Opvouwbare smartphones: de telefoons van de toekomst?

Inhoudsopgave

  1. Wat is een opvouwbare smartphone?
  2. Welke soorten vouwtelefoons zijn er?
  3. Welke merken maken opvouwbare smartphones?
  4. Wat kost een opvouwbare smartphone?

In 2019 zijn de eerste opvouwbare telefoons op de markt gekomen. Het gaat om de Samsung Galaxy Fold (te bestellen vanaf 26 april) en de Huawei Mate X (medio 2019). Het grote voordeel van deze vouwtelefoons is dat ze in uitgeklapte staat ineens heel veel meer schermruimte hebben. Daarmee zijn ze ideaal voor iedereen die graag werkt op een groot scherm (bijvoorbeeld van een tablet), maar die een relatief klein device wil meenemen.

Wat is een opvouwbare smartphone?

Een opvouwbare telefoon is een telefoon waarbij je het scherm kunt inklappen of opvouwen. Je kunt het apparaat dus gebruiken als telefoon, maar ook als een soort tablet. Vind je het prettig om maar één apparaat te gebruiken in plaats van een losse smartphone en een losse tablet, dan zou een vouwphone dus iets voor jou kunnen zijn.

Welke soorten vouwtelefoons zijn er?

De manier waarop het scherm openklapt, is niet bij elke foldable phone hetzelfde. Zo klapt de Samsung Galaxy Fold Fold in de lengte open, alsof je een boek openslaat, om binnenin een groot scherm te onthullen. Bij de Huawei Mate X werkt het anders. Stel je je weer een boek voor, dan heeft de voorkant een scherm en de achterkant een scherm. Wanneer je het boek openvouwt, vormen de voorkant en de achterkant samen een groot scherm.

Xiaomi werkt aan een opvouwbare telefoon die vouwt met twee scharnieren en volgens geruchten zit er bij LG een vouwtelefoon waarbij het scherm opgerold kan worden aan te komen. Je ziet het: er zit veel verschil tussen opvouwbare schermen!

Welke merken maken opvouwbare smartphones?

De bekendste merken die een opvouwbare telefoon op de markt hebben gebracht (of gaan brengen) zijn Samsung, met de Galaxy Fold, en Huawei, met de Mate X. Het in Nederland onbekendere merk Royole heeft inmiddels de FlexPai uitgebracht. De grote vraag is natuurlijk: komt er een opvouwbare smartphone van Apple? Daar is op dit moment helaas nog niets over bekend.

Wat kost een opvouwbare smartphone?

Wil je een opvouwbare smartphone kopen? Heel veel keus heb je nu nog niet, alleen de Samsung Galaxy Fold is (binnenkort) in Nederland beschikbaar. De vanaf-prijs is net iets meer dan 2000 euro. Naar verwachting zal de prijs van de Huawei Mate X net iets onder de 2300 euro liggen.

Zoek je een goedkope opvouwbare smartphone, dan zul je waarschijnlijk nog een paar jaar moeten wachten. Nu zijn deze telefoons nog echt het nieuwste van het nieuwste, maar als ze populairder worden, zullen er meer modellen verschijnen en zullen ook andere merken ze gaan produceren. De prijzen zullen dan dalen – vergelijk het maar met bijvoorbeeld 4K-televisies.