Verschillen compact-, systeem-, en SLR-camera's

Wil je een camera kopen maar twijfel je tussen een handige kleine compactcamera een uitgebreidere systeemcamera of een grote spiegelreflexcamera?
Hier lees je wat meer over de verschillen tussen deze camera's waardoor jouw keuze wellicht wat makkelijker zal worden.
Compactcamera, Systeemcamera en Spiegelreflexcamera

Compactcamera

Compactcamera ‘s zijn, zoals de naam al doet vermoeden, de kleinste modellen van deze drie soorten camera’s die we hier bespreken.

Deze fotocamera’s zijn compact, licht en dus makkelijk mee te nemen.
De instapmodellen zijn geschikt voor alledaagse kiekjes terwijl de duurdere modellen veel kwaliteit en mogelijkheden bieden. De duurdere compacte camera’s kunnen zich qua instelmogelijkheden meten met spiegelreflex- en systeemcamera’s.

Een ander voordeel van compactcamera ’s is dat je ook in de wat goedkopere prijsklasse al onderwatercamera’s hebt waarmee je onderwater foto’s kunt maken. Leuk voor op vakantie en handig voor watersporters.

Bekijk hieronder een instapmodel, een topmodel en een onderwatercamera.

Systeemcamera

Een systeemcamera kun je qua mogelijkheden zien als een kleine SLR of een uitgebreide compactcamera met de mogelijkheid om lenzen te verwisselen.

Het technische verschil tussen een SLR- en een systeemcamera zit hem in het feit dat een SLR een opklapbare spiegel in de behuizing heeft zitten. Hierdoor zijn de SLR-camera’s groter en hebben ze vaak zo’n specifieke uitstulping aan de bovenkant van de behuizing.

De huidige systeemcamera’s doen nauwelijks onder voor de semiprofessionele spiegelreflexcamera’s. De instelmogelijkheden zijn identiek en de beeldkwaliteit is vaak gelijkwaardig. In het aanbod van accessoires is echter een beperktere keuze. Er is voor systeemcamera’s bijvoorbeeld een beperkter aanbod aan objectieven.

Door het ontbreken van de spiegel kan een systeemcamera meestal wel sneller scherpstellen en makkelijker in focus blijven als het onderwerpt beweegt terwijl je foto’s maakt.

Spiegelreflexcamera

Een spiegelreflexcamera, kortweg ook SLR (Single Lens Reflex) genoemd is tot op dit moment de beste van de drie besproken modellen. Let wel: er zijn systeemcamera’s die op bepaalde vlakken niet onder doen, of beter zijn dan bepaalde SLR camera’s.

SLR’s hebben een grotere behuizing en het meest uitgebreide assortiment aan objectieven en accessoires. Bovendien zijn SLR-camera’s ook in de professionele fotografie te gebruiken.

Hiervoor gebruikt men zogenaamde full frame SLR camera’s waarbij het lichtgevoelige element (CMOS bijvoorbeeld) net zo groot is als de negatieven in de analoge fotografie. Hierdoor hebben deze modellen een veel grotere lichtgevoeligheid, een zeer laag ruisniveau en een zeer hoog dynamisch contrast.

Wanneer je al in het bezit bent van objectieven dan is het aan te raden om na te gaan op welke SLR camera’s deze passen, vaak kun je ook de oudere lenzen uit het analoge tijdperk nog te gebruiken!


In onderstaande video vind je nog een aantal belangrijke verschillen terug tussen de verschillende soorten camera's.

Conclusie

Hecht je meer waarde aan het vastleggen van momenten, dan aan maximale kwaliteit. Wil je geen poespas maar gewoon op een knopje drukken en een foto maken? Wil je een camera die je altijd bij je hebt zodat je altijd dat ene unieke moment op de foto kunt zetten? Dan is een compactcamera echt iets voor jou.

Ben je op zoek naar een compacte camera waarbij je wel maximale controle hebt over het toestel? Wil jij bepalen wat de juiste belichting is en dit niet door de camera laten doen? Wil je controle hebben over de scherptediepte en af en toe eens van lens willen wisselen. Kies dan voor een systeemcamera.

Vind je een wat grotere camera geen probleem en wil je de maximale kwaliteit en instelmogelijkheden? Wil je kunnen kiezen uit het grootste aanbod aan accessoires en objectieven. Ben je een fervent amateurfotograaf of een professional die eventueel een full frame camera prefereert? Kies dan voor een spiegelreflexcamera.

Plussen en minnen op een rijtje

  compact systeem SLR
gewicht ++ + / - - -
instelmogelijkheden - / ++ ++/+++ +++
accessoires + ++ +++
objectieven - +/++ +++
beeldkwaliteit + / ++ ++/+++ +++
professioneel gebruik - / + + +++
prijsklasse - / + - / - - - - -