Eye Candy - ASUS ZenBook OLED

‘Het oog wil ook wat’: een bekende uitdrukking die de makers van de ASUS ZenBook-serie bijzonder serieus hebben genomen. Niet alleen ogen de laptops fraai, maar de modellen zijn ook uitgerust met de nieuwste OLED-beeldschermtechnologie. Dat is niet onbelangrijk: je kijkt immers meerdere uren per dag naar de laptop. Dan kan ‘ie maar beter in alle opzichten oogstrelend zijn.


In de voortdurende wedloop onder fabrikanten van laptops op het gebied van bekende onderdelen zoals processorkracht, geheugen en gewicht, is het verfrissend te zien dat de makers van de ZenBook-serie ook aandacht besteden aan innovatie op het gebied van beeldschermtechnologie. Dat verbaast ons overigens niet: wie de laptops van ASUS onder de loep neemt, ziet meteen dat de makers niet alleen grote waarde hechten aan kwaliteit, maar ook aan innovatie.

De ZenBook Flip S UX371 en Pro Duo UX581 zijn hiervan sprekende voorbeelden. De modellen zijn uitgerust met de nieuwste ZenBook OLED-beeldschermtechnologie. Wij hebben alvast een blik op de paradepaardjes geworpen.

OLED!

Bij de keuze voor een laptopscherm kan een fabrikant kiezen uit verschillende technologieën. OLED – een afkorting van Organic Light-Emitting Diode – staat bekend als een kwalitatief hoogwaardige schermtechnologie die op een slimme manier gebruikmaakt van LED’s die het beeld op het scherm produceren. Een OLED-scherm kent verschillende voordelen ten opzichte van de meer klassieke LCD-schermen. Iedereen die waarde hecht aan een scherm waar de beelden vanaf spatten, merkt de verschillen direct in de praktijk.

Een OLED-scherm kent verschillende voordelen ten opzichte van klassieke LCD-schermen.

Blauw licht

Mogelijk ben je al bekend met de term ‘blauw licht’. Blauw licht staat erom bekend vermoeiend te zijn voor de ogen en een nadelige invloed te hebben op de slaapkwaliteit. Vooral de afgelopen jaren zijn we ons hiervan steeds bewuster geworden. Zo vinden we in Windows al een ‘nachtfilter’, dat op gezette tijden het blauwe licht terugschroeft. De makers van de ZenBook-serie gaan echter een stapje verder: na het nodige onderzoek is het gelukt om het aandeel blauw licht in de ASUS OLED-laptops met 70% terug te brengen. Een mooie prestatie, die nog beter wordt als je weet dat de kleurnauwkeurigheid hiervan geen hinder ondervindt. Bij traditionele filters voor blauw licht is hiervan helaas vaak nog wel sprake. Gebruik je je ZenBook bijvoorbeeld voor creatieve taken zoals fotobewerking en videomontage, dan weet je zeker dat kleuren op de meest optimale manier worden getoond. Het beperken van blauw licht is ook gunstig voor kinderen, van wie bekend is dat zij hiervoor nog gevoeliger zijn. Waar blauw licht voor 80% wordt opgenomen door kinderen van circa 5 jaar, ligt dat percentage op 20% voor 60-jarige gebruikers. Goede bescherming voor jonge computergebruikers is dus van groot belang.

Wist je dat?

Een LCD-beeldscherm toont ongeveer 21,5% blauw licht, terwijl het OLED-scherm blauw licht weet te beperken tot 6,5%. Een aanzienlijk verschil.

Bioscoopkwaliteit

Een ander belangrijk aspect van het OLED-scherm wordt gevormd door de kleurechtheid: de precisie van de kleurweergave. Voor de liefhebbers onder ons: het scherm maakt hiervoor gebruik van een bioscoopkwaliteit met 100% DCI-P3-kleurengamma. Voor jou betekent het in de praktijk dat de content optimaal op het scherm verschijnt: precies zoals de makers van bijvoorbeeld een foto of film het hebben bedoeld. Of zoals jij het zelf voor ogen hebt, bij het bewerken van je eigen foto- en videomateriaal. Een ander voordeel van het OLED-scherm is dat de kleuren rijker en levendiger worden getoond dan op schermen met LCD-technologie.

Het scherm van de ZenBook Flip S UX371 kun je omklappen, bijvoorbeeld voor het kijken van je favoriete films.

Verversen maar

Het spelen van een game, het bekijken van een actiefilm: het scherm van een moderne laptop krijgt flink wat te verwerken. De responstijd van een scherm speelt dan een leidende rol. Hoe lager de responstijd, hoe vloeiender de beelden. Het OLED-scherm dat we terugvinden in de ZenBook Pro Duo UX581 en ZenBook Flip S UX371 heeft een responstijd van 0,2 milliseconde. Ter vergelijk: dat is zo’n vijftig maal sneller dan een gemiddeld LCD-scherm. Die snelle responstijd maakt de laptops dus geschikt voor het bekijken (of maken) van films en het spelen van games met een minimum aan vertraging.

Wist je dat?

Elk scherm zal na verloop van tijd ‘slijten’: individuele pixels op het scherm worden minder fel en de kleuren minder levendig. Voor een OLED-scherm is dat niet anders. Toch hebben de makers een paar slimmigheden ingebouwd waardoor je hier zo min mogelijk last van hebt. Een slim algoritme detecteert het zodra een pixel iets minder dreigt te presteren en zet die pixel dan wat ‘harder’ aan. Zo blijft de kleur optimaal. Verder wordt het scherm standaard na 5 minuten van inactiviteit gedimd, maken de ZenBooks gebruik van de donkere modus van Windows en heeft elk OLED-scherm een garantie van maar liefst 7000 gebruiksuren.

Op lagere helderheid

Je gebruikt een laptop in verschillende omgevingen, op verschillende tijden en daarmee in verschillende lichtomstandigheden. Op zulke momenten is het handig om de helderheid van het scherm aan te passen, maar je wil dan wel zeker weten dat de beelden op het scherm overeind blijven. Het valt op dat de kleuren op het OLED-scherm in combinatie met een lagere helderheid gewoon gelijk blijven. Dat is niet vanzelfsprekend: bij een gemiddeld LCD-scherm kan de helderheid van de kleuren in zulke gevallen flink teruglopen. Het OLED-scherm heeft een ongeveer 1,6 maal hoger kleurvolume dan eerdergenoemde LCD-schermen. Ook op een lagere helderheid blijf je bovendien de details zien en word je hierdoor veel minder snel gedwongen om de helderheid van het scherm te verhogen. Over details gesproken: bij OLED-schermen kunnen de individuele LED’s voor elke pixel niet alleen in-, maar ook uitgeschakeld worden. Dat betekent dat zwart op je scherm ook écht zwart is: de pixel licht dan immers niet op.

Je gebruikt een laptop in meerdere (licht)omstandigheden: een goed scherm kan zich hierop moeiteloos aanpassen.

Moderne laptops

Met ScreenPad Plus zorg je voor meer ruimte op het hoofdscherm.

Je vindt de OLED-schermen terug in de nieuwe modellen van de ASUS ZenBook-serie. Goed voorbeeld hiervan is de Pro Duo UX581. De laptop valt vooral op door de zogeheten ScreenPad Plus. Je kunt de ScreenPad Plus zien als een tweede scherm, dat bovendien aanraakgevoelig is. Bewerk je bijvoorbeeld een video, dan kun je op dit scherm je clips plaatsen of de werkbalken die je nodig hebt. Zo houd je meer ruimte over op het hoofdscherm. Bovendien wordt de Pro Duo UX581 geleerd met een stylus, waarmee je aantekeningen of schetsen kunt maken op het ScreenPad Plus. Een ander opvallende telg uit de ZenBook-serie is de Flip S UX371. Deze laptop is uitgerust met NumberPad 2.0: een combinatie van een touchpad met een verlicht numeriek toetsenbord. Ook prettig: zelfs wanneer het numeriek toetsenbord is geactiveerd, kun je NumberPad nog steeds gebruiken als touchpad. Verder valt op dat je de laptop in de ‘tentmodus’ kunt plaatsen, zodat je optimaal zicht hebt op het OLED-scherm. Handig bij het bekijken van een film. Want laten we eerlijk zijn: een laptop is niet alleen om op te werken, maar ook voor ontspanning en om van te genieten.

Wat is de beste laptop voor jou? Bekijk ze hier: