6 x handige tips voor prachtige herfstfoto’s 

De herfst is misschien wel een van de meest veelzijdige seizoenen om vast te leggen. De bomen verkleuren, de paddenstoelen schieten uit de grond en het weer kan stormachtig, regenachtig of juist stralend zonnig zijn. Kortom, genoeg te fotograferen! En wat voor spullen heb je daar voor nodig? Kamera Express helpt je op weg. Volg onderstaande tips en je komt gegarandeerd thuis met prachtige herfstfoto's.


Bekijk hier alle camera's bij Kamera Express.

Bekijken

1 Paddenstoelen vastleggen? Gebruik een macro objectief

Paddenstoelen kun je fotograferen met allerlei camera’s en lenzen, van groothoek tot tele(zoom). Maar de mooiste en meest gedetailleerde resultaten bereik je met een macro-objectief. Met deze objectieven zie je ook de allerkleinste details terug op je foto. Een paddenstoel komt daarnaast echt goed tot zijn recht wanneer de achtergrond mooi wazig is en de paddenstoel juist scherp en helder. Dit zogeheten bokeh-effect ontstaat door te werken met een grote lensopening (dus een lage diafragmawaarde, bijvoorbeeld f/2.8, f/3.5 of f/4.5), waardoor de scherptediepte in de foto beperkt blijft. Dit is iets waar macro-objectieven zich goed voor lenen.

2 Doe je voordeel met mist en kleuren

In de herfst verkleuren bomen en struiken. Dit zorgt voor een mooi palet aan verschillende bladkleuren variërend van groen, geel en oranje tot rood en bruin. Daarnaast kun je creatief aan de slag met dennenappels, mos en gevallen bladeren. Het gouden uur is voor veel fotografen hét moment van de dag om foto’s te maken. En in de herfst heeft het gouden uur bijna een magisch tintje door de sprekende herfstkleuren. Bekijk deze pagina van Kamera Express voor meer van dit soort handige herfst-tips.

3 Maak gebruik van mist voor landschapsfoto’s

De kans op mist is in de herfst groter dan tijdens andere seizoenen. Dit kan mooie plaatjes opleveren en zorgen voor een mysterieuze sfeer op een landschapsfoto. Mist in combinatie met zonlicht kan bovendien zorgen voor extra mooie beelden, want wanneer de zon door de bomen schijnt, kun je de zonnestralen dankzij de mist goed vastleggen. Deze bundels zonnestralen staan ook wel bekend als ‘zonneharpen’. Daarnaast blijven de dauwdruppels van de mist ook hangen in spinnenwebben. Genoeg redenen om er vroeg op uit te trekken met je camera. Bonustip; gebruik een statief of gorillapod bij het maken van dit soort spinnenweb foto's. 

4 Neem een polarisatiefilter mee

De herfst brengt zo af en toe een flinke regenbui met zich mee. Een natte ondergrond kan voor aardig wat reflectie zorgen, wat een nadelig effect op jouw foto’s kan hebben. Door het gebruik van een polarisatiefilter voorkom je dit. Daarnaast versterkt een polarisatiefilter het contrast van de verschillende kleuren, waardoor ze nóg beter tot hun recht komen.

5 Bescherm je gear

In de herfst kan het weer alle kanten op gaan. Een regenhoes voor je camera is dan ook onmisbaar wanneer je de natuur intrekt. Mocht het opeens gaan regenen, dan kun je je camera en lens beschermen tegen vocht. Op die manier kun je je volledig focussen op je foto’s en genieten van je herfstwandeling. Regenhoezen zijn er in verschillende kleuren en maten en voor verschillende camera’s. Naast een regenhoes voor je gear, is een rugtas ook aan te raden wanneer je eropuit trekt. Op die manier vervoer je je spullen gemakkelijk, veilig en droog, wat voor weer het ook is.