ATAG XXL vaatwassers, de grootste in de markt

De vaatwasser is een geweldige uitvinding: je hoeft niet langer met de hand af te wassen, waardoor je aanrecht ook nooit meer vol met vuile vaat staat... Althans, als je vaatwasser voldoende ruimte biedt! Heb jij een groot gezin of heb je vaak eters over de vloer? In dat geval kan een extra grote vaatwasser uitkomst bieden. De vaatwassers van ATAG laten je tot wel 18 couverts in één keer afwassen, waarmee je energie en tijd bespaart.

Wat zijn hoge vaatwassers?

Als je op zoek gaat naar een grote vaatwasser kom je al snel bij een hoge vaatwasser uit, ook wel een XL vaatwasser genoemd. Zo'n hoge vaatwasser is geschikt als je een hoger aanrechtblad hebt. Een XL vaatwasser sluit dankzij zijn extra hoogte namelijk mooi aan onder het werkblad. Op zoek naar nog een paar centimeter extra hoogte? ATAG heeft ook XXL vaatwassers in het assortiment opgenomen, die tot wel 92 centimeter hoog zijn. Extra fijn is dat je de vaatwassers van het merk desgewenst op ooghoogte kunt inbouwen, zodat je nooit meer hoeft te bukken.

XXL vaatwassers met XXL binnenruimte

Hoge vaatwassers hebben een grotere kuip dan standaard vaatwassers. Anders dan je misschien zou verwachten, betekent dat echter niet per se dat je meer couverts kunt plaatsen. Met andere woorden: de extra hoogte van XL vaatwassers levert niet per se meer plek voor vuile vaat op. Bij ATAG betekent een XL vaatwasser echter wel meer binnenruimte. In de VA7016RT en VA7016SRT kun je bijvoorbeeld 16 couverts kwijt. En in de XXL vaatwassers (de VA8018TT en de VA8015QT) tot wel 18 couverts. Ter vergelijking: In een vaatwasser van standaardformaat passen gemiddeld 12 couverts. Het grote voordeel van het kunnen wassen van meer couverts is natuurlijk dat je energie en tijd bespaart. Je doet namelijk in één keer de vaat, waar andere vaatwassers dat in twee keer zouden doen.

Wat zijn couverts?
De binnenruimte van een vaatwasmachine wordt beschreven met de term “couverts”. Een couvert is een setje eetgerei voor één persoon voor één maaltijd. Denk bijvoorbeeld aan een dinerbord, een soepkom, bestek en een glas, of aan een ontbijtbord en een kopje. Uiteraard kunnen er dan ook nog pannen en schalen bij. Deze worden per zes couverts gerekend.

Makkelijk en flexibel inladen

De grote binnenruimte van de XL en XXL vaatwassers van ATAG maakt een hoop mogelijk qua indeling. Zo kent de VA8018TT bijvoorbeeld een flexibele middenkorf. Deze biedt ruimte voor drie extra couverts, maar is ook uitneembaar, zodat je extra grote pannen in de onderkorf kwijt kunt. Een andere functionaliteit zijn de EasyMatic-hendels, waarmee je de bovenkorf in hoogte kunt verstellen. Hierdoor kan je extra ruimte creëren in de boven-, midden- of onderkorf. Die flexibiliteit gaat overigens niet ten koste van het gebruiksgemak. Zo zijn de TT- en RT-modellen van ATAG uitgerust met led-binnenverlichting, waardoor je altijd goed zicht hebt op de indeling. Daarnaast is de besteklade bovenin de vaatwasser geplaatst. Dat helpt om bestek gemakkelijker in te laden.

ATAG vaatwasser kopen? Bekijk hier het aanbod.

Bekijken

Schoon zonder water te verspillen

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt: de vaatwassers was te vol, zodat de sproeiers er niet goed bij konden en de vaat dus niet goed schoon is geworden. Om dit te voorkomen, zijn de grote vaatwasmachines van ATAG uitgerust met het Powerzone-sproeisysteem. De vaste sproeiers zorgen ervoor dat alle lastige hoekjes bereikt worden. Daarnaast is de middenkorf van de XXL vaatwassers voorzien van spraybuizen waardoor de glazen, koffiekopjes en schaaltjes een directe spoeling krijgen. Extra fijn is dat de vaatwassers door de ingebouwde watersensor niet meer water dan nodig verbruiken. Daarnaast zijn ze uitgerust met verschillende programma's voor een halve belading.

Het water- en energieverbruik van je vaatwasser
Om inzicht te krijgen in het energieverbruik van je vaatwasser kijk je naar het energielabel. Het energielabel loopt veelal van D tot en met A+++. Wat veel mensen niet weten, is dat je ook het waterverbruik van een vaatwasser terugvindt op het energielabel. Hiervoor kijk je naar het getal onder het kraantje op het energielabel. Om water te besparen, worden tegenwoordig soms sensoren gebruikt, zoals de watersensor. Deze meet de vervuilingsgraad van het water. Zodra de vaat niet (meer zo) vuil is, wordt het water minder troebel.De vaatwasser hoeft dan minder spoelgangen te gebruiken, waardoor het apparaat zuiniger draait.

Klein, maar fijn

Als je niet zoveel vuile vaat produceert of klein behuisd bent, kun je ook kiezen voor een smalle vaatwasser. Deze modellen zijn slechts 45 cm breed, in plaats van de standaard 60 cm. Een smalle vaatwasser heeft dezelfde hoogte als een standaard model, maar is dus 15 cm minder breed. ATAG heeft bijvoorbeeld de VA46309AT in het assortiment opgenomen. De vaatwasser biedt ruimte voor negen couverts. Je hoeft daarbij niet bang te zijn dat het inladen erg lastig is. Ondanks zijn geringe formaat beschikt dit model namelijk wel over de EasyMatic-technologie, waarmee je de vaatwasser flexibel kunt indelen.

Een volledig geïntegreerde vaatwasser

Bij veel inbouwvaatwassers is het bedieningspaneel niet aan de voorkant geplaatst, maar bovenop de rand van de deur. Hierdoor kun je een deurpaneel voorop de vaatwasser laten bevestigen, zodat hij volledig uit zicht is. We noemen deze inbouwvaatwasmachines ook wel volledig geïntegreerd. Als je je vaatwasser dus netjes weg wilt werken, kies je voor een volledig geïntegreerde vaatwasser. Het nadeel is echter dat je de deur moet openen om de resttijd te kunnen zien. Om dit probleem op te lossen, worden sommige vaatwasmachines tegenwoordig uitgerust met vloerprojectie. Als voorbeeld noemen we de VA46309AT en VA61313MT van ATAG.

Volledig of half-geïntegreerd?
Als je een inbouwvaatwasser wilt kopen, heb je keuze uit een volledig geïntegreerd model of een half-geïntegreerd model. Een volledig geïntegreerd model wordt volledig ingebouwd in je keuken. Je plaatst een kastfrontje of deurpaneel, zodat de vaatwasser helemaal uit het zicht is. Een half-geïntegreerd model heeft geen eigen deurpaneel. Dat betekent ook dat het bedieningspaneel wel aan de buitenkant van de deur van de machine kan zitten. We noemen zo'n half geïntegreerd model ook wel eens een onderbouwvaatwasser.