Gegevens overzetten van Android naar Android

Inhoudsopgave

  1. Apps overzetten van Android naar Android
  2. Contacten overzetten Android naar Android
  3. Sim gegevens overzetten
  4. WhatsApp overzetten: Android naar Android

Heb je een nieuwe telefoon gekocht, bijvoorbeeld een Huawei of een nieuwe Samsung? Gefeliciteerd! Als je oude én nieuwe smartphone op het Android-besturingssysteem draaien, is het eenvoudig om je gegevens over te zetten op je nieuwe toestel. De data van je telefoon overzetten kan op verschillende manieren en Kieskeurig helpt je erbij.

Sim Only abonnement? Wel een abo, geen nieuwe telefoon

Bekijk deals!

Apps overzetten van Android naar Android

Stap je over van een Android-telefoon naar een nieuw model, dan maakt Google (de maker van Android) het wisselen zo eenvoudig mogelijk. Na het inloggen met je Google-account krijg je de optie om gegevens van je oude telefoon over te zetten. Hebben je oude en nieuwe toestel een nfc-chip, dan houd je de telefoons kort tegen elkaar om het proces te starten. Zonder nfc-chip moet je een paar andere korte stappen volgen. Uiteindelijk beland je op een scherm met een lijst met de apps die op je oude toestel geïnstalleerd zijn. Je kunt ervoor kiezen om al die apps met één klik op je nieuwe smartphone te installeren. Het is ook mogelijk om bepaalde apps niet te selecteren. Dat je favoriete apps direct op je nieuwe smartphone staan, betekent niet dat de gegevens ook worden meegenomen.

In de praktijk moet je bij veel apps eenmalig inloggen, waarbij de wachtwoordbeheerder van Google kan helpen. Bij sommige (populaire) apps word je automatisch ingelogd als je account gekoppeld is aan je Google-account. Het overzetten van data van Google-apps gaat automatisch omdat deze gegevens online gesynchroniseerd worden. Je kunt op je nieuwe toestel dus meteen aan de slag met apps als Google Foto’s, Agenda en Gmail.

Contacten overzetten Android naar Android

Bij het wisselen van smartphone is het overzetten van contacten voor veel mensen een struikelblok. Waarschijnlijk heb jij ook wel eens een berichtje op social media gezien van een bekende die zegt dat hij al zijn nummers kwijt is, en of je hem een WhatsAppje wilt sturen zodat hij je nummer weer heeft. Onhandig en vooral onnodig, want telefoonnummers overzetten is hartstikke eenvoudig.

overzetten op een Android-telefoon gaat het beste en snelste via de Google Contacten-app. Deze officiële contacten-app staat al op veel toestellen geïnstalleerd, en anders download je hem uit de Google Play Store.

Synchroniseer je telefooncontacten met Google Contacten en gebruik hiervoor hetzelfde Google-account dat je op je nieuwe smartphone gaat gebruiken. Open je de Contacten-app op je nieuwe toestel, dan zie je dat alle contacten automatisch gesynchroniseerd zijn.

Samsung contacten overzetten gaat op dezelfde manier, al is op Samsung-telefoons een eigen contacten-app geïnstalleerd. Exporteer de contacten uit die app naar je Google- of Samsung-account, dan synchroniseren ze met andere toestellen waarop je bent ingelogd. 

Open hiervoor de Samsung Contacten-app en selecteer de optie-knop. Kies voor Accounts samenvoegen of, indien beschikbaar, Contacten apparaat verplaatsen naar… en klik op het account waarmee je de contacten wilt samenvoegen (Google of Samsung). Bevestig de keuze, wacht even en controleer of de synchronisatie gelukt is door op een ander apparaat te kijken of je Samsung-contacten nu zichtbaar zijn.

Sim gegevens overzetten

Staan er contacten op je simkaart? Dan wil je die gegevens natuurlijk meenemen naar je nieuwe Android-smartphone. Dat kan door je simkaart in je nieuwe toestel te stoppen (de simkaart overzetten), maar het is ook mogelijk om de contacten van sim naar telefoon te exporteren.

Heb je een nieuw nummer, past je huidige simkaart niet in je nieuwe telefoon of moet je om een andere reden contacten overzetten naar je nieuwe simkaart? Geen nood: je sim gegevens overzetten kan op meerdere manieren. Zet de simkaart in je oude telefoon, exporteer de contacten van sim naar telefoon en synchroniseer ze met een app als Google Contacten. Als je die app op je nieuwe toestel installeert, heb je direct toegang tot de contacten.

WhatsApp overzetten: Android naar Android

De kans is groot dat je WhatsApp gebruikt – ‘WhatsApp overzetten’ is niet voor niets een heel populaire online zoekopdracht.Uiteraard wil je de app met alle gesprekken en media op je nieuwe toestel zetten. De eerste stap is het maken van een WhatsApp backup, wat op twee manieren kan.

Lokaal (waarbij de back-up op je interne telefoongeheugen wordt opgeslagen) en via Google Drive (waarbij de back-up bewaard wordt in je Google-account). Onze voorkeur gaat uit naar de Drive-methode, die sneller is en bijna niet kan misgaan. 

Let er wel op dat je op je nieuwe toestel hetzelfde telefoonnummer moet gebruiken. Open de WhatsApp-app, klik rechtsboven op de drie puntjes en selecteer Instellingen. Klik vervolgens op Chats > Chat back-up en schakel de Drive-back-up-methode in als je dat nog niet gedaan hebt. Druk daarna op Back-up maken

Als dit voltooid is, installeer je WhatsApp op je nieuwe smartphone en open je de app. Meld je aan met je telefoonnummer en je krijgt een melding dat er een WhatsApp-back-up is. Klik op Herstellen en op de achtergrond worden je gesprekken, foto’s, filmpjes en andere media gedownload. WhatsApp gesprekken overzetten (in feite WhatsApp berichten terughalen) is zo een eitje.