Ventilator kopen? Dit moet je weten!

De zomers in Nederland worden steeds heter. De afgelopen jaren zuchtten we allemaal onder de snikhete dagen in juli en augustus, waarbij het ’s nachts niet afkoelde. Een raam openzetten helpt dan niet, daarmee haal je de hitte alleen maar naar binnen. Met een ventilator zorg je voor verkoeling in alle seizoenen, zonder ingewikkelde montage of hoge stroomrekening. Maar waar moet je op letten bij het uitzoeken van een ventilator?


Bekijk nu het hele aanbod Cresta Care ventilatoren

Bekijken

Hoe werkt een ventilator?

Een ventilator is een apparaat dat lucht verplaatst door een ruimte. Doordat de lucht in beweging komt, ervaar je een verkoelend effect. Er zijn verschillende soorten ventilatoren. Zo zijn er modellen met ronde waaiers op een staander met rotorbladen die sneller of langzamer draaien, afhankelijk van de gekozen instelling. Deze ventilatoren zijn fijn voor naast een bureau of eettafel. Wil je op een vast oppervlak een ventilator plaatsen, dan is een tafelmodel ideaal. Deze heeft ook rotorbladen, maar staat op een lage voet. Torenventilatoren hebben geen rotorbladen, hierbij komt de lucht uit een rooster aan de voorzijde. De meeste ventilatoren kunnen oscilleren, oftewel van links naar rechts bewegen en weer terug. Hoe groter de hoek van de oscillatie, hoe meer oppervlakte van de ruimte het apparaat kan bereiken. 

Weetje: Wordt de lucht echt kouder?

Bij een ventilator kun je beter spreken van een koudere gevoelstemperatuur doordat de bewegende lucht langs je huid strijkt. Je transpiratie verdampt sneller, waardoor je lichaam makkelijker kan afkoelen. Vergelijk het met autorijden in de zomer. Als je het warm hebt en je je hand uit het raam steekt in de wind, voelt dat veel kouder aan dan het echt is. Daarin verschilt een ventilator van een airconditioning. Die apparaten koelen de lucht, maar gebruiken veel stroom en de mobiele versies moeten de warme lucht met een afvoerslang door het raam afvoeren. Een ventilator is een veel budgetvriendelijker optie, die je bovendien kunt verplaatsen naar elke plek waar je verkoeling wilt. 

Topmodel vloerventilator

Zoek je een krachtige vloerventilator met een industriële look en de capaciteit om een grote ruimte te verkoelen? Dan is de Cresta Care CFP810 vloerventilator een goede keuze. Hij is gemaakt van roestvrijstaal en heeft een doorsnede van maar liefst 55 centimeter. Je kunt hem tot 100 graden kantelen om de frisse lucht meer omhoog te blazen. Hij heeft drie standen met oplopende sterkte, waardoor je de instelling kiest die je op dat moment nodig hebt. Door de draagbeugel verplaats je hem makkelijk.

Ben je op zoek naar een iets compactere vloerventilator? De Cresta Care CFP410 vloerventilator is met zijn 45 centimeter doorsnede het kleinere broertje van de CFP810, eveneens voorzien van drie standen.

Tip: deze ventilator is ook in de winter handig, bijvoorbeeld als je de was op zolder sneller wilt laten drogen. 

Staande ventilator voor bij het raam of aan tafel

Een staande ventilator is erg veelzijdig, want je kunt hem instellen op verschillende hoogtes. Hij staat op een voet, waardoor hij een slank design heeft en ook bijvoorbeeld in een hoek van de kamer kan komen. Ook bij een bureau of een (eet)tafel is het fijn als er frisse lucht op de juiste hoogte jouw kant op wordt geblazen. De Cresta Care CFS610 staande ventilator heeft een handig snufje: je bedient hem zonder op te staan met de bijgeleverde afstandsbediening. Hij is uitgevoerd in wit of zwart en past dus in ieder interieur. Via de timer stel je hem in voor een werking tussen de 30 minuten en 4 uur, maar je kunt hem natuurlijk ook continu laten draaien. Met zijn 52 decibel is dit een vrij stille ventilator, die met een doorsnede van 42 centimeter toch zijn werk naar behoren kan doen.

Torenventilator: ideaal voor de slaapkamer

Vooral ’s nachts kan het heel vervelend zijn als je het warm hebt. Voor de slaapkamer moet je een ventilator hebben die heel zacht zijn werk doet, en die geen hinderlijke lichtjes heeft die je wakker houden. De Cresta Care CFT290 torenventilator kun je in elke ruimte neerzetten met zijn onopvallende, maar functionele design. Maar vanwege de slaapstand en de traploos instelbare timer van maximaal 2 uur, is hij speciaal geschikt voor bij het bed. Hij is geluidsarm, maar heeft desondanks een krachtige motor en kan oscilleren in een hoek van 60 graden om alle hoeken van de kamer te bereiken. 

Tip: even de kou in

Heb je het erg warm en voel je je daardoor minder fijn? Met deze tip fris je in een paar minuten op en profiteer je langere tijd van een verkoeld gevoel. Vul een teiltje met koud water en ga er met je blote voeten een paar minuten in zitten. Spoel ook allebei je polsen af met het koude water. Je merkt meteen het verfrissende effect van het water. Ben je klaar, dan kun je het water gebruiken om je plantjes van vocht te voorzien. Wacht daarmee wel tot de zon uit je tuin of van je balkon is, anders kunnen de blaadjes verschroeien. 


Bekijk nu het hele aanbod Cresta Care ventilatoren

Bekijken