Wow, daar is hij dan. Wat een gigantisch grote TV als hij eenmaal op zijn plek staat en je hem na de makkelijke installatie in gebruik neemt. Nu 1,5 week later is het al weer gewoon en valt het allemaal best mee 😉.
Heb de TV na het uitpakken direct op de huidige TV standaard (waar ook een soundbar aan hangt) gemonteerd. De voet die erbij zit heb ik daarom niet gebruikt, maar hij zag er wel mooi uit.
Het valt dan direct op hoe mooi de TV is afgewerkt. Smalle randen en een achterkant die zeker niet misstaat. Bijna zonde eigenlijk dat de ik achterkant alleen maar zie als ik er een keer met een swiffertje overheen ga. Heb er daarom nu maar extra van genoten met het aansluiten van de bekabeling.
Deze TV beschikt over WebOS 5.0. Had al wel ervaring met WebOS 3.5, maar de installatie is er weer een stuk makkelijker op geworden. Ik maak gebruik van een Ziggo CI+ kaart en tijdens de installatie geef je ook aan dat je de kabel zenders wilt installeren. Hij herkende al dat het Ziggo was en alle benodigde installatie parameters (Netwerk ID, modulatie, etc) waren al ingevuld.
Als je volledig gebruik wilt maken van alle leuke toevoegingen (spraak bediening bijvoorbeeld en apps), dan zul je wel al vinkjes m.b.t. toestemming moeten zetten. Dat had ik in eerste instantie heel selectief gedaan, maar bij alles wat ik wilde proberen moest ik alsnog toestemming geven. Tot nu toe nog geen negatieve ervaringen mee gehad.
Na de installatie kun je er gebruik van maken en ik was ontzettend positief verrast hoe de HD zenders van Ziggo er uit zien op zo’n groot beeld. De vorige TV was 42” en Full HD. Ik vermoed daarom dat de upscaling in de TV hier voor zorgt. De α7 processor in deze TV was daarom ook een van de redenen waarom ik voor dit model koos. Een snelle processor kan goed gebruikt worden voor upscaling, maar zorgt ook voor snelle menu’s en het snel opstarten van Apps.
Deze TV heb ik ook gekozen voor de kijkhoek. Een goedkopere LCD TV heeft vaak een TN of VA paneel en deze Nanocell gebruikt voor zover ik weet een IPS paneel. Hierdoor zijn de kijkhoeken vele mater beter. Denk hierbij dan vooral aan het behoud van de kleuren die een TV uitstraalt. Doordat we een kijkplek hebben die schuin op de TV staat was dit een belangrijk punt bij de keuze van deze TV.
De TV beschikt over het Pure Colors systeem, of dit nu voor de mooie heldere kleuren zorgt durf ik niet te zeggen. Kan alleen maar zeggen dat ik de kleuren ontzettend mooi vind. Je moet alleen wel even de juiste setting zien te vinden in de beeldvoorkeuren (standaard, ECO, Bioscoop, Filmmaker Mode, etc) i.c.m. energievoorkeurstanden. Uiteindelijk vind je een combinatie die je het meest aanspreekt.
Ik kijk ook veel series met donkere scenes. Het verschil tussen edge dimming (oude TV) en local dimming van deze TV is enorm. Voorheen zag ik in de hoeken vaker lichte vlekken, bij deze is een volledig zwart beeld ook zwart. Het komt aardig in de buurt van de OLED tv’s. Ook hiervoor geldt dat je wel de juiste beeldvoorkeuren gekozen moet hebben. Bij mij doet ECO met energiebesparing op minimaal de truc om het zwart mooi zwart te krijgen.
Apps zijn ook erg handig. Youtube is goed te bedienen op de TV, maar je kunt ook heel makkelijk vanaf een telefoon of iPad filmpjes uitzoeken en naar de TV streamen. Hierbij kun je ook allerlei filmpjes in de wachtrij plaatsen. Super handig.
De app van RTL-XL bijvoorbeeld ben ik qua looks niet zo te spreken. Daar kan LG echter niet zoveel aan doen. Prime Video werkt wel super en dat geldt ook voor Apple TV. Goede responsetijden en probleemloos kijken.
Was ook erg benieuwd naar AirPlay 2 en de homekit ondersteuning (heb iets met Apple 😊). Met homekit kan ik aan Siri vragen om de TV aan of uit te zetten en te switchen van ingang. Dan houdt het wel op. Dat is een beetje teleurstellend, maar op afstand vragen om de TV uit te doen is stiekem toch wel prettig. AirPlay 2 werkt op zich prima, vind het alleen het wachtscherm wat saai om te zien. Ben stiekem toch wat meer gecharmeerd van Chromecast, maar dat ondersteund de TV niet. Door de koppeling met YouTube is mijn grootste gebruik al afgedekt. Dat gebeurt dan zonder AirPlay en/of Chromecast.
Al met al is dit in mijn beleving een goede TV die dichter in de buurt van de OLED versies komen, maar dan met een wat vriendelijker prijskaartje. Is ook niet geheel onbelangrijk.
Pluspunten
- Mooie zwartwaardes
- Goede kijkhoek
- Prachtige kleuren
Minpunten
- Juiste beeldinstellingen kost wat tijd