Wat is een hybride warmtepomp of hybride cv-ketel?

Inhoudsopgave

  1. De voordelen van een hybride warmtepomp
  2. Hybride warmtepomp aansluiten
  3. De kosten van een hybride warmtepomp

Wie op zoek gaat naar informatie over een warmtepomp, doet er goed aan om verschillende termen van elkaar te kunnen onderscheiden. Een term die je in je zoektocht ongetwijfeld tegen zult komen, is een hybride warmtepomp. Wat hier precies mee bedoeld wordt, lees je in dit artikel.

Hybride systeem

Een hybride warmtepomp wordt ook wel een hybride systeem genoemd. En de werking zit hem eigenlijk al een beetje in de naam: een hybride warmtepomp werkt samen met een andere warmtebron. Dit is doorgaans een cv-ketel. 

De voordelen van een hybride warmtepomp

Aan het hebben van een hybride warmtepomp of hybride systeem zitten een aantal voordelen. Zo maak je over het algemeen gebruik van de duurzame en energiezuinige verwarming die de warmtepomp biedt, maar kun je op sommige momenten gemakkelijk overspringen op de krachtige verwarming van een cv-ketel. Bijvoorbeeld als het heel erg koud is. Wel zo fijn, dat je altijd voorzien bent van warmte. 


Zelf een vraag over warmtepompen? Vraag het de expert!

Naar forum

Hybride warmtepomp aansluiten

Om een hybride warmtepomp aan te sluiten zijn er een paar mogelijkheden zo kun je de warmtepomp bijvoorbeeld aansluiten op een bestaande hr-ketel of nieuwe ketel. Maar je kunt ook een volledig systeem kopen, compleet met een cv-ketel. Het voordeel hiervan is, is dat beide apparaten volledig op elkaar ingesteld zijn, waardoor je het hoogste rendement krijgt. De warmtepomp en de cv-ketel hangen doorgaans naast elkaar in de woning

De kosten van een hybride warmtepomp

Natuurlijk brengt het installeren van een hybride warmtepomp kosten met zich mee. De prijs van een hybride systeem varieert tussen de € 2.500 - € 5.000, waarbij het vermogen van de warmtepomp een belangrijke factor is. Verder heeft een warmtepomp (net als een cv-ketel) een levensduur van rond de 15 jaar.

Wellicht lijkt het aanschaffen van een hybride warmtepomp nu een forse investering, maar vaak krijgt u een subsidie op de aanschaf van uw warmtepomp, waardoor u aanzienlijk minder betaalt. Maar het echte voordeel behaalt u op uw energierekening. Deze zal aanzienlijk lager uitvallen. 


Zelf een vraag over warmtepompen? Vraag het de expert!

Naar forum

Met een hybride warmtepomp ben je verzekerd van duurzame verwarming

Kortom: een hybride warmtepomp is een goede, duurzame manier om je woning te verwarmen. Doorgaans zal de energiezuinige en CO2-vrije warmtepomp het aankunnen om de woning volledig te verwarmen. Maar mocht er even wat extra energie nodig zijn? Dan springt de cv-ketel bij.

Kortom: Door deze combinatie zul je altijd verzekerd zijn van een duurzame verwarming voor je woning, betaal je iedere maand een lagere energierekening én ben je ook nog eens milieubewust bezig.