Ik heb de LG 50UM7600PLB, die ik heb gereviewd op deze site, kunnen omruilen bij BCC omdat de kijkhoek niet aan de verwachtingen voldeed. BCC deed daar niet moeilijk over.
Ik heb daarvoor de SAMSUNG QE49Q70R in de plaats genomen.
Ik heb de Samsung nu 2 weken in gebruik en ben er zeer tevreden over. Ook hier is geen sprake van een IPS scherm, maar de kijkhoek is wel een heel stuk beter dan die van de eerder genoemde LG.
Het scherm heeft een fantastisch kleurenpalet en het contrast is enorm. Het lijkt soms net of de personen die er in voorkomen los van het scherm komen. Het is wel raadzaam om het toestel te kalibreren naar de juiste kleur, scherpte en contrast.
Ik heb voor de volgende instellingen gekozen: Achtergrondverl: 28, Helderheid: 0, contrast: 45, scherpte: 10, Kleur: 30, tint warm 2, Clean Dig View: uit, Local dimmen: hoog, Contrast verbruik uit, Kleurtint: Warm, Gamma BT 2.2
Verder is het geluid van het toestel uitstekend. Ik maak daarnaast ook nog wel eens gebruik van het geluid over mijn DENON receiver via ARC, maar dit zorgt nog weleens voor communicatieproblemen bij de keuze van de juiste bronkeuze op de Samsung TV.
De afstandbediening is wel even wennen. Mijn vrouw geeft liever de voorkeur aan een afstandbediening met nummerieke toetsen. Dus hebben we er een extra aangeschaft die daarvan voorzien.
Materiaal technisch vind ik het toestel wat goedkoop aanvoelen en zeker waar het gaat om de dikte en de lengte van het stroomtoevoer kabeltje. (een raadsel om daar op te bezuinigen door Samsung). De aansluitpunten, zoals HDMI, USB, antenne, CI module enz. zitten op een plek die moeilijk benaderbaar is als je het toestel ophangt. Je moet dus goed opletten dat je juiste (hoeveelheid) aansluitingen maakt alvorens je het toestel ophangt. Het is design van het toestel in zijn geheel is fraai. Een hele dunne zwarte lijst die één geheel vormt met het scherm. Het scherm zelf is dof zwart en de reflectie door invallend licht is matig. Niet zo goed als het duurdere type Q80 die daarvoor nog een extra coating heeft om reflectie tegen te gaan. Natuurlijk hangt daar een hoger prijskaartje aan.
Als je een goed beeld en geluid wil hebben (en daar gaat het toch hoofdzakelijk om) dan zou ik dit toestel van harte willen aanbevelen. De aanschafprijs van het toestel is inmiddels behoorlijk gedaald en je komt dus nu uit op een goede prijs/kwaliteitsverhouding.
Pluspunten
- Beeld kwaliteit
- Geluidskwaliteit
- Ontwerp
Minpunten
- Materiaalverbruik
- afstandsbediening
- kwaliteit aansluitsnoer