dus je geld kwijt

- Dat een webwinkel iDEAL aanbiedt als betaalmethode, betekent niet per definitie dat het een bonafide webwinkel is. Het staat los van eventuele keurmerken zoals Thuiswinkel Waarborg

Creditcard

Met een creditcard kun je snel en makkelijk betalen, ook bij buitenlandse webshops. Doe het wel zo veilig mogelijk: creditcardgegevens zijn nog steeds een geliefd doelwit voor internetcriminelen. Schakel bij voorkeur tweefactorverificatie in en laat je gegevens niet achter op sites die je niet vertrouwt. Download (als deze er is) de app van de creditcardmaatschappij: zo kun je wanneer je maar wilt je uitgaven controleren.

Voordelen:

- Je kunt er ook in buitenlandse webwinkels mee betalen

- Je betaalt achteraf; eens per maand krijg je een rekening

- Wordt je bestelling niet geleverd of verkeerd geleverd, dan kun je je geld terugvragen

- Je aankopen zijn 180 dagen verzekerd tegen verlies, diefstal en beschadiging

Nadelen:

- Je krijgt eens per maand een rekening; daardoor kun je in de tussentijd ongemerkt meer uitgegeven hebben dan je misschien wilde

- Je moet elk jaar vaste kosten voor de card betalen

- Als je rood staat, moet je relatief veel rente betalen

Black Friday: online betalen met een creditcard

PayPal

PayPal wint in Nederland langzamerhand aan populariteit. Wil je PayPal gebruiken, dan moet je je registreren met een e-mailadres. Daarna kun je je bankrekening of creditcard aan je account koppelen. Je kunt betalen met je bankrekening, creditcard of PayPal-saldo. Dat saldo kun je aanvullen door er met iDeal geld op te storten of door geld over te schrijven van je bankrekening. Wil je een PayPal-betaling doen, dan log je in met je e-mailadres en een wachtwoord. Je kunt ook de app gebruiken.

Voordelen:

- Je kunt met PayPal ook bij buitenlandse webwinkels betalen

- Wordt een aankoop niet of verkeerd geleverd, dan kun je bij PayPal je geld terugvragen

- Als je iets koopt met PayPal, betaal je geen kosten, tenzij je iets in een andere munteenheid koopt

Nadelen:

- PayPal is geliefd bij phishers en de kans dat je een e-mail krijgt waarin geprobeerd wordt je inloggegevens en/of de antwoorden op je beveiligingsvragen te ontfutselen, is groot

Cadeaubonnen/Tegoedbonnen

Vroeger had je alleen de boekenbon. Tegenwoordig heeft bijna elke winkelketen wel een eigen cadeaubon. Daarnaast zijn er ook tegoedbonnen voor digitale diensten – van Netflix en Google Play tot PlayStation Network en Netflix. Met bonnen voor digitale diensten kun je (duh) altijd online betalen; bij cadeaukaarten moet je goed de voorwaarden lezen. Die zijn soms alleen in fysieke winkels in te wisselen. Handig: omdat je weet wat er precies op staat, weet je ook van tevoren wat je er wel en wat je er niet mee kunt betalen.

Voordelen:

- Een cadeaubon of tegoedkaart is niet gekoppeld aan je bankrekening

- Je kunt zo’n bon of kaart vaak gewoon in een fysieke winkel kopen

- Er zijn kaarten, zoals de VVV Cadeaukaart, die je bij meer dan één winkel kunt besteden

Nadelen:

- Veel kaarten zijn maar bij één specifieke winkel geldig

- Op sommige kaarten is het tegoed niet onbeperkt houdbaar

- Bij sommige kaarten moet je het tegoed in één keer besteden

- Wanneer het artikel dat je koopt duurder is dan het tegoed op de kaart, moet je toch (deels) op een andere manier betalen

- Sommige kaarten kun je alleen gebruiken in de fysieke winkel van een aanbieder, niet in de bijbehorende webshop

Black Friday: manieren om online te betalen

Achteraf betalen

Diensten als AfterPay en Klarna winnen langzamerhand aan populariteit. Je krijgt na aankoop een factuur die je binnen twee weken moet betalen (via iDeal of via een overschrijving). Makkelijk aan achteraf betalen is dat je eerst het product ontvangt en dus kunt kijken of het precies is wat je verwachtte. Ook als je geen creditcard hebt

Voordelen:

- Je betaalt pas nadat je je bestelling binnen hebt

- Je hebt ruim de tijd om te betalen

Nadelen:

- Soms kan een webshop extra kosten in rekening brengen voor het gebruik van een achteraf-betalen-dienst

- AfterPay is alleen in de Benelux actief

- Klarna wordt gebruikt in heel Europa, maar is (nog) relatief onbekend

Overschrijving

Veel webwinkels bieden je de mogelijkheid om zelf via een bankoverschrijving te betalen. Zodra ze jouw betaling binnen hebben, wordt je bestelling verstuurd.

Voordelen:

- Je hebt geen creditcard nodig

Nadelen:

- Je krijgt het artikel pas nadat je betaald hebt

Acceptgirokaart

Hij bestaat nog, maar wordt wel steeds mindere gebruikt: de acceptgirokaart. Als een webshop deze manier van betalen nog aanbiedt, wordt hij meestal meteen met je bestelling meegestuurd.

Voordelen:

- Je betaalt pas nadat het artikel binnen is

Nadelen:

- Soms brengen webshops kosten in rekening voor het gebruik van een acceptgirokaart

- Je moet de deur uit om de acceptgirokaart op de post te doen – en was het gemak van online shoppen nou niet net dat je lekker thuis kon blijven?

Eenmalige machtiging

Je kunt bij sommige webwinkels ook een eenmalige machtiging afgeven. Je geeft de shop dan toestemming om het afgesproken bedrag automatisch van je rekening te laten overschrijven. Kies je voor deze manier van betalen? Doe dat dan alleen als de winkel een digitale incassomachtiging aanbiedt. Daarvoor moet je inloggen in je eigen bankomgeving. Dat is dus veiliger dan alleen ergens op een website een vinkje zetten bij ‘Ik geef een eenmalige machtiging af’. Die laatste manier is eigenlijk niet rechtsgeldig, maar wordt vaak toch gewoon uitgevoerd door de bank.

Voordelen:

- Het is op zich een snelle manier om te betalen

Nadelen:

- Foutgevoelig: als je een tikfout maakt in het rekeningnummer, kan het geld van een verkeerde rekening afgeschreven worden

- Fraudegevoelig: een internetcrimineel kan bewust een rekeningnummer opgeven dat niet van hem is

Rembours

Kies je voor betalen onder rembours, dan betaal je aan de bezorger. Vroeger ging dat met contant geld, nu vaak met een mobiele betaalautomaat. Tip: maak het pakje open voordat je betaalt. Zit er iets in wat je niet verwacht (omdat je iets hebt besteld bij een malafide webshop), dan ben je in ieder geval niet je geld kwijt.

Voordelen:

- Je betaalt pas wanneer je je bestelling hebt ontvangen

Nadelen:

- Aan betalen onder rembours zijn vaak hoge kosten verbonden

Veilig shoppen: zo doe je dat

Altijd slim om te doen vóórdat je gaat betalen: checken of je met een betrouwbare webwinkel te maken hebt. Wij hebben voor jou een handig overzicht gemaakt. In het artikel 'Veilig shoppen: waar moet je op letten?' leggen we je uit hoe je kunt uitvinden of je bij een bonafide webshop winkelt.

Meer deals? Check ze allemaal op onze Prijsdalers-pagina

Naar de deals!