Laptop kopen: tips voor de beste notebook

Inhoudsopgave

  1. Welke merken zijn er?
  2. Wat is de beste goedkope laptop?
  3. Groot, klein of mini: alle laptopformaten
  4. Hoeveel geheugen heb je nodig?
  5. Waarom heb je een laptop met SSD nodig?
  6. Laptop, tablet of hybride: wat moet je kiezen?
  7. Besturingssystemen

Desktop-computers raken een beetje uit de mode. Laptops zijn er gelukkig in vele soorten en maten, waardoor je op het gebied van prestaties, gebruikersgemak en mobiliteit veel te kiezen hebt. Een krachtige laptop voor audio- en videobewerking, gaming of gewoon een degelijke kantoorlaptop: het is allemaal mogelijk. Wil je dus een laptop of notebook kopen, dan kun je het beste gaan vergelijken, om zo bij de voor jou beste laptop uit te komen.

Laptop kopen: tips voor de beste laptops

Ben je op zoek naar de beste laptop? Dan hebben we wat handige tips voor je, waarmee we het kopen en vergelijken van een nieuwe notebook makkelijker voor je maken. Bij welke laptop krijg je waar voor je geld en welk model biedt de beste prijs-kwaliteitverhouding?

De beste laptop is een model dat qua prijs en prestatie een mooie gulden middenweg biedt: niet te duur, maar toch met hardwarespecificaties waarmee je een tijdje vooruit kunt. We kunnen je echter niet meteen aanraden welke laptop je moet kopen. Let bij de aanschaf en het vergelijken van een nieuwe laptop in ieder geval op het volgende: kun je eenvoudig de SSD of harddisk vervangen door een groter exemplaar, zodat je kunt uitbreiden als de ruimte te krap wordt? En kun je er eenvoudig wat werkgeheugen bijplaatsen, zodat je later ook de wat zwaardere programma’s kunt draaien? Zo kun je namelijk nog wat langer van je laptop genieten, voordat je overgaat op een nieuwe.

Welke merken zijn er?

Laptops zijn verkrijgbaar van verschillende fabrikanten. In Nederland zijn de meest bekende merken Acer, HP, Lenovo en Toshiba en voor de zakelijke markt Dell, Fujitsu en Microsoft. Gaminglaptops vind je verder vooral van MSI en Asus. Sony is met zijn Vaio-modellen uit de laptopmarkt gestapt, en ook Samsung doet niet meer aan draagbare computers. Laptops van Apple zijn er in verschillende soorten en maten in de hogere prijsklasse. Laptops voor zakelijk gebruik bieden vaak meer zakelijke oplossingen, zoals beveiliging via een TPM-chip, versleuteling van bestanden en soms ook extra kantoorsoftware, maar zijn daardoor ook meestal wat duurder.

Op laptops die bedoeld zijn voor consumenten en thuisgebruik staat meestal Windows 10 Home voorgeïnstalleerd. Op zich kun je daar prima mee uit te voeten, maar in de Pro-versie van Windows 10 zitten net wat meer opties, die soms best handig kunnen zijn: Bureaublad op afstand (andere pc’s overnemen) en BitLocker (voor het versleutelen van je gegevens).

Wat is de beste goedkope laptop?

De goedkoopste laptop die je kunt kopen is een model dat op het eerste gezicht misschien wel mooi oogt, maar dat wel qua specificaties aan de onderkant van het marktsegment zit. De specificaties zijn dus vaak laag: een langzamere processor bijvoorbeeld, of een scherm met een lage resolutie (1024 bij 768).De prijs-kwaliteitverhouding kan ook verschillen. Met een goedkope laptop kun je meestal gewoon prima surfen en tekstverwerken, maar gaming is vaak alleen mogelijk met eenvoudige spelletjes.

Natuurlijk zijn er ook regelmatig aanbiedingen, waarbij een normaal gesproken duurder model voor soms wel enkele honderden euro’s minder in de winkel ligt. Vaak gaat het dan om een iets ouder model dat door de fabrikant wordt vervangen door een nieuw. De specificaties van de laptop die in de aanbieding is kun je vergelijken met een couranter model, zodat je ziet wat de verschillen zijn. Houd dus regelmatig de aanbiedingen in de gaten, soms kan er nog net een juweeltje van een actie tussen zitten, maar dan moet je er wel snel bij zijn.

Groot, klein of mini: alle laptopformaten

De keuze voor een laptop begint bij het schermformaat. Dit bepaalt namelijk de uiteindelijke afmeting van het apparaat. Het schermformaat wordt altijd uitgedrukt in het aantal diagonale inches (een inch is 2,54 cm). Vooral als je een laptop vaak meeneemt, is het formaat belangrijk: een grote 17inch-laptop is bijvoorbeeld veel te log om vaak mee te nemen. Zo’n model van 17 inch is vooral handig als je voor thuiswerken een verplaatsbare computer wilt hebben. 15 inch-modellen zijn populair, met wat kleinere afwijkingen in de grootte: 15,4 en 15,6 inch. 

Wil je de laptop graag op schoot gebruiken of ben je van plan hem vaak mee te nemen, dan raden we een scherm van 14 of 13 inch aan. Dat biedt een goed compromis tussen draagbaarheid en prettig werken. Ideaal voor studeren, waarbij je zowel thuis als op school makkelijk en prettig wilt kunnen werken. Kies je voor een scherm kleiner dan 13,3 inch, dan heb je een mini laptop en ligt je focus met zo’n kleine computer wel erg op draagbaarheid.

Behalve het formaat van het scherm, is ook de schermresolutie een belangrijk aandachtspunt. Die wordt uitgedrukt in pixels en zegt iets over de scherpte van het beeld. Hoe meer pixels er getoond worden, hoe scherper het beeld is. Dat geldt ook voor de pixeldichtheid, want ook hier geldt: hoe hoger het aantal pixels per inch (ppi), des te scherper en mooier het beeld is. Daarnaast zorgt een hogere resolutie er ook voor dat er meer informatie tegelijkertijd getoond kan worden. Ons advies is heel simpel: kies voor een resolutie van minimaal 1920 x 1080 pixels. Daarmee zit je op ieder populair formaat laptop qua scherpte goed. 

Goed opletten: bij veel 15inch-laptops wordt ook nog wel de lagere resolutie van 1366 bij 768 toegepast. Die modellen zijn dan wat goedkoper, maar de beeldscherpte laat dan wel te wensen over. Hogere schermresoluties zoals 4K of UHD bestaan ook, maar dergelijke laptops zijn wel een flink stuk duurder. Kijk verder nog even naar het type schermpaneel. Een laptop met een IPS-paneel geeft betere kleuren en heeft een grotere kijkhoek dan een TN-paneel, waardoor je bij IPS ook vanaf de zijkant het scherm goed kunt zien. Altijd fijn voor bijvoorbeeld gaming.

i7, i5, of i3: wat is de beste processor?

De processor bepaalt voor het grootste deel de kracht van je laptop. Je kunt kiezen uit processors van twee merken: AMD en Intel. In het lagere segment zijn AMD-processors goed presterende processors voor een redelijke prijs, in het duurdere segment laptops vind je eigenlijk alleen Intel-processors. De Intel Core i3 is de goedkoopste dualcore-processor uit het duurdere segment; deze processor is voor veel taken meer dan krachtig genoeg. De Core i5 en Core i7 zijn krachtigere én duurdere processors die voor vrijwel alles toereikend zijn. Let er bij een Core i-processor op dat in de specificaties ‘zevende generatie’ vermeld staat, dat zijn de meest recente Intel Core i-processors. Van Intel zijn er naast de Core-processors ook goedkopere Pentium- en Celeron-processors. Deze zijn een stuk langzamer, met name de modellen waarvan het typenummer met N begint. Je komt ze vooral in Chromebooks en goedkope Windows-laptops tegen. Ze zijn niet geschikt voor gaming of zware foto- of videobewerking, maar voor surfen en tekstverwerking kunnen ze wel prima worden gebruikt.

Welke grafische processor moet je kiezen?

Moderne processors hebben een geïntegreerde grafische processor (GPU) die uitstekend voldoet voor alledaagse werkzaamheden. Alleen als je van plan bent om foto’s of video’s te bewerken of veel te gamen, kun je overwegen om voor een iets krachtigere videoprocessor kiezen. Veel laptops die voor zwaardere toepassingen geschikt zijn hebben een extra grafische chip geïntegreerd van AMD of Nvidia. Die wordt ingeschakeld op het moment dat een zware toepassing zoals een game of een foto- of videobewerkingsprogramma meer processorkracht nodig heeft voor het weergeven van game- of videobeelden. Extra videochips worden alleen ingebouwd in laptops met een Intel Core i5-processor of hoger, maar dat zorgt ook gelijk voor een flinke verhoging van de aanschafprijs.

Hoeveel geheugen heb je nodig?

We raden minimaal 8 GB RAM (werkgeheugen) aan voor je nieuwe laptop. Met 8 GB RAM heb je voldoende geheugen om meerdere en de wat zwaardere toepassingen tegelijk te gebruiken. Voor een laptop die je alleen gaat gebruiken voor browsen of in de cloud werken in documenten, kun je wel af met 4 GB. Bij veel laptops is het niet mogelijk om het geheugen later te upgraden omdat de modules op het moederbord zijn gesoldeerd. Vind je een eventuele latere upgrade van het geheugen wel belangrijk? Check dan bij de specificaties of het mogelijk is de geheugenmodules te vervangen door modules met meer capaciteit of dat je extra geheugen kunt bijplaatsen.

Waarom heb je een laptop met SSD nodig?

Een SSD is vanwege de snelheid en zuinigheid eigenlijk de enige keuze wat betreft de opslag in een laptop. Waarom? Omdat een SSD geen bewegende onderdelen bevat, maar bestaat uit een reeks geheugenchips waarop je gegevens worden opgeslagen. Door dit voordeel werkt een SSD een stuk sneller dan een traditionele harde schijf, waarvan de lees- en schrijfkop de grootste vertragende factor is. Laptops die nog een conventionele harde schijf (HDD) hebben zijn wel goedkoper, maar werken echt merkbaar langzamer dan een model met een SSD.

Sommige laptops hebben een hybride disk: een combinatie van SSD en HDD. Hierbij wordt het SSD-deel gebruikt voor het besturingssysteem en het HDD-deel voor data. Zolang het besturingssysteem zelf op een SSD is geïnstalleerd, haal je al behoorlijk wat snelheidswinst. Je kunt dan alleen je foto’s en andere bestanden minder snel openen dan wanneer ze op een SSD zouden staan. Overigens: heb je nog een oudere laptop met een conventionele harde schijf? Dan kun je daarmee ook behoorlijk wat snelheidswinst behalen als je overstapt naar een SSD. Andere voordelen van een SSD zijn dat ze geen geluid maken en nauwelijks warmte produceren.

Laptop, tablet of hybride: wat moet je kiezen?

Naast het bekende formaat laptop zijn er al enige jaren modellen die je op een andere manier kunt gebruiken – en dat heeft zo zijn voordelen. Een voorbeeld is de hybride laptop. Daarvan kun je het toetsenbord omklappen of zelfs losklikken, zodat je alleen een aanraakscherm overhoudt, dat je kunt gebruiken als tablet. Het voordeel van zo’n 2-in-1-laptop? Je kunt productief werken met het toetsenbord, terwijl je in de tabletmodus alles uit het aanraakscherm haalt. Er zijn drie soorten 2-in-1-laptops met als overeenkomst dat ze allemaal een aanraakscherm hebben en gebruikt kunnen worden als een tablet. Het verschil zit in de manier waarop je de 2-in-1 verandert van laptop naar tablet.

De variant die het meest op een traditionele laptop lijkt, gebruikt een 360graden-scharnier waardoor je het scherm helemaal om kunt klappen. Het voordeel is dat deze laptops van de drie genoemde 2-in-1-soorten het beste toetsenbord hebben, én dat je die nooit kunt vergeten omdat 'ie gewoon aan de laptop vastzit. Het nadeel is dat een dergelijke 2-in-1 in de tabletmodus relatief dik en zwaar is. Vooral handig dus als je een laptop zoekt die je slechts af en toe als tablet wilt gebruiken.

De tweede variant gaat een stapje verder en bestaat uit een tablet die in een toetsenbord geklikt wordt. Hierdoor heb je dus echt een losse tablet, maar tegelijkertijd wel een apparaat waarmee je ook op je schoot kunt typen. Ten opzichte van een convertible met een 360graden-scharnier is de balans bij laptopgebruik minder goed verdeeld, hij heeft de neiging om op schoot achterover te kantelen. Alle technologie zit immers in het ‘scherm’, dat daardoor relatief zwaar is. Soms verwerkt de fabrikant in het toetsenborddock een extra accu, waardoor je in de laptopmodus meer werktijd krijgt.

De derde categorie is feitelijk een tablet waar je een los toetsenbord aan klikt, dat tevens dient als beschermhoesje of -cover voor die laptop. De Microsoft Surface is het bekendste apparaat in deze categorie, maar het concept wordt ook door andere fabrikanten gebruikt. Het voordeel van een dergelijke convertible is dat dit de lichtste vorm is, waarbij je wel een toetsenbord bij je hebt. Het nadeel is dat het type-comfort minder goed is, vooral omdat je een dergelijk apparaat eigenlijk niet op schoot kunt gebruiken.

Besturingssystemen

Koop je een laptop, dan kun je natuurlijk kiezen uit diverse besturingssystemen. Windows 10-laptops zijn verreweg het populairst, maar worden op de voet gevolgd door MacBooks van Apple. Dan is er ook nog Google: dat heeft zijn eigen ChromeOS-besturingssysteem. Chromebooks zijn vaak stukken goedkoper dan Windows 10-laptops en al helemaal goedkoper dan MacBooks, maar kunnen daardoor ook een stuk minder. De opslagcapaciteit is doorgaans laag en je bent gebonden aan het cloudsysteem van Google voor het opslaan van je documenten en bestanden.

Benieuwd wat je allemaal met een Chromebook kunt doen? Bekijk dan snel de gratis cursus Thuiswerken op een Chromebook op onze Tech Academy.

Gaming-laptop: waar moet je op letten?

Gaming-laptops vallen in een bijzondere klasse. Omdat deze laptops krachtiger moeten zijn om de nieuwste games zonder problemen te kunnen draaien, zijn ze voorzien van de meest snelle hardware. En bij games speelt vooral de ingebouwde grafische kaart een grote rol. Om die reden is er bij een laptop een aparte grafische chip ingebouwd, die een groot deel van het verwerken van de rekenkracht voor de games op zich neemt. Omdat die grafische chip toch aardig wat te verduren krijgt, is deze vaak op het moederbord voorzien van extra ventilatoren om de warmte af te voeren. Dat is ook de reden dat gaming-laptops een stuk dikker zijn dan gewone notebooks. Met de meest krachtige grafische kaart, voldoende geheugen en een snelle processor kun je op een laptop ook de meeste games op de ultra settings spelen.

Een ander punt waar je op moet letten, is de opslagcapaciteit. Games worden tegenwoordig nauwelijks nog op een schijfje geleverd, maar haal je binnen via een dienst als Steam. Als je veel games downloadt en installeert, is het belangrijk dat je voldoende schijfruimte tot je beschikking hebt. Het besturingssysteem zelf staat vaak op een aparte SSD met een opslag van tussen de 128 GB en 512 GB. De meeste gaming-laptops bieden daarnaast een extra conventionele harde schijf aan met een opslagcapaciteit van 1 of 2 TB. Nadeel is wel dat het hier dan om een ‘ouderwetse’ harde schijf gaat, dus met bewegende onderdelen.

Dat komt omdat de prijs van SSD’s van deze omvang zo hoog liggen dat het nauwelijks aantrekkelijk is om deze in een gaming-laptop te plaatsen. Wil je ook je oudere games nog kunnen spelen? Dan is het misschien handig als de gaming-laptop beschikt over een dvd- of Bluray-speler. Let wel: net als bij gewone laptops zijn gaming-laptops met een ingebouwde dvd- of Bluray-speler nog relatief schaars. Je kunt uiteraard ook altijd kiezen voor een externe dvd-speler, die je dan via de usb-poort op je laptop kunt aansluiten.