Wat zijn de voordelen van een stoomoven?

Inhoudsopgave

  1. Wat kun je met een stoomoven?
  2. Koken met een stoomoven
  3. Verschillende soorten stoomovens

In dit artikel laten we je zien wat je allemaal kunt doen met een stoomoven en wat de voordelen zijn. Wat kun je er in klaarmaken en hoe werkt deze oven? Ten slotte bespreken we ook nog de verschillende soorten stoomovens. Na het lezen van onze tips kun jij met een gerust hart beslissen of een stoomoven iets voor je is.

Wat kun je met een stoomoven?

Een stoomoven is heel simpel gezegd een oven met stoomfunctie. Door de warmte in de oven wordt water omgezet in stoom. Om gerechten te bereiden, maakt de oven gebruik van waterdamp. Zodoende is de stoomfunctie ook heel anders dan de heteluchtfunctie. Het koken met stoomoven heeft ten opzichte van een conventionele oven een aantal voordelen en nadelen.

Voordelen

1.Je kunt hele maaltijden tegelijk in de oven zetten, zonder dat je eerst apart groente of vlees hoeft te bakken of koken. Dat scheelt ook nog eens afwas. Anders dan de meeste mensen denken, kun je met een (combi-)stoomoven alsnog een knapperig korstje krijgen op taarten, pizza's en ovenschotels.

2.Je kunt gerechten op een heel exacte temperatuur bereiden, zodat deze niet aanbranden of te gaar worden. Bovendien heb je ook minder last van vervelende kookluchtjes. Omdat er geen reuk- of smaakvermenging optreedt, kun je ook tegelijkertijd zoet en hartig voedsel bereiden.

3.Door te stomen, blijft de smaak van je eten beter behouden. Daarnaast is koken met stoom gezond: niet alleen de smaak, maar ook voedingsstoffen, vitamines en mineralen blijven behouden. Omdat je geen olie of boter hoeft te gebruiken, is je eten ook nog eens minder vet.

Nadelen

1.Stoomovens vragen om meer onderhoud dan conventionele ovens. Je zult ze na gebruik namelijk vaker schoon moeten maken en moeten ontkalken. Omdat de ovens gebruik maken van stoom, blijft er na het koken restwater over.

2.Stoomovens waarbij de stoom wordt verdampt op een generator in de ovenruimte hebben het nadeel dat de weerstand hier met verloop van tijd onder te lijden kan krijgen. Als deze modellen ouder worden, verliezen ze dus aan weerstand.

3.Het laatste nadeel is dat de meeste stoomovens wat duurder zijn dan conventionele ovens. Hoewel stoomovens een stuk beter te betalen zijn dan voorheen, blijven ze nog altijd duurder dan gewone ovens.


Koken met een stoomoven

We vertelden je in de vorige paragraaf al dat veel mensen voor een stoomoven kiezen om gezonder te kunnen eten. Sterker nog: stomen is volgens velen een van de gezondste manieren om je eten te bereiden. Door te stomen blijven voedingsstoffen, vitamines en de kleur van het eten namelijk beter behouden.

Een stoomoven dient voor veel mensen als vervanging van hun conventionele oven. Een (combi-)stoomoven is in staat om (bijna) alle gerechten te bereiden. Je kunt koken, braden, ontdooien, opwarmen, pocheren, blancheren, wecken en natuurlijk stomen! In principe kun je alles wat je in een pan kunt bereiden ook in een stoomoven klaarmaken. Denk bijvoorbeeld aan een gerecht van aardappels, wortels en vis. Mensen die een stoomoven kopen, gebruiken ook hun gasstel of kookplaat een stuk minder vaak. Het mooie is dat de stoomoven hele maaltijden tegelijk kan bereiden, zonder dat je deze de hele tijd in de gaten hoeft te houden. In een stoomoven kan eten namelijk niet aanbranden.

Verschil met een stoomkoker

Wat je in een stoomoven klaar kunt maken, kun je in principe ook met een stoommandje of elektrische stoomkoker bereiden. Waarom zou je dan toch voor een stoomoven kiezen? Dat heeft bovenal temaken met gebruiksgemak. Zo is de inhoud van een stoomoven vaak groter en kun je deze met verschillende niveaus vrijer indelen. Ook kun je gemakkelijk spelen met temperatuur en bereidingstijd.

Verschillende soorten stoomovens

In principe worden er drie soorten stoomovens onderscheiden:

•Hogedruk stoomovens

•Lagedruk stoomovens

•Combi-stoomovens

In een hogedruk stoomoven worden de gerechten onder hoge druk snel verhit, een beetje zoals in een snelkookpan. Dit type stoomoven wordt vooral gebruikt door professionals. Door de hoge druk kan de stoomoven tijdens het koken niet zomaar geopend worden.

Bij een lagedruk stoomoven (ook wel een drukloze oven genoemd) kun je de ovendeur wel gewoon openen. Dat is handig bij het bereiden van gerechten waarbij de ingrediënten verschillende bereidingstijden hebben. Je kunt dan tussentijds gewoon een ingrediënt toevoegen. De drukloze oven wordt vaak geleverd in combi-variant, maar je hebt ook solo-stoomovens. 

Bij een combi-stoomoven wordt het gebruik van stoom gecombineerd met verschillende andere ovenfuncties. En zijn bijvoorbeeld stoomovens met combimagnetron-functies en stoomovens met hetelucht- of grillfunctie.

Combi-stoomovens

Met een combi-stoomoven kun je naast volledig stomen, bijvoorbeeld ook gebruik maken van de heteluchtfunctie, eventueel aangevuld met (enige) stoom. Deze ovens zijn multifunctioneel. Je kunt ze gebruiken om te ontdooien, op te warmen, te pocheren en te grillen. Het voordeel van zo’n combi-stoomoven is dat je dus eigenlijk geen gewone oven (of magnetron) meer nodig hebt.

Er zijn combi-stoomovens met een gedeeltelijke of volledige stoomfunctie. Een stoomoven met een gedeeltelijke stoomfunctie voegt alleen aan het begin van het bakproces stoom toe. Tijdens de rest van het proces maakt de oven gebruik van hete lucht. Een van de voordelen hiervan is dat gerechten een knapperig korstje van buiten krijgen, maar toch zacht van binnen blijven. Dat is bijvoorbeeld ideaal bij brood en lasagne.

Als je gerechten volledige wilt garen in de stoomoven, dan is het zaak te kiezen voor een oven met volwaardige stoom. Dit type maakt de gehele kooktijd gebruik van stoom. Wanneer je een oven met volwaardige stoom aanschaft, heb je in principe geen kookplaat of fornuis meer nodig. Alles wat je normaal in een pan zou koken, kook je dan in de stoomoven.

Toe aan een nieuwe? Bekijk alle ovens op Kieskeurig.nl

Bekijk nu!

Inbouw of vrijstaand

Stoomovens zijn in verschillende typen verkrijgbaar. Zo zijn er vrijstaande stoomovens en inbouwstoomovens. Het voordeel van een inbouwstoomoven is natuurlijk dat je hem helemaal netjes kunt integreren in je keuken.Mocht je er de ruimte voor hebben dan staat deze optie vaak fraaier, maar het is echter wel duurder.

Je stoomoven ontkalken

Het klinkt een beetje gek om een oven te moeten ontkalken... Wat dat betreft is een stoomoven natuurlijk een verhaal apart! Het gebruik van stoom zorgt voor restwater, zodat je op de lange termijn te maken krijgt met kalkvorming. En dat is slecht voor de stoomoven. Door je oven goed kalkvrij te houden, verbeter je de prestaties en verleng je de levensduur van het apparaat. Gelukkig is ontkalken vaak zo simpel als ontkalkingsmiddel toevoegen en de juiste optie in het menu selecteren.