Informatie over tabletop-spelers

Tabletop-spelers zijn, zoals de naam al doet vermoeden, spelers die worden bediend aan de bovenkant i.p.v. aan de voorkant. Hierdoor zijn tabletop-spelers perfect voor dj-gebruik. Bij tabletop-spelers wordt de muziek vaak via cd, maar ook steeds meer via een externe harde schijf, laptop, SD-kaart en/of usb-stick ingevoerd. Verder hebben tabletop-spelers legio mogelijkheden. Zo vind je op een tabletop vaak usb-poorten voor usb-sticks en harde schijven, maar kun je ook scratchen door middel van een stilstaand of roterend jogwheel. Het uitsturen van je signaal richting je dj-software op je laptop via MIDI is ook een optie. Naast het traditionele beatmatchen/scratchen zijn tegenwoordig samples, hotcues en multimedia-ondersteuning vaak ook niet meer weg te denken bij de tabletop-speler.

Bekijk alle Tabletop-spelers

Tabletop-cd-spelers

De tabletop-cd-speler heeft de mogelijkheid tot het invoeren van een (gebrande) cd. Aan de voorkant plaats je een cd in de gleuf van de tabletop-cd-speler en het apparaat laadt de nummers. Vervolgens zie je in het display, net als bij andere cd-apparatuur de informatie van deze cd. Naast de mogelijkheid tot het invoeren van cd's heeft de tabletop-cd-speler tegenwoordig vaak ook een usb-aansluiting zodat je via een mp3-speler, harde schijf of laptop je muziek kunt inladen. Wanneer je wilt mixen dan heb je twee tabletop-cd-mixers nodig aangezien je maar één cd aan de voorkant kunt inladen. Het mengpaneel plaats je tussen deze twee tabletop-cd-spelers in voor de ideale dj-setup. Ben je op zoek naar twee tabletop-cd-spelers en een mengpaneel (of dj-mixer) dan kan je deze apart aanschaffen of je koopt in één keer een complete dj-setup.

Tabletop-mp3/MIDI-spelers

Zoek je een tabletop-speler die wat meer kan afspelen dan alleen cd's? Kies dan voor een model met een usb- en een MIDI-aansluiting zodat je een harde schijf, usb-stick en/of mp3-speler kunt aansluiten en je muziek kunt uitsturen naar je dj-software op je laptop of PC middels een MIDI-uitgang. Zorg er wel voor dat je laptop of PC beschikt over een geschikte geluidskaart en MIDI-interface.

Een tabletop-speler met MIDI kan je ook inzetten als MIDI controller voor je dj-software. Middels de usb-aansluiting kan je de verfijnde jogwheel gebruiken als software controller. Ideaal dus!

Multifunctionele (media) tabletop-spelers

Wil je een zo compleet mogelijke tabletop-speler omdat je wisselend gebruikt maakt van cd's, een usb-aansluiting (voor mp3-speler of harde schijf of usb-stick), SD-kaart en/of dvd's? Kortom, wil je een speler die zo veel mogelijk verschillende soorten media kan afspelen? Dan is een multifunctionele tabletop-speler voor jou de beste keuze. Deze multifunctionele tabletop-spelers staan niet alleen bekend om het kunnen aansluiten van diverse type audio-apparatuur maar ook lezen zij een legio aan bestandsformaten zoals mp3, AIFF, AAC en WAV. Daarnaast heeft deze 'multi-format speler' vaak vele verschillende ingebouwde effecten. Zoals in de vorige alinea al genoemd kun je een tabletop-speler met MIDI-aansluiting ook inzetten als MIDI-controller voor je dj-software. Middels de usb-aansluiting kan je de verfijnde jogwheel gebruiken als softwarecontroller.

Afspeelbare bestanden

Op de meeste table-top-spelers kunnen de bestanden mp3, AAC, AIFF en WAV (max. professionele 24-bit WAV) worden afgespeeld. Deze muziekbestanden worden vaak herkend via elke aan te sluiten bron. Dus zowel via (gebrande) cd's en dvd's, maar ook via usb (door het aansluiten van je usb-stick, harde schijf of laptop) of via een SD-kaart. Gebrande dvd's (dvd±r, dvd±rw en dvd±r-dl) werken dus vaak ook zonder problemen, evenals MPEG-1 (32 Kbps - 320 Kbps) en MPEG-2 (16 Kbps - 160 Kbps) bestanden. Op de website van de fabrikant kun je bijna altijd vinden welke bestanden de tabletop-speler af kan spelen. Kijk hier voor je aankoop naar zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Aansluitingen

De aansluitingen op een tabletop-speler zijn natuurlijk niet op alle modellen hetzelfde. Hoe luxer het model, hoe meer mogelijkheden en aansluitingen je vaak hebt. Echter zal je altijd aan de achterkant een (meegeleverde) stroomstekker moeten aansluiten en vind je altijd een audio out (rood witte tulp-uitgang) voor de koppeling met je mengpaneel (dj-mixer). Verder zul je vaak een usb-aansluiting aan de achterkant en/of aan de bovenkant vinden. Een digitale uitgang (oranje stekker), een netwerkaansluiting en een diefstalslot zie je ook standaard als aansluiting terug op een tabletop-speler. Sommige merken hebben een 'dj-link' zodat je met een simpele netwerkkabel twee (of meer) spelers aan elkaar kunt koppelen zodat al je muziek beschikbaar is op alle gekoppelde spelers.

Functies en besturing

Een tabletop-speler heeft altijd zeer veel knoppen en functies. De standaard functies als play/pause, cue, shuffle en repeat zijn voor iedereen te herkennen. Ook het roterende jogwheel, een fader voor het tempo en de BPM-counter (beats per minute) zijn prominent aanwezig. Verder kun je natuurlijk vooruit en terug te spoelen binnen een plaat en is het heel simpel om te schakelen tussen de diverse nummers (track search). Welke functies jouw tabletop nog meer bezit ligt aan je keuze. Zo heb je opnameknoppen (record), een auto BPM lock (voor het gemakkelijk matchen van tempo met één druk op de knop), knoppen voor het creëren van een playlist, enz. Een display toont je alle gekozen instellingen en de informatie over het nummer en album. Op de foto hier rechts zie een voorbeeld van een tabletop-speler met o.a. het grote jogwheel onder in het midden, de cue- en play/pause-knop linksonder, de fader voor het tempo rechts en het display bovenaan. Dit zijn de meest gebruikte knoppen op een tabletop-speler en deze zijn op vrijwel alle modellen hetzelfde gepositioneerd.

Display

Een display toont je alle informatie m.b.t. het gekozen nummer en album. Uiteraard kun je, wanneer je je tabletop-speler hebt gekoppeld aan je dj-software op je PC of laptop, ook kiezen om op je beeldscherm te kijken voor alle trackinformatie.

Software

Dj-software kun je gebruiken om live of thuis te (re)mixen of opnames te maken. Sommige tabletop-spelers worden geleverd met (gratis) software. Deze software is nodig voor de communicatie tussen je apparatuur en je laptop of PC. De software wordt over het algemeen aangestuurd door MIDI-controllers. Deze MIDI-controllers doen denken aan de klassieke dj-setup van draaitafels en mixers, maar doen dit, samen met de software op de PC of Mac, volledig digitaal. Met deze software is het dan mogelijk om al je playlists en loops te beheren en je loop-points en cue-points voor te bereiden voor je mix.

Handige accessoires

Tabletop-spelers worden altijd geleverd met de benodigde kabels. Echter wordt dj-software lang niet altijd meegeleverd en heb je een MIDI-controller dan zul je dit moeten aanschaffen. Verder is het gebruik van een beschermkap of stofkap voor je tabletop-spelers erg aan te raden. Een tas voor het vervoer kan ook aan te raden zijn wanneer je je apparatuur mee moet nemen naar optredens. Wil je je tabletop-speler inbouwen in een (thuis)studio dan kun je er eens over denken om voor racks te kiezen. Informeer bij je aankoop altijd even naar de benodigde kabels en eventuele handige accessoires, zo kom je achteraf niet voor verrassingen te staan.

Beste tabletop-spelers
Populairste tabletop-spelers