Voor aanschaf van de m50 twijfelde ik of ik voor een DSLR camera of een systeemcamera zou gaan. Online wat onderzoek gedaan en ook in de Kamera Express store te Arnhem wat modellen bekeken.
Uiteindelijk gekozen voor Canon M50. Voor Canon, omdat ik met het merk en het bedieningsgemak reeds bekend was. Voor de systeemcamera, omdat voor mijn (beoogde) gebruik de technische stand van zaken van de systeemcamera in deze prijsklasse m.i. aardig op hetzelfde niveau liggen.
Aangeschaft bij Kamera Express Superstore te Arnhem heb ik: de Canon m50 met kitlens. Daarna heb ik, met de lopende actie met de 80 euro Canon tegoed, de EF-M 55-200mm lens aangeschaft.
Kamera Express
Over Kamera Express kan ik vrij kort zijn: prima winkel, goede voorlichting, goede aanbieding. Alles naar tevredenheid.
De Canon M50
De camera nog niet zo lang in gebruik, maar hier zijn mijn eerste bevindingen.
Het formaat van de M50 is voor mij prettig en had daardoor mede de voorkeur boven de DSLR's. Wel een persoonlijk aspect natuurlijk. Het is aan te raden om in de winkel verschillende modellen en typen ter hand te nemen, om te bezien wat lekker in de hand ligt.
Ik kan me voorstellen dat met een grote/zwaardere lens het zwaartepunt wel dusdanig veranderd dat het in de hand liggen minder comfortabel zal zijn.
De zoeker op de M50 vind ik een fijne toevoeging. Ik gebruik de zoeker nog meer dan ik op voorhand gedacht had. Er zullen zeker mensen zijn die enkel het scherm gebruiken. Maar voor mij is de zoeker toch prettig. Met name ook omdat ik voor het schermgebruik er vaak de leesbril bij moet pakken..
Het bedieningsgemak vind ik zeer goed. Overzichtelijk. In het begin even de tijd nemen om de vele opties te bekijken en te vinden. Om vervolgens in de praktijk daarmee aan de slag te gaan en vlot te kunnen werken. De videofunctie heb ik (nog) nauwelijks gebruikt. Kan hierover dus nog niets zeggen.
Het aanbod van de beschikbare EF-M lenzen vind ik nog wel matig. Ik hoop dat in de toekomst het assortiment en daarmee de keuze uitgebreid zal worden. Tot die tijd en ook daarna is met de beschikbare adapter van Canon het lenzenaanbod zo nodig natuurlijk feitelijk veel groter.
De EF-M 15-45mm (kit)lens
De lens vervult mijn verwachtingen. Prima lens om te hebben en te starten. De camera blijft met deze lens compact. Maakt voor mijn eerste behoeften prima foto's.
De EF-M 55-200mm lens
De lens bevalt me prima. Hoewel de zoom van de EF-M lens voor mij nog wel groter had gemogen, bijv. 300mm. Maakt prima foto's. Deze lens zal ik zeker vaak gaan gebruiken. Met deze lens blijft de camera nog wel goed hanteerbaar en aardig compact. Zonder het gevoel met een enorme camera onderweg te zijn. Wat ook een van mijn eisen was: een camera, met verwisselbare lenzen, zonder het gevoel te hebben veel mee te dragen/slepen.
Conclusie: De eerste bevindingen zijn: prima camera, prima lenzen, prijs/kwaliteit is wat mij betreft in orde. Ben er erg blij mee. Verheug me op de vakantie waar de hele set pas echt op de proef zal worden gesteld.
Pluspunten
- compact
- degelijk
- bedieningsgemak