Het beste besturingssysteem voor jouw laptop of pc

Koop je een laptop of pc in de winkel, dan staat er meestal al een besturingssysteem op. Maar daar hoef je het natuurlijk niet bij te houden. Niets staat je in de weg wat anders te proberen, of meerdere systemen tegelijkertijd te draaien. Dit zijn de bekendste opties.


Heb je een keuze kunnen maken? Bekijk hier het huidige aanbod Digitale Camera's

Bekijk

Windows 10/11

Windows 10 is verreweg het meest gebruikte besturingssysteem voor consumenten. Het staat op bijna elke gewone laptop of pc die je in de winkel koopt. Windows werkt goed voor bedrijven en hun werknemers. Ook is het voor minder doorgewinterde computeraars de simpelste optie. Later in 2021 komt Windows 11 uit, de nieuwe versie van het besturingssysteem van Microsoft.

Windows laptops

macOS

macOS is het besturingssysteem van Apple, en kan alleen op Macs en MacBooks draaien. Het wordt veel gebruikt in de creatieve industrieën, bijvoorbeeld voor foto- of videobewerking of door kunstenaars. Tegenwoordig kun je er echter ook prima op werken als je een minder creatief beroep hebt. Daarvoor heb je dus wel een Apple-systeem nodig. Die zijn niet goedkoop, dus met een krap budget is MacOS geen logische optie.

MacBooks

Chrome OS


Chrome OS is het besturingssysteem van Google (niet te verwarren met Android, dat vooral voor smartphones, tablets en televisies is). Laptops met Chrome OS worden Chromebooks genoemd: ze zijn vaak snel en niet erg duur. Chrome OS is gebaseerd op een online omgeving, dus als je veel buiten internetbereik bent, is het niet zo handig. Chrome OS is opensource, wat betekent dat je het gewoon kunt downloaden en uitproberen op je Windows-laptop. 

ChromeBooks

Linux

Linux is ook een opensource besturingssysteem. Het wordt vooral gebruikt voor serverparken en computers die automatisch veel taken moeten aansturen. Door het opensource karakter zijn er echter ook veel varianten voor consumenten op de markt, met Linux Mint en Ubuntu als bekendste. Linux is snel en lijkt vaak redelijk op Windows. Houd er wel rekening mee dat lang niet alle programma’s ook op Linux (goed) werken. Linux installeer je vaak los, er zijn maar weinig consumenten computers te koop waar Linux al geïnstalleerd is.