Rijstkoker of stoomkoker kopen | Tips en informatie

Wil je een rijstkoker of stoomkoker kopen en wil je weten waar je op moet letten? Deze informatie en tips helpen je verder. Vergelijk op Kieskeurig.nl!

Direct rijstkokers / stoomkokers vergelijken Bekijk en vergelijk

Rijstkokers en stoomkokers kopen

Rijstkokers en stoomkokers: waar moet je op letten?

Het koken van de perfecte rijst is best een lastige klus. Of wat te denken van verse groenten die lekker knapperig blijven en hun vitamines behouden. Gelukkig zijn er rijstkokers en stoomkokers die dat een stuk makkelijker maken. Snel en simpel gezond en lekker eten op tafel, zonder gedoe met pannen en kookwekkers.

Maar waar moet je nu op letten als je besluit om een stoomkoker of rijstkoker te kopen? En hoe zorg je ervoor dat je ook echt de beste uitkiest? Na het lezen van dit artikel weet je alles om een goede keuze te maken.

Direct rijstkokers en stoomkokers vergelijken

Eigenschappen

Eigenschappen van rijstkokers en stoomkokers

Door te kijken naar de eigenschappen waarover een rijstkoker of stoomkoker beschikt weet je al snel of deze bij jouw kookwensen past. We nemen ze een voor een met je door, zodat je weet waar je op moet letten.


Inhoud

De inhoud van een rijstkoker of stoomkoker is een goed punt om mee te beginnen. Dit bepaalt namelijk hoeveel voedsel je per keer kunt bereiden. Als je alleen of met z’n tweeën bent heb je uiteraard een minder grote koker nodig dan een volledig gezin.

Uitneembare binnenpan

Helaas, de afwas zul je nog steeds zelf moeten doen na het eten. Maar als je rijstkoker of stoomkoker over een afneembare binnenpan beschikt gaat dat gelukkig wel een stuk makkelijker.

Automatische afslag

Geen zin om te koken na een lange werkdag? Kies dan voor een stoomkoker met automatische afslag, die stopt precies op het moment dat je eten klaar is. Sommige modellen hebben bovendien een handig waarschuwingssignaal. Dan kun je met een gerust hart even languit op de bank terwijl je wacht op je maaltijd.

Aantal stoomschalen

Een stoomkoker beschikt vaak over meerdere stoomschalen die je op elkaar stapelt. Zo kun je verschillende ingrediënten tegelijkertijd bereiden zonder dat die elkaars smaak beïnvloeden. De onderste schaal krijgt de meeste stoom en is daarom geschikt voor de ingrediënten met de langste bereidingstijd. De inhoud van de stoomschalen kan onderling verschillen en is dus ook een punt van aandacht.

Programma’s

De meeste mensen gebruiken een stoomkoker voor het snel bereiden van een verse maaltijd. Dat gebeurt op een temperatuur van 100 graden. Er zijn ook stoomkokers met extra programma’s voor ontdooien, warmhouden en langzaam garen op lagere temperaturen.


Soorten

Soorten kokers

Wat is nu precies het verschil tussen een rijstkoker en een stoomkoker? En welke past het beste bij jou?


 • Rijstkoker

  De naam zegt het al: een rijstkoker gebruik je om rijst te maken. Erg handig als je vaak rijst in verschillende soorten gerechten verwerkt. Je bereidt er namelijk ook heel eenvoudig verschillende soorten rijst in.

  Van gewone witte rijst en zilvervliesrijst tot basmatirijst en sushirijst: allemaal perfect gekookt, zonder plakken of aanbranden. Zodra de rijst klaar is zorgt de ingebouwde warmhouder ervoor dat je rijst lekker op temperatuur blijft.

  Bekijk en vergelijk
 • Stoomkoker

  Een stoomkoker gaat nog een stapje verder. Behalve rijst bereid je hier ook allerlei andere verse ingrediënten mee. Het apparaat is zo ontworpen dat je er een complete maaltijd mee kunt maken. In de onderste stoomschaal doe je bijvoorbeeld de rijst, daarboven verse vis of vlees en bovenin lekkere groenten.

  Het mooie van een stoomkoker is bovendien dat elke stoomschaal geen smaak of geur afgeeft aan de andere schalen. Bovendien krijg je er vaak handige extra accessoires bij, zodat je er bijvoorbeeld ook eieren in kunt koken.

  Bekijk en vergelijk
 • Heb ik wel een rijstkoker of stoomkoker nodig?

  Logische vraag, want je kunt natuurlijk ook gewoon eten bereiden op je gasfornuis of kookplaat. Toch hebben rijstkokers en stoomkokers een paar voordelen:

  • Het is gezonder: je eet vetvrij en vitaminen blijven bewaard
  • Het is lekkerder: bij stomen blijft de smaak beter bewaard
  • Het is makkelijker: rijst en groenten zijn perfect gekookt
  • Het is sneller: al je eten wordt vlot bereid in één apparaat

  Bekijk en vergelijk

Keuzehulp

Wat is de beste rijstkoker of stoomkoker?


Dat hangt vooral af van hoe vaak en gevarieerd je het apparaat wilt gebruiken. Wil je bijvoorbeeld alleen rijst koken, dan heb je de extra functies van een stoomkoker niet nodig. Let erop dat de inhoud van de rijstkoker ook past bij de hoeveelheden die je gaat bereiden.

Je zult ook zien dat de rijstkokers onderling in prijs verschillen. Over het algemeen zijn de wat duurdere modellen beter bestand tegen intensief en langdurig gebruik. Een goede investering als je dus veel rijst kookt en lang van je apparaat wilt genieten.

Heb je niet zo’n zin om naast je rijstkoker alsnog de pannen erbij te pakken voor de overige ingrediënten? Dan helpt een stoomkoker je natuurlijk uit de brand. Hierbij geldt dat hoe uitgebreider de mogelijkheden, hoe hoger het prijskaartje doorgaans uitvalt.

Daar krijg je dan ook wel wat voor terug. Zo is het bijvoorbeeld erg handig als je naast stomen ook kunt ontdooien en warmhouden met je stoomkoker. Ook functies zoals een automatisch afslag en een waarschuwingssignaal maken het keukenleven een stuk makkelijker.

Al trek gekregen? Het enige dat je nog hoeft te doen is jouw beste rijstkoker of stoomkoker te kiezen en binnenkort je rijst en andere lekkere gerechten te stomen. Het vergelijken doe je weer heel eenvoudig met onze handige vergelijker. Geef daarin je voorkeuren aan en je ziet direct welke kokers het beste bij je passen.


Direct rijstkokers / stoomkokers vergelijken Bekijk en vergelijk

Ontwikkelingen

Nieuwe ontwikkelingen


Kan het koken nog wel makkelijker wanneer je een rijstkoker of stoomkoker hebt? De fabrikanten denken van wel en zoeken continu naar nieuwe manieren om hun producten te verbeteren. Er zijn bijvoorbeeld al stoomkokers die hun eigen app hebben. Zo kun je vanuit je luie stoel het kookproces volgen zonder op te staan. Via de app zie je dan precies hoe ver je maaltijd gevorderd is.

Ook de gerechten die je met de kokers kunt maken worden steeds uitgebreider. Vlees, gevogelte en groentes kenden we natuurlijk al, maar wat dacht je van eigengemaakte verse yoghurt? Verder zien we dat er ook nieuwe kooktechnieken worden toegevoegd. Slowcooking wordt steeds populairder en er zijn dan ook al stoomkokers waarmee je kunt slowcooken.


Beste rijstkokers / stoomkokers
Populairste rijstkokers / stoomkokers