Één op de twee Nederlanders heeft geen koolmonoxidemelder

Dodelijke slachtoffers van koolmonoxidevergiftiging halen regelmatig het nieuws, maar desondanks beschermen opvallend veel woningbezitters zich niet tegen deze ‘sluipmoordenaar’. Dit geurloze gas kunnen mensen niet tijdig waarnemen, dus betrouwbare koolmonoxidemelders zijn in ieder huis een must. Uit onderzoek van Kieskeurig.nl onder 681 respondenten blijkt dat er nog veel onwetendheid over dit levensbedreigende gas heerst.

De helft van de Nederlanders weet niet welke apparaten koolmonoxidevergiftiging kunnen veroorzaken en heeft geen werkende koolmonoxidemelder in bezit. Een schrikbarend aantal, want de meeste mensen beseffen maar al te goed hoe gevaarlijk een vergiftiging kan zijn. Een tijdige waarschuwing van een geruisloos lek is letterlijk van levensbelang.

Eerste verschijnselen

De verschijnselen van een koolmonoxidevergiftiging komen relatief laat bovendrijven. Bovendien zijn het in eerste instantie nogal algemene kwaaltjes, zoals hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid en een versnelde hartslag. Aangezien slechts veertig procenten van de Nederlanders met een koolmonoxidemelder de symptomen van een vergiftiging kent, legt lang niet iedereen deze link. Spijtig genoeg belanden er hierdoor jaarlijks mensen in het ziekenhuis of komen in een enkel geval zelfs te overlijden. Koolmonoxide belandt zo’n 250 maal sneller in het bloed dan zuurstof, waardoor vroegtijdig ingrijpen beslist noodzakelijk is. Neem om die reden geen enkel risico en zorg voor een degelijke bescherming.

Koolmonoxidemelder aanschaffen

In tegenstelling tot de menselijke zintuigen kan een koolmonoxidemelder wél een lek van koolmonoxide waarnemen. Dat gebeurt al bij een geringe hoeveelheid, zodat bewoners nog passende maatregelen kunnen treffen. Slimme producten koppelen gebruikers via het wifi-netwerk aan elkaar, zoals de Google Nest Protect. Bij detectie van koolmonoxide slaat elke melder in huis alarm. Verder ontvangt iedere bewoners een pushbericht op de smartphone en vertelt dit intelligente beveiligingssysteem in welke ruimte het lek zich bevindt. Hoewel een koolmonoxidemelder van onschatbare waarde is, bezit 51 procent van de Nederlanders geen werkend exemplaar. Het merendeel van deze groep vindt de producten te duur en ruim een kwart weet niet wat een koolmonoxidemelder is. Om de kosten ietwat te drukken, kunnen woningbezitters eventueel een gecombineerde rook- en koolmonoxidemelder overwegen. De eerdergenoemde Google Nest Protect is hiervan een goed voorbeeld. Heb je een koolmonoxidemelder aangeschaft? Dan is het ook belangrijk om deze op de juiste plaats te bevestigen. Waar je de koolmonoxidemelder het beste kunt ophangen lees je hier op de site van de Brandweer.

Passende maatregelen

Wat doe je als de koolmonoxidemelder onverhoopt afgaat? Een lastig scenario, want waarschijnlijk schieten er op dat moment allerlei zaken door je hoofd. Uit onderzoek van Kieskeurig.nl blijkt dat de helft van de Nederlanders met een koolmonoxidemelder beslissingen in de juiste volgorde neemt. Open bij een alarmmelding eerst ramen en deuren, waarschuw vervolgens huisgenoten en bel als laatste op straat 112.

Google Nest Protect kopen? Bekijk hier het hele aanbod.

Bekijken

Een behulpzamer huis met een slimme thermostat of speaker? Lees hier meer over het slimmer maken van je huis!