QLED 65Q80T
Wij waren toe aan een nieuwe TV omdat bij de oude TV (LG) alle HDMI poorten waren afgebroken, blijkbaar een bekend probleem bij dit merk...
Nu dan gelijk maar een goede en grote TV. Wij twijfelde tussen een 55 inch of 65 inch. Uiteindelijk toch voor de 65 inch gegaan. Eenmaal aan de muur wel even wennen; wat een groot ding! Maar uiteindelijk zeer blij met de keuze. Als we film kijken krijg je een echte bioscoop ervaring. De Samsung hangt aan de muur met de Vogels Thin 505. Super strak, alsof de TV aan de muur geplakt is. Omdat de TV zelf al zeer dun is steekt het geheel maar ca. 5 cm uit.
Ook twijfelde wij tussen een OLED of QLED. Toch voor de laatst genoemde gegaan i.v.m. de reflectie reductie wat voor de QLED een "unique selling point" blijkt te zijn. Wij hebben op de locatie van de tv namelijk veel last van reflectie door 2 ramen. Dit maakt QLED dan ook echt waar. De hinderlijke reflectie is aanzienlijk minder. Ook te danken aan de hoge helderheid van het scherm. Nu kunnen wij zonder problemen overdag, met de gordijnen open TV kijken.
Niet op de laatste plaats; wat een prachtig scherm! Rijke kleuren en haarscherp. Uiteraard moet de beeld bron dit ook ondersteunen, gewoon TV vanuit een ontvanger is niet beduidend beter dan normaal. Maar films op Netflix, streaming vanuit je telefoon of Blu Ray zijn prachtig. Een genot om naar te kijken.
Ook is het besturingssysteem van Samsung, Tizen zeer prettig. Heel gebruiksvriendelijk en van alle gemakken voorzien. De belangrijkste app's zijn beschikbaar. Ook een paar leuke apps zoals Spotify of SmartThings (zo kan ik met de tv mijn slimme apparaten en lampen bedienen). De TV ondersteunt tevens ook een app van KPN waardoor je direct TV kan kijken zonder ontvanger.
Dan hebben we ook nog de Samsung One Remote. Wat een handig innovatieve toevoeging is dit. Een zeer minimalistische afstandsbediening maar waar je werkelijk alles mee kan bedienen, van TV ontvanger tot de home cinema en alle beschikbare apps. Wel even uitzoeken wat de knop combinaties zijn. Maar uiteindelijk super handig!
De Samsung ambient mode is leuk, hier komt de 4K ook goed tot zijn recht. Maar ik gebruik het eigenlijk niet. Ik vraag me ook af wat dit doet met het stroomverbruik als dit continue aan staat.
Het geluid van de TV is goed. Echter gebruik ik standaard mijn home cinema voor het geluid. Dus gebruik het geluid van de TV eigenlijk niet, hier dan ook niet op gelet bij de aankoop. Dit brengt dan ook meteen toch een nadeel van de TV. Op het moment dat ik de TV aan zet gaat het geluid altijd standaard op de TV, en dus niet via de home cinema. Dit moet ik iedere keer via de instellingen aanpassen. Dat is wel jammer, bij de vorige TV ging dit automatisch. Dat moet toch wel te regelen zijn?
Zo gaat de TV ontvanger wel automatisch aan bij het aanzetten van de TV maar niet uit als ik alles uit wil zetten. Toch een essentiële te kortkoming. Maar wellicht kan Samsung dit oplossen met een update.
Nog een nadeel vind ik toch de kijkhoek. Recht voor de TV is het beeld werkelijk prachtig. Maar als je er iets schuin voor zit, en dat is op sommige plaatsen wel het geval bij ons, wordt het beeld toch al snel slechter. De kleuren vervagen wat en de details in het donker, zoals schaduwen vallen weg. Dit zou je bij OLED blijkbaar niet of minder hebben. Maar al met al wegen deze paar nadelen niet op tegen de vele voordelen van deze TV.
Conclusie: top TV! zeer tevreden mee. Een paar aandachtpunten welke wellicht softwarematig met een update op te lossen zijn (afwachten of dit gebeurt). En qua prijs kwaliteit zeer gunstig, zeker in vergelijking met OLED. Wil je een TV van deze klasse in OLED ben je veel meer geld kwijt. Toch is de keus voor iedereen, per situatie verschillend.
Oorspronkelijk gepost op samsung.com