Werelds picknicken
Fietsen en eten: een perfecte combinatie. Natuurlijk kun je een krentenbol of wat fruit meenemen, maar op een e-bike leg je ongemerkt aardig wat kilometers af. Een prima excuus voor een gezellige picknick onderweg! Deze lekkernijen kosten even wat tijd om te maken, maar geven je des te meer reden om een mooie fietstocht te maken en op zoek te gaan naar het perfecte picknickplekje!
Pittige komkommersoep
Nodig voor twee tot vier personen: 6 dl drinkyoghurt naturel, kwart komkommer, 1 teen knoflook uitgeperst, sap van 1 limoen, zoete chilisaus, paar sprietjes bieslook fijngehakt, paar takjes koriander fijngehakt, zout, grote zak kroepoek.
Bereiding: rasp de geschilde komkommer en laat met een snufje zout in een vergiet uitlekken (circa 15 minuten). Meng alle ingrediënten door de drinkyoghurt. Voeg de uitgelekte komkommer toe en breng op smaak met de chilisaus. Dip de kroepoek in de soep.
Zo neem je het mee: giet de soep in een omgespoelde thermoskan.
Pitabroodje kalkoen met pindakaas
Nodig voor vier broodjes: 250 g kalkoenfilet in 12 plakjes, 4 pitabroodjes, 75 g pindakaas met stukjes noot, stukje komkommer in reepjes, handje krulsla, sap van een halve limoen, teentje knoflook geperst, 2 el geraspte kokos, 1 el bruine suiker, halve tl zout, 1 tl gemalen korianderzaad, 2 el zoete chilisaus, 1 el zoete ketjap, een scheutje arachideolie, 12 satéprikkers.
Bereiding: meng het korianderzaad, de helft van de uitgeperste knoflookteen, de bruine suiker en het zout, en schep de kalkoenplakjes hierin om. Dek het af en zet het twee uur in de koelkast. Roer de pindakaas los met 2 el limoensap, chilisaus, ketjap en de rest van de knoflook en bewaar het in een bakje. Rijg aan elk stokje een kalkoenplakje, gril aan beide kanten vier tot zes minuten. Rooster de pitabroodjes. Laat alles afkoelen. Knip van de broodjes een stukje af zodat een envelopje ontstaat. Bestrijk de binnenkant met het pindakaasmengsel en vul elk broodje met een plukje krulsla en drie satéprikkers. Verdeel de komkommerreepjes over de broodjes.
Zo neem je het mee: wikkel een servetje om elk broodje en verpak in een boterhamzakje.
Karnemelk met frisse munt
Nodig voor 1 glas: 2 dl karnemelk, 3 fijngesneden blaadjes munt, 100 g fijngehakt vruchtvlees van watermeloen, sap van 1 sinaasappel.
Bereiding: meng de ingrediënten door de karnemelk en laat de drank koud worden in de koelkast.
Zo neem je het mee: giet de karnemelk in een omgespoelde thermoskan.
Zoetpittige rijstsalade in koolpakketje
Nodig voor vier pakketjes: 100 g rijst, 100 g gerookte kipfilet in reepjes, 2 eieren, 2 el melk, 1 kleine krop Chinese kool, halve rode paprika in reepjes, sap van halve limoen, 2 bosuitjes in ringetjes,1 tl nasikruiden, 1 teen knoflook geperst, 1 el zoete ketjap, 4 el arachideolie, 1 el gembersiroop, 1 el donkere sesamolie, keukentouw of raffia.
Bereiding: kook de rijst gaar en laat het afkoelen. Klop de eieren los met de nasikruiden en melk en bak met halve el arachideolie een omelet. Rol de omelet op, laat hem afkoelen en snijd hem daarna in smalle plakjes. Haal 8 mooie bladeren van de kool, snijd 100 g van de overige kool in smalle reepjes. Maak een dressing door de overgebleven arachideolie, uitgeperste knoflookteen, limoensap, ketjap, gembersiroop en sesamolie door elkaar te kloppen. Schep de koolreepjes, paprika, omelet- en kipfiletreepjes en de dressing door de rijst. Snijd de dikke nerf uit de Chinese koolbladeren en leg de bladen per twee op elkaar. Schep ze vol met de rijst en vouw de pakketjes dicht met keukentouw of raffia.
Zo neem je het mee: leg de pakketjes stevig tegen elkaar in een grote lunchtrommel. Heb je nog losse rijstsalade over? Lekker om extra mee te nemen, of… voor de volgende dag!
USA Clubsandwich met surimi
Nodig voor 1 sandwich: 4 sneetjes brood (2 wit en 2 bruin), 3 plakjes Zeeuws spek, 2 surimisticks (gehalveerd), 1 hardgekookt ei (in vieren gesneden), 3 plakjes oude kaas, 1 tomaat in dunne plakjes, 3 aardbeien in plakjes, paar slablaadjes, dille, tuinkers, bieslook, mayonaise en boter.
Bereiding: besmeer een sneetje wit en bruin met mayonaise, besmeer de andere twee met boter. Beleg de witte boterham met mayonaise met het ei, de surimi en dille. Beleg het bruine mayonaisesneetje met Zeeuws spek, de tomaat en bieslook. De witte boterham met boter beleg je met de oude kaas, aardbeien en tuinkers. Stapel de boterhammen op elkaar, leg er een paar slablaadjes op en dek af met de bruine boterham, met de boterkant naar beneden.
Zo neem je het mee: steek een paar satéprikkertjes in de clubsandwich om de sneetjes op elkaar te houden. Verpak hem in aluminiumfolie. Eet de sandwich sneetje voor sneetje (of doe stoer en probeer het in één keer!).
Pizza shiitake
Nodig voor twee grote stukken: Voor de bodem: 250 g broodmix (wit), 3 el olijfolie, 150 ml karnemelk. Om te beleggen: 100 g shiitake in stukken, 1 kleine ui in partjes, teentje knoflook geperst, halve rode paprika in stukjes, 25 g rucola, 4 el tomatenpesto, 100 g belegen kaas geraspt, 2 el gedroogde Italiaanse kruiden.
Bereiding: kneed met de broodmix, olijfolie en karnemelk een soepel deeg. Laat het in een kom afgedekt met folie 15 minuten rijzen. Roerbak de ui met knoflook en Italiaanse kruiden, voeg de shiitake en paprika toe. Verdeel het deeg in tweeën, rol het uit tot twee ronde bodems. Bestrijk de bodems met de tomatenpesto, beleg vervolgens met het gebakken mengsel en strooi de kaas erover. Bak ongeveer tien minuten in het midden van de oven, op 180 graden.
Zo neem je het mee: verpak de pizza’s apart in aluminiumfolie. Strooi de rucola (apart meenemen) erover voor je begint met eten.