Speakers kopen | Tips en informatie

Wil je de beste speakers kopen en wil je weten waar je op moet letten? Deze informatie en tips helpen je verder. Vergelijk op Kieskeurig.nl!

Direct hifi-speakers vergelijken Bekijk en vergelijk

Speakers kopen

De beste stereo speakers voor jouw situatie

Als je van muziek houdt, dan wil je goed geluid uit je installatie. Daarbij is niet alleen de installatie belangrijk, maar ook de speakers die eraan gekoppeld zijn. Dat geldt ook als je het geluid van je tv uit deze luidsprekers laat komen. Misschien wil je wel een surroundopstelling, waarbij het geluid van alle kanten op je af komt. Het kan allemaal!

Omdat jij de beste speaker set wilt kopen voor jouw situatie, helpen wij je verder door je nuttige informatie en tips te bieden. Zo vind je de luidsprekers die precies bij jouw wensen en eisen passen.

Direct speakers vergelijken

Eigenschappen

Welke eigenschappen vind jij belangrijk?

Jouw nieuwe speaker set moet natuurlijk voldoen aan jouw wensen en eisen. Bovendien moet hij binnen je budget passen. Lees hieronder meer over de features die beschikbaar zijn voor stereo speakers.


Belastbaarheid

Zoals je weet, heeft een versterker een bepaald vermogen. Voor een luidspreker geldt dat hij geen vermogen heeft, maar wel een bepaalde belastbaarheid. Deze waarde zie je terug aan het aantal watts. De luidsprekerfabrikant geeft vaak een aanbeveling voor het versterkervermogen

Plaatsing

Je kunt over het algemeen kiezen uit twee verschillende plaatsingsmogelijkheden: vloerstaanders of boekenplankmodellen. Het ligt aan jouw voorkeuren en de indeling van je kamer of je de luidsprekers op de vloer wilt zetten of op een hogere plek.

Aantal speakerunits

In de speakerkast zitten vaak meerdere speakers. Aan dit getal kun je zien hoeveel er in totaal in zitten. Speakers voor lage, middelhoge en hoge frequenties zijn bij elkaar opgeteld.

Hoogte

Stereo speakers zijn er in allerlei formaten. Of je nu een voorkeur hebt voor extreem kleine luidsprekers (maximaal 25 cm hoog) of voor extreem grote (120 cm of hoger), je kunt alle kanten op.

Impedantie

Met de impedantie word de ‘weerstand’ van de luidspreker bedoeld. De meeste luidsprekers hebben een impedantie van 8 ohm, wat ook een gebruikelijke waarde is voor de versterkeruitgang. Sluit je een extra set luidsprekers met een impedantie van 8 ohm aan, dan heb je een belasting van 4 ohm op de versterker. Let wel op dat een te lage impedantie op de versterker tot schade kan leiden. Check daarom als je extra speakers aansluit altijd of de versterker de impedantie aan kan.


Soorten

Diverse soorten speakers

De ene speaker is de andere niet. Er zijn diverse typen om uit te kiezen. Op basis van jouw wensen en eisen kun je de verschillende soorten speakers vergelijken die we hieronder voor je op een rij zetten. Zo kun je de beste luidsprekerset kopen voor jouw situatie.


  • 2-weg/3-weg/4-weg speakers

    Omdat speakers een heel groot frequentiegebied moeten weergeven, wordt dit vaak opgedeeld in meerdere luidsprekers. Een filter splitst in dat geval het elektronische signaal in twee of meerdere ‘wegen’. Daar komt de naam 2-weg-, 3-weg- of 4-weg speakers vandaan. Meerdere wegen hoeft echter niet gelijk te staan aan betere geluidskwaliteit.

  • Basreflexsysteem

    Deze specifieke speakers zijn voorzien van een baspoort, waarmee de energie aan de achterkant van de speaker nuttig wordt gebruikt. Bij andere speakertypen gaat deze energie verloren. Een basreflexsysteem zorgt ervoor dat de speaker een hoger rendement behaalt en lage tonen krachtiger weergeeft.

  • Surroundspeakers

    Kies je voor surroundgeluid, dan kun je zelf een speakerset samenstellen of een kant-en-klare surroundset kopen. Voor een 5.1 installatie kies je dan twee frontspeakers, twee achterspeakers, een centerspeaker en een subwoofer (met de .1 in 5.1 wordt de subwoofer bedoeld). Het 7.1 systeem heeft twee frontspeakers, één centerspeaker, twee zijspeakers, twee achterspeakers en een subwoofer.


Voordelen

De voordelen van losstaande speakers


Je weet dat de ingebouwde speakers van je tv of laptop nooit echt van topkwaliteit zijn. Dat kan ook bijna niet, want ze zijn niet het belangrijkste onderdeel van dat apparaat. Wanneer je losstaande speakers koopt, kun je erop vertrouwen dat de fabrikant altijd de kwaliteit van zijn luidsprekers voorop stelt.

Het verschil met bluetooth speakers is dat je bij de variant met bedrading kunt rekenen op meer verbindingszekerheid en dus betere geluidsoverdracht. Fabrikanten zijn echter al jaren bezig om dit verschil weg te werken.


Keuzehulp

Zo koop je de beste luidsprekerset


Heb je een voorkeur voor 2-weg/3-weg/4-weg speakers? Wil je graag luidsprekers met een basreflexsysteem? Of kies je liever voor surroundspeakers die je een ruimtelijk geluid geven?

Hoe hoog moeten de belastbaarheid en impedantie van je nieuwe luidsprekerset zijn? Hoe wil je de boxen plaatsen: op de vloer of hoog? Wil je graag meerdere speakers in een speakerunit? Heb je al nagedacht over hoe hoog je nieuwe speakers moeten zijn?

Als je antwoord geeft op deze vragen, kun je voor jouw situatie de beste speakers kopen. Ben je afhankelijk van een beperkt budget, dan lever je vaak in op vermogen en innovatieve opties.


Direct hifi-speakers vergelijken Bekijk en vergelijk

Trends

Trends op speakergebied


Er gebeurt ontzettend veel als het om speakers gaat. Logisch, want de technologie staat nooit stil en de ontwikkelingen volgen elkaar in hoog tempo op.

Zo heeft het merk Klipsch onlangs subwoofers geïntroduceerd met een LowControl app om de diepe tonen beter te kunnen afstellen. Via Bluetooth kun je allerlei standen en instellingen bepalen op deze speakers. Frequentie, output en fase, maar ook standaardafstellingen zoals ‘music’ en ‘cinema’.

Verder zet de draadloze trend zich onverminderd voort. Consumenten willen steeds minder kabels in huis en kiezen daardoor eerder voor luidsprekers die via Bluetooth verbinding maken. Fabrikanten van deze sets werken er hard aan om de kwaliteit van dit type speakers te verbeteren.


Beste hifi-speakers
Populairste hifi-speakers