Je keuken elke dag schoonmaken in vier makkelijke stappen

Je maakt dagelijks gebruik van je keuken. Je bakt 's ochtends een eitje, giet 's avonds een pan pasta af en droogt tussendoor een theekopje af. Het zijn slechts een paar voorbeelden, die aantonen waarom het belangrijk is om je keuken goed schoon te houden. Je kunt dat het beste elke dag even doen, ook omdat je er dan geen uren aan kwijt bent! We vertellen je in dit artikel welke dingen je het beste elke dag schoon kunt maken, en hoe je dat snel aanpakt.

Stap 1: het aanrecht schoonmaken

Kruimels, vlekken, druppels; dat een keuken gebruikt wordt, is als eerste te zien aan het aanrechtblad. Het is dus maar goed dat de meeste aanrechtbladen zich gemakkelijk laten schoonmaken. Bijkomend voordeel is dat wanneer je elke dag je aanrecht even afneemt, je ook helemaal geen agressieve of bijtende middelen nodig hebt. Voor je dagelijkse schoonmaakbeurt kies je voor heet water, een schone vaatdoek en een zacht reinigingsmiddel. Alleen wanneer je een aanrechtblad van krasvrij materiaal hebt, kun je kiezen voor schuurmiddelen en een schuursponsje. In alle andere gevallen kun je je aanrecht daar echter lelijk mee beschadigen.

Stap 2: de kookplaat schoonmaken

Je maakt vaak meerdere keren per dag gebruik van je kookplaat. Jammer genoeg gaat dat niet altijd vlekkeloos... Om ervoor te zorgen dat je kookplaat er ook na jarenlang gebruik nog als nieuw uitziet, kun je deze het beste dagelijks schoonmaken. Dat scheelt ook een hoop werk, omdat het vuil dan nog niet is opgedroogd. Zeker als je een inductiekookplaat van ETNA hebt! ETNA heeft een volledige vlakke kookplaat van keramisch glas. Makkelijk te onderhouden dan bijvoorbeeld een gaskookplaat. Dankzij dat gladde oppervlak, kun je de kookplaten heel gemakkelijk met een doekje en een sopje van afwasmiddel afnemen. Bij een gaskookplaat moet je alle onderdelen,pannendragers, branderdeksel en branderkelken, poetsen en de kookplaat afnemen met een sopje.

Ook is het belangrijk om de onderkant van je pannen goed schoon te houden. Als vuil inbrandt op de kookplaat, dan komt dat veelal doordat de onderkant van je pannen vies was. Met andere woorden: als je je pannen goed schoonhoudt, hoef je sowieso minder te boenen. Mochten er onverhoopt toch hardnekkige vlekken op je inductiekookplaat ontstaan, dan kun je kijken naar speciale schoonmaakmiddelen. Een andere optie is om aangekoekt vuil voorzichtig weg te schrapen met een speciaal mesje. Bij de Performance serie van ETNA zit een zogenaamde schraper er meteen bij zodat je eventuele etensresten, vuil of vet meteen weg kan schrapen.

Het schoonmaken van een gaskookplaat is helaas wat lastiger; wanneer je overal goed bij wilt kunnen, moet je namelijk de pandragers en branders verwijderen. Omdat het vuil op deze onderdelen veelal hardnekkig is, laat je ze bij voorkeur eerst een half uurtje weken. In de tussentijd maak je een sopje van heet water en afwasmiddel om de plaat schoon te boenen.

Stap 3: de gootsteen schoonmaken

Omdat etensresten, drankjes en andere viezigheid zich ophopen, is de gootsteen – na je vaatdoek – de plek in je keuken waar de meeste bacteriën gevonden worden. Juist daarom is het verstandig je gootsteen dagelijks schoon te maken. Om dit schoonmaakklusje te klaren, gebruik je een vaatdoek of spons met zeep of afwasmiddel. Eventueel kun je de gootsteen daarna nog even doorspoelen met schoonmaakazijn. Alhoewel het verleidelijk is om schuurmiddel te gebruiken, werkt dat zeker niet bij alle soorten gootstenen. Pas vooral op als je een wasbak van roestvrijstraal of een emaillen exemplaar hebt.

Stap 4: de keukendoeken schoonmaken

We noemden hem hierboven al even: de vaatdoek is vaak het smerigste ding in je keuken. Het is daarom zaak deze zeer regelmatig te wassen. Hetzelfde geldt overigens voor theedoeken en handdoeken. Ook deze blijven vaak lang nat, zodat bacteriën zich gemakkelijk kunnen vermenigvuldigen. Je kunt het beste elke dag een schoon vaatdoekje pakken. De oude was je vervolgens op 60 graden in de (vaat)wasmachine. Ook je theedoeken en handdoeken vervang je regelmatig. Tussentijds hang je ze uit, zodat ze goed kunnen drogen.

Stap 5: de afzuigkap schoonmaken

Omdat het schoonmaken van de afzuigkap behoorlijk tijdrovend is, stellen veel mensen de klus lang uit… Begrijpelijk, maar onverstandig! Vuil en vet dat zich op de filters afzet, is namelijk brandbaar. Om gevaarlijke situaties te voorkomen, wordt aangeraden je afzuigkap eens in de twee maanden in zijn geheel schoon te maken. De meeste filters van een afzuigkap kunnen mee in de vaatwasser! Raadpleeg eerst de handleiding, zodat je zeker weet dat je filters ook in de vaatwasser kunt stoppen. Het is echter niet alleen de binnenkant die vies wordt, ook de buitenkant van je afzuigkap wordt na verloop van tijd behoorlijk vuil en vettig. En die buitenkant kun je gelukkig wel gemakkelijk elke dag even afnemen. Bijvoorbeeld met heet water met groene zeep of afwasmiddel.