Nadat na 20 jaar trouwe dienst onze Siemens de geest gaf, na veel wikken en wegen deze Miele gekocht. Flink aan de prijs maar dan heb je ook wat. Nu 2 maanden gebruikt en nog steeds heel blij mee. Grote trommel voor veel was tegelijk, ontzettend veel programma's, eenvoudig te bedienen via het touch panel. Twindos systeem werkt ook goed. Het wassen is erg stil, het centrifugeren niet echt dus 'snachts wassen met centrifugeren is geen optie.
Het verbinden met de iPhone app was in eerste instantie wel een gedoe. Verbinden op zich lukte wel (het kan op meerdere technische manieren) maar daarna was de wasmachine in de app vaak offline terwijl hij aanstond en de wasmachine in het modem zichtbaar wel op het netwerk zat. Alles geprobeerd met modem, netwerk, wifi-versterkers, etc. maar niks werkte, waarna ik dat hele app gebeuren toen maar heb opgegeven. Maar enkele weken geleden was er een software update voor de wasmachine zelf en sindsdien werkt de app perfect en is de machine altijd zichtbaar als hij aanstaat. De machine geeft netjes een seintje als hij klaar is. Doe dus de software updates via de settings of de app, direct na aanschaf.
Verrassend was dat de machine de was weegt en vervolgens de wastijd van het programma na enige tijd aanpast, en niet een beetje. Dus je zet een katoen programma van 2:40 aan, de machine gaat dan water toevoegen en een paar keer kort centrifugeren en past dan de tijd aan, soms zelfs naar bijv. 1:17 dus veel korter. Gek genoeg gebeurt dat ook soms bij een vrij volle machine van bijv. tshirts. Ik dacht eerst dat er iets mis was met onze machine. Maar zowel de winkel als de Miele klantenservice gaven aan dat dit normaal is. Het staat echter in geen enkele beschrijving en ook niet in de handleiding.
Voor bijv. overhemden is het voorstrijk programma erg fijn, de was wordt dan soort van nat gestoomd.
Nog een paar details:
- Pas na aanschaf van de machine in de settings de dosering aan van de Twindos wasmiddelen, want dit staat uit de fabriek niet goed. Ik las ergens op de Miele website dat deze dosering wel eens gewijzigd is. De juiste dosering staat op de flessen wasmiddel, is verschillende voor de 2 wasmiddelen en afhankelijk van je water hardheid. De installateurs van de winkel die de machine hebben geinstalleerd hebben de dosering ook te hoog ingesteld (al dan niet in de hoop tot hoger verbruik van de bij hen te kopen flessen).
- Je kunt losse Twindos containers kopen voor eigen wasmiddel, ca. 30 euro per stuk. Wij hebben ze gekocht maar nog niet gebruikt.
- Door het ontwerp van de achterkant van de machine is het zo dat als je de machine strak/bijna strak tegen de wand wilt zetten (bijv. in een keuken zodat de voorkant niet uitsteekt), en de wateraan- en afvoer zit aan de rechterkant van de machine, de slangen erg (te) kort zijn. Wij moesten stukken uit onze keukenkast zagen en de waterkraan verplaatsen om alles aan goed te kunnen sluiten, wat uiteindelijk wel gelukt is. Als de aansluiting links zit, of het niet erg is dat de machine 2cm van de muur staat, heb je veel meer speelruimte.
- Als je de deur per ongeluk (heel) hard open slingert, heb je een deuk in de voorkant. Gek genoeg voor een merk als Miele, heeft de deur geen 'stop' voordat de rand tegen de voorkant komt als je hem helemaal open zwaait.
Pluspunten
- Stil wassen
- Veel programma's
- Twindos werkt goed
- App werkt goed (na software update machine)
- Grote trommel
Minpunten
- Geen stop op deur bij helemaal open zwaaien
- Duur
- Te korte slangen bij aansluiting rechts