Informatie over zonneboilers

Zonne-energie opwekken: zonnepanelen of een zonneboiler?

Door zonne-energie te gebruiken voor het verwarmen van water en van je huis, kun je energie besparen. Omdat zonne-energie altijd beschikbaar is en er bij het gebruik hiervan nauwelijks schadelijke stoffen zoals CO2 in de atmosfeer terechtkomen, noemen we zonne-energie duurzame energie. Ook al hebben we in Nederland vaak het gevoel dat de zon te weinig schijnt, toch is dat meer dan voldoende om van de voordelen van zonne-energie te profiteren. Dat kan op een aantal manieren.

Zonnepanelen

Zonnepanelen zetten zonnewarmte om in elektriciteit waar je je huis mee kunt verwarmen. Wanneer de zonnepanelen, met accu, gekoppeld zijn aan het elektriciteitsnet kun je de stroom van je zonnepanelen die je niet gebruikt terugleveren aan het net en hier een vergoeding voor ontvangen. En de stroom die je tekortkomt, ontvang je van je energieleverancier. Wanneer je dus niet thuis bent en geen stroom verbruikt, ontvang je wel een vergoeding!

Bekijk alle Zonneboilers

Zonneboiler met zonnecollectoren

Een zonneboiler werkt met zonnecollectoren op het dak. Deze zonnecollectoren vangen warmte op waarmee leidingwater, bijvoorbeeld voor tapwater of de douche, in het voorraadvat (de boiler) verwarmd wordt. Wanneer het water niet warm genoeg wordt, omdat het bijvoorbeeld bewolkt is, wordt het water door een naverwarmer verwarmd. Dit is over het algemeen je cv-ketel.

Een gemiddeld huishouden met 4 personen en een HR combiketel als naverwarmer kan met de aanschaf van een zonneboiler de helft van het gasverbruik voor warm water besparen! Er zijn verschillende soorten zonneboilers te koop, namelijk de standaard zonneboiler, de compacte zonneboiler, waarbij het voorraadvat in de zonnecollector geïntegreerd is en het water dus op het dak opgeslagen wordt, de cv-zonneboiler, die ook als voorwarmer van de cv-ketel functioneert, en de zonneboilercombi.

Zonneboilercombi

Met een zonneboilercombi heb je eigenlijk 2-in-1. Je verwarmt er niet alleen het kraanwater mee, maar ook je woning. Een zonneboilercombi is vooral geschikt voor vloer- en wandverwarming.

Hoeveel energie valt er te besparen?

Zonne-energie kan slechts zelden in de volledige energiebehoefte voorzien, zeker in de winter niet wanneer de zon een stuk korter en minder fel schijnt. Maar alle beetjes helpen, want de kosten van stroom uit zonnepanelen concurreren wel degelijk met die van grijze stroom, omdat de aanschafprijs van zonnepanelen of een zonneboiler de laatste jaren flink gedaald is. De aanschafprijs is onder andere afhankelijk van de capaciteit. Ga bij aankoop van een zonneboiler bijvoorbeeld uit van 50 liter per persoon in het huishouden voor de grootte van het voorraadvat.

De gemiddelde opbrengst van zonnepanelen is 120kWh per m2 en van een zonneboiler 100 tot 300 m3 gas per jaar. Wanneer de kosten voor gas stijgen, stijgt ook je besparing. Heb je op dit moment een elektrische boiler dan bespaar je nog iets meer met een zonneboiler omdat het verwarmen van water met elektriciteit duurder is dan het verwarmen met gas.

Subsidie zonnepanelen

Het is interessant om eens te informeren bij jouw gemeente of je subsidie op de aanschaf van duurzame energiesystemen, zoals zonnepanelen, kunt krijgen. Bovendien zorg je met deze energiesystemen voor een beter energielabel van je huis!

Beste zonneboilers
Populairste zonneboilers