Maximale bescherming tegen koolmonoxidevergiftiging

Koolmonoxide is levensgevaarlijk. Zo vallen er jaarlijks enkele doden en belanden er honderden mensen in het ziekenhuis. Hoe ontstaat koolmonoxidevergiftiging en wat kun je ertegen doen?

Koolmonoxide is een onzichtbare beul. In theorie kan dit levensgevaarlijke gas binnen ieder huis met een verbrandingstoestel vrijkomen. Dat gebeurt bij onvolledige verbranding van organische brandstoffen. Denk onder meer aan een geiser, cv-ketel, gasfornuis of open haard. Met name verouderde, slecht onderhouden en kapotte verbrandingstoestellen vormen een risico. Zeker als ze ook nog eens in een matig geventileerde ruimte staan opgesteld.

Verder veroorzaken vervuilde of verkeerd aangesloten afvoerbuizen en schoorstenen mogelijk koolmonoxide. Laat om die reden je verwarmingsapparatuur inclusief afvoerkanalen jaarlijks door een erkende vakman controleren. Ook als het recent aangesloten verwarmingsapparatuur betreft. Een vakbekwame monteur vervangt tijdig versleten onderdelen, maakt de apparatuur schoon en doet een koolmonoxidemeting. Daarnaast neem je zelf ook de nodige voorzorgsmaatregelen. 

Misleidende symptomen

In het ergste geval is koolmonoxide dodelijk. Een belangrijke oorzaak is dat menselijke zintuigen het gas niet kunnen waarnemen. Weliswaar treden er na korte blootstelling al symptomen op, maar die linken de meeste mensen niet aan koolmonoxidevergiftiging. Juist daarom is dit verraderlijke gas zo gevaarlijk. Het gaat bijvoorbeeld om veelvoorkomende kwaaltjes als vermoeidheid, lichte hoofdpijn, misselijkheid, verwardheid en een versnelde hartslag. Vergeleken met zuurstof komt koolmonoxide ongeveer 250 maal sneller in het bloed terecht. Blootstelling aan een te hoge concentratie kan op den duur bewusteloosheid, blijvende hersenschade of de dood tot gevolg hebben. Zorg om die reden voor betrouwbare verwarmingsapparatuur en installeer slimme koolmonoxidemelders. 


Google Nest Protect kopen? Nu bij Mediamarkt voor €109!

Bekijken

Slimme koolmonoxidemelder

De aanschaf van een koolmonoxidemelder is voor ieder huishouden een absolute must. Een koolmonoxidemelder detecteert in een vroeg stadium het levensbedreigende gas en laat vervolgens een luid alarmsignaal horen. Koop niet de eerste beste koolmonoxidemelder bij de plaatselijke prijsvechter. De aanwezigheid van meerdere gekoppelde melders heeft namelijk altijd de voorkeur. Die zijn weliswaar iets duurder, maar bieden daarentegen wel maximale veiligheid. De Google Nest Protect V2 is hiervan een uitstekend voorbeeld. Monteer deze gecombineerde rook- en koolmonoxidemelder in meerdere ruimtes en koppel ze aan het wifi-netwerk. Ontstaat er bijvoorbeeld op zolder brand of een koolmonoxidelek, dan gaan de alarmbellen van álle aanwezige melders af. Bovendien ontvangen de gezinsleden een pushbericht op hun smartphone. Veiligheid voor alles!

Levensreddende instructies

De ene koolmonoxidemelder is de andere niet. De Google Nest Protect V2 kan namelijk zowel rook als koolmonoxide detecteren. De vervolgstappen zijn na een alarmmelding letterlijk van levensbelang. Het is tenslotte nogal een verschil of er iets aanbrandt in de koekenpan of de verwarmingsketel koolmonoxide lekt. Het eerste voorval is relatief onschuldig van aard, terwijl je bij het tweede voorval zo snel mogelijk dient te handelen.

De Google Nest Protect V2 laat luid en duidelijk horen welk probleem er in welke ruimte van toepassing is. Bovendien vertelt de melder vrijwel meteen wat je het beste kunt doen. Denk bij een noodmelding van een koolmonoxidelek bijvoorbeeld aan het opzoeken van frisse lucht. Deze slimme rook- en koolmonoxidemelder waarschuwt je dus niet alleen voor een probleem in huis, maar geeft je ook levensreddende instructies.

Vanwege de essentiële informatievoorziening is het belangrijk om overal in huis slimme melders op te hangen. Bij plotseling uitslaande brand of vrijgekomen koolmonoxide speelt tijd tenslotte een sleutelrol. Hoe eerder je van een probleem op de hoogte bent, hoe groter de kans op een goede afloop. Dat kan zelfs mensenlevens redden! Momenteel is de Google Protect V2 extra aantrekkelijk geprijsd. Schaf voor elke binnenruimte een exemplaar aan en maak je woning veiliger dan ooit!


Google Nest Protect kopen? Bij Coolblue voor €109!

Bekijken