Ik heb lang getwijfeld welke Qled variant (6F, 7F, 8F of 9F) ik zou nemen. Vooral de 9f was interessant ivm full array led tov de edge varianten. Echter vond ik de meerprijs teveel. Toen kwam ik dit model tegen, en volgens mij is deze minder "bekend". Volgens mij valt deze een beetje tussen de 8F en 9F in. Full array is wel wat minder dan de 9F, en hij heeft geen oneconnect box, maar dat maakt hem minder duur. Voor mij de reden om dit model te kopen.
Ik kom van een 40" tv af en deze is erg groot, maar wel prettig groot. Het beeld is fantastisch. Zelfs de zwart waarde is briljant. Gewoon erg diep zwart wat zeker niet onder doet voor een Oled. Daarentegen zijn de kleuren gewoonweg overweldigend. Alles spat van het scherm! Voor het film kijken is er wellicht wat aanpassing nodig, maar bij bijvoorbeeld het gamen, zijn al die kleuren en helderheid echt fantastisch.
Het herkennen van externe apparaten (chromecast, gameconsole, versterker) werkt zeer goed en worden netjes in het menu opgenomen. Het menu zelf is heel even wennen, net als de afstandsbediening. De afstandsbediening is erg minimaal uitgerust met knopjes, maar zoals gezegd werkt het na wat gewenning best fijn. Ik mis eigenlijk maar 1 knopje, en dat is de knop om snel naar een andere bron te kunnen schakelen. Nu moet je dat via het menu, niet heel erg, maar dus wel wat extra actie vereist. De afstandsbediening werkt wel echt goed als universele bediening voor externe apparaten.
Geluid van de tv is best ok, maar aangezien ik een home-theater gebruik, heb ik dat verder niet ingesteld of getest.
De smarthub met apps is erg uitgebreid en de meest gebruikte apps zoals Netflix en YouTube zijn aanwezig. De tv schakelt ook automatisch naar HDR weergave als de genoemde apps ook HDR content aanbiedt.
En vooral fantastisch is de integratie met Smartthings. Met de smartphone, tablet, smartwatch je tv bedienen is erg handig. Net als een notificatie krijgen als de wasmachine of droger klaar is. Noodzakelijk is het niet en veel mensen vinden het onzin, maar hier thuis zijn die smart functies inmiddels niet meer weg te slaan.
Binnen de smartthings omgeving is het zeer eenvoudig om content van je smartphone naar je tv te casten, maar ook andersom!
Een leuke feature is de ambient mode, waarbij je de tv als low power info scherm kunt gebruiken of als schilderij/fotoscherm.
De afwerking is mooi, maar heeft net niet het premium gevoel als de 9F. De achterkant is van plastic (niet erg) maar had in mijn geval hier en daar een kiertje bij de rand. Qua functionaliteit niet erg en ik zie het verder niet, want achterkant, maar voor een tv van deze prijsklasse had dat net wat beter gemogen.
Al met al een fantastische tv met briljant beeld en overladen met functies.
Oorspronkelijk gepost op samsung.com